Régi weboldal

Elnökségi ülés 2023. szeptember 20.

 Jegyzőkönyv

Ideje: 2023.09.20. 17:00 óra

Helye: MRASZ 1037 Budapest, Királyhelmec utca 9.

Jelen vannak (szavazásra jogosultak):

Molnár Csaba                    HA6PX

Kiss László                        HA7JTR

Weisz László                     HA3NU (online)

Holop Attila                        HA2NA

Dudás Levente                  HA7WEN

Krajcár Lajos                    HA2QW

Hegedűs Norbert             HA3IN (online)

Részt vesz továbbá:

Surmanné Gorjanácz Éva              HA3FRE                GPEB tag

Varró Tamás                                   HA8RT

17:05-kor Molnár Csaba (HA6PX) elnök megnyitja az ülést a meghirdetett napirenddel. Megállapítja, hogy az ülés határozatképes.

Tekintettel a napirendi pontokra a meghívottak tanácskozási joggal vesznek részt az ülésen.

1. Napirendi pont: A nyári rendezvények szakmai és pénzügyi értékelése

Molnár Csaba beszámol a 2023.június végén megrendezésre került Hamradio-Friedrichshafen rendezvényről. Aktív csapattal vett részt a MRASZ. Az IARU stand mellett, jó helyen volt a MRASZ bázisa. A küldöttség tagjai mellett a Soket család aktív közreműködésével sok látogatóval sikerült kapcsolatot építeni és a standunkat aktívvá, élővé varázsolni. Szerepet vállaltunk a YOTA versenyek eredményhirdetésében is. Megállapítható, hogy a papír alapú QSL forgalom töredéke az eddigi évek mennyiségének.

HA2QW Lajos beszámolt a WYAC 2023 5. Rádiós Tájfutó Ifjúsági Világbajnokságról, ami június 26. és 29. között volt. 11 országból 96 versenyző, amelyek közül a magyar versenyzők kiemelten jól szerepeltek, egyéni és csapat szinten is. Egy éves szervezői munka előzte meg az eseményt, amit végül a résztvevők jónak és szervezettnek jellemeztek, elismerve ezzel mindazt a munkát, amit az év során ráfordítottak az aktív szervezők. Ilyen és ehhez hasonló méretű és minőségű eseményeket külső források, támogatások nélkül önerőből nem tudnánk megvalósítani.

Részletesebb tájékoztató:

https://mrasz.hu/magyar-radioamator-szovetseg/rtf-hirek-tartalomjegyzeke/523-5th-world-youth-ardf-championship-varoslod

--

21. IARU ARDF World Championships - Liberec augusztus 27-szeptember 2. eseményen részt vett a csapat 15 fővel. 2 egyéni arany, 1 egyéni bronz és 1 csapat ezüst érem születtek. Szép teljesítmény, jó eredmény.

https://mrasz.hu/magyar-radioamator-szovetseg/hirek-tartalomjegyzeke/12-verseny-hirek/552-21-iaru-ardf-world-championships-liberec

--

HA8RT Tomi beszámolt a 11. Nemzetközi Nyári YOTA tábor - Győr augusztus 5-12. rendezvénnyel kapcsolatosan. 25 országból kb 110 résztvevővel került lebonyolításra ez a kiemelt esemény. A szervezésben a Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete (SZESE) Honfy József Rádióamatőr Szakosztály munkája kiemelkedő és magas minőségű volt. Az eseményen végig jelen volt az IARU Region 1. elnöke, aki elismerte a magas minőségű szervezést, az esemény színvonalát. A szervezőknek sokszor nehéz kihívásokkal kellett szembesülniük, gyors megoldásokat eszközölni, rugalmasan és találékonyan eljárni, hogy a résztvevők pozitív élményekkel és jó érzéssel térjenek haza. A fő támogatói összegeket az NMHH, az IARU R1 és egy amerikai alapítványnak köszönhettük. A rendezvénysorozatot több magyar vállalkozás is támogatta, köszönet érte mindenkinek.

https://mrasz.hu/magyar-radioamator-szovetseg/hirek-tartalomjegyzeke/549-iaru-r1-yota-tabor-2023-gyor

--

2023. Nyári rádióamatőr gyerektábor 08.23-27.

HA3IN Norbi beszámolt, hogy a táborban 38 résztvevő volt, ekkora létszámot eddig még nem sikerült szervezni, így ez kiemelten pozitív. Az események többek között előadásokkal, műszaki szakkörrel, rádiózással folytak.

„A gyerekektől megköveteltük a fegyelmet, de ez sokszor a felnőttektől is elvárás lett volna.”

Sajátosság volt, hogy azok a gyereke, akiknek nem voltak ott a szülők, nehezebben viselték a tábor történéseit.

Meg kell szűrni, jól válogatni, hogy a műszaki témák milyen mélységűek legyenek. Bonyolult és nagyon részletes műszaki előadásokkal nem lehet lekötni a gyerekeket. Nekik más, érdekesebb és érthető stílusú előadások kellenek, természetesen a rádióamatőr területen maradva. Inkább gyakorlati foglalkozások, mintsem elméleti előadásokra kellene helyezni a hangsúlyt. A generációs különbségeket nehéz kezelni. Meg kell találni a közös hangot és fenntartani az érdeklődést. Erre a szervezőknek és a résztvevő előadóknak is figyelmet kell fordítani.

Norbi kiemelte, hogy Nemes Zoliék családja már sok eseményen és most is nagyon magas minőségű étezési lehetőséget biztosítottak. Ezt a tevékenységet el kell ismernünk!

https://mrasz.hu/magyar-radioamator-szovetseg/hirek-tartalomjegyzeke/551-2023-nyari-radioamator-gyerektabor

--

HA3NU Laci beszámolt a 19. HST World Championship –  szeptember 9-13. Primorsko Bulgária eseményen elért eredményekről. A csapat 3. helyezés nagy eredmény, jó szereplés! A magyar versenyzők 1 arany, 2 ezüst és 12 bronz helyezéssel tértek haza. A helyszíni szervezés hagyott kívánni valókat maga után, adás szekcióban pl. nem voltak megfelelőek a feltételek.

https://mrasz.hu/magyar-radioamator-szovetseg/hirek-tartalomjegyzeke/12-verseny-hirek/555-19-hst-world-championship-szeptember-9-13-primorsko

 

2. Napirendi pont  A rövid-, és hosszútávú feladatok meghatározása, elosztása

A nyári eseményekhez kapcsolódó adminisztrációs feladatok, támogatási elszámolások figyelmet és időt igényelnek.

Az éves MRASZ Gála szervezését is el kell kezdeni. Az előkészítő munkálatokat főként HA3NU, HA3IN, HA2NA és HA7JTR vállalták.

November 11-én gyorstávírász OB lesz.

2024-ben a MRASZ szervezi az ARDF világbajnokságot.

9/2023/E Határozat: A MRASZ elnöksége a 2024-es ARDF VB vezetőjeként Hegedűs Norbert HA3IN-t bízza meg.

Következő elnökségi ülés tervezett időpontja: 2023. november 29. 17:00

 

3. Napirendi pont Pénzügyi áttekintés

Molnár Csaba beszámolt, hogy a költségvetéssel időarányosan és a programok lefutásában ütem szerint vagyunk.

A Bethlen Gábor Városi Civil program keretén belül pályázatot kívánunk beadni eszközbeszerzésre.

4. Napirendi pont Egyebek

Egy percre megemlékeztünk HA5LN Szabó Tibor amatőr társunkról, aki nemrégiben hagyott itt végleg bennünket.

A Dagály utcai ügyben az alperes kifogásolta a fizetési meghagyást, így az ügy tovább fokozódik és megy az útján.

Az NSR rendszerben nagyon bonyolult a versenyeredmények regisztrációja, ez újabb kihívás és adminisztrációs többletterhelést tesz ránk.

Nagyon időszerűvé vált a különleges engedélyek és a versenyhívójelek ajánlásainak szabályozására kidolgozni egy rendszert.

20:04 -kor az elnök az ülést bezárta

Budapest, 2023. szeptember 20.