Régi weboldal

KITELEPÜLŐ NAP "FIELD-DAY" 2024. július 20.

Írta: Hegyi Loránd HA8DH.

rtf romania 2022Minden év júliusának harmadik szombatján KITELEPÜLŐ NAP-ot rendezünk. A technika mai állása szerint nagyon nagy a függőségünk a hálózati feszültségtől, a mobil telefontól, az internettől, az elektronizált konyhai berendezésektől. Az elektromos hálózat bármely zavara katasztrófa közeli helyzetet teremthet. A rádióamatőrök hagyományosan a kommunikáció biztosításával segítenek az ilyen helyzetekben. A hatékony működéshez az amatőröknek is ki kell építeni azokat a készségeket, hogy a hálózatoktól független kommunikációra legyenek képesek. A hivatalos vészhelyzeti gyakorlatok ritkák és költségesek, a részvevőktől különböző adminisztratív aktivitást várnak.

Ha az év egy napján (az amerikai rádióamatőrökhöz hasonlóan) az amatőrök kitelepülnek a családjukkal együtt és kötetlenül QSO-znak egymással akkor, a felszerelések szórakoztató formában, évről-évre fejlődnek.

 

-a kitelepülő állomások csak alternatív energiaforrást használjanak
-bármely engedélyezett frekvencián lehet QSO-kat létesíteni
-nincs verseny
-nem kell jegyzőkönyvet küldeni
-csak a kitelepülés napja van meghatározva, nincs időbeosztás
-összeköttetések létesítése hagyományos, nem verseny stílusban ajánlott

Célszerű törekedni a kitelepülés helyének pontos meghatározására, QTH lokátor használattal. Ha a kirándulásba családot, barátokat is bevonunk, akkor a tábori főzés gyakorlata is kapcsolódik a naphoz. Akár jelszó is lehet, hogy EGYÉL, IGYÁL, QSO-z, lényeg, hogy érezze jól magát mindenki és szórakozva gyakoroljon be olyan készségeket ami egy vészhelyzetben hasznos lehet.

HA5CH

Rövidhullámú sávokra javasolok, egyszerű rövidített antennát és már használhatjuk a 60 métert is.  A tapasztalatok közzétételének az érdekében, fényképpel ellátott beszámolókat szívesen fogadunk a kitelepülő napot követő 20. napig. PDF fájlt ne küldjetek, külön legyen a szöveg (.doc, .docx) és a kép (.jpg). A rövid leírások tartalmazzák a helyszínt, a használt készülékek, áramforrások és antennák tipusát, a résztvevő amatőrök hívójelét, nevét stb.  A leírásokból összefoglalót készítünk, amelyet a MRASZ honlapján közzéteszünk.

Ez évben az ANICO Kft felajánlását annak a kitelepülő áramforrásnak a tulajdonosa kapja, amely tartalmaz egyedi fejlesztést és arról részletes műszaki cikket, valamint fényképet is küld. Az ANICO Kft.  a nyertest egy DX-HF-PRO1 mobilantennával és egy BM-160-PL mágnestalppal jutalmazza.

Még nem késő elkezdeni a felkészülést!

Hegyi Loránd HA8DH

hegyi_lorand@hotmail.com