Régi weboldal

KITELEPÜLŐ NAP "FIELD-DAY" 2023. július 15.

Írta: MRASZ.

rksz logoMinden év júliusának harmadik szombatján KITELEPÜLŐ NAP-ot rendezünk.

A technika mai állása szerint nagyon nagy a függőségünk a hálózati feszültségtől, a mobil telefontól, az internettől, az elektronizált konyhai berendezésektől.

Az elektromos hálózat bármely zavara katasztrófa közeli helyzetet teremthet. A rádióamatőrök hagyományosan a kommunikáció biztosításával segítenek az ilyen helyzetekben.

A hatékony működéshez az amatőröknek is ki kell építeni azokat a készségeket, hogy a hálózatoktól független kommunikációra legyenek képesek. A hivatalos vészhelyzeti gyakorlatok ritkák és költségesek, a részvevőktől különböző adminisztratív aktivitást várnak.

Ha az év egy napján (az amerikai rádióamatőrökhöz hasonlóan) az amatőrök kitelepülnek a családjukkal együtt és kötetlenül QSO-znak egymással akkor, a felszerelések szórakoztató formában, évről-évre fejlődnek.

 

- a kitelepülő állomások csak alternatív energiaforrást használjanak
- bármely engedélyezett frekvencián lehet QSO-kat létesíteni
- nincs verseny
- nem kell jegyzőkönyvet küldeni
- csak a kitelepülés napja van meghatározva, nincs időbeosztás
- összeköttetések létesítése hagyományos, nem verseny stílusban ajánlott

Célszerű törekedni a kitelepülés helyének pontos meghatározására, QTH lokátor használattal. Ha a kirándulásba családot, barátokat is bevonunk, akkor a tábori főzés gyakorlata is kapcsolódik a naphoz. Akár jelszó is lehet, hogy EGYÉL, IGYÁL, QSO-z, lényeg, hogy érezze jól magát mindenki és szórakozva gyakoroljon be olyan készségeket ami egy vészhelyzetben hasznos lehet.

HA5CH

Már az is előrelépés, ha valaki a 2 m-es vagy a 70 cm-es rádióját látja el néhány méter magas árbócon lévő antennával és korábban nem használt átjátszót vagy szimplex állomásokat ér el. Rövidhullámú sávokra javasolok, egyszerű rövidített antennát és már használhatjuk a 60 métert is. A Q-100 műholdon keresztüli forgalmazás kitelepülve, komoly felkészülést kíván. A tapasztalatok közzétételének az érdekében, fényképpel (.jpg) ellátott beszámolókat szívesen fogadunk a kitelepülő napot követő 20. napig. A rövid leírások tartalmazhatják a helyszínt, a használt készülékek, áramforrások és antennák tipusát, a résztvevő amatőrök hívójelét, nevét stb. A leírásokból összefoglalót készítünk, amelyet a MRASZ honlapján közzéteszünk.

A legötletesebb kitelepülő antenna tulajdonosa az ANICO Kft. által felajánlott, SDRplay gyártmányú, RSP1A típusú SDR vevőt nyer.

rsp1a anico

Még nem késő elkezdeni a felkészülést!

Hegyi Loránd HA8DH

hegyi_lorand@hotmail.com