Régi weboldal

Kitelepülő nap „ Field-Day” 2021. beszámolók.

Írta: RKSZ.

  HA5OH Zsolt beszámolója

A kitelepülő napon 15-18 óra között Budapest Óbudai szigeten rádióztunk:

HA5OH, HA5HD, HA5OS és HA5OZS.

Az FT817ND és egy kittből összeállított 60 W-os erősítő volt a felszerelés. Az antenna  CODAN Tactical Broadban Dipol Antenna, mely egy haladó hullámú dipól antenna a végein 400 Ohmos lezárásokkal, hossza kb. 2 x 35 m.

QSO nem jött össze.

 

 

HA5OH 1      HA5OH 2

 

73 DX Zsolt.

Vissza az elejére.HA5CLF István  beszámolója


A kitelepülő nap számomra nagyon tanulságos volt. Zsámbékon a rakéta bázison voltunk a HA5KDR-el. Ők ott dolgozgattak én pedig kitelepültem. Felállítottam a HA8DH által tervezett inverted-V antennát a rövidítő tekercsekkel, de nem a go-boxot, hanem a KX3-at vittem egy 50W-os végfokkal. Sajnos a KX3 bekracholt és csak CW-ben működött úgy-
ahogy. Csináltam néhány QSO-t olaszokkal 40m-en. Sokáig vacakoltam vele, de az SSB csak nem akart menni. Mikor haza értem órák hosszat kalibráltam, setuppoltam, stb míg végül sikerült visszaállítanom a rádiót. Az EEPROM volt állítólag összezagyválva. A leírás szerint ez néha megtörténik. Egy factory reset után sikerült újra beállítani mindent. Nagyon macerás volt, de örülök, hogy sikerült,mert így nem kell szervizbe küldenem.
Hát a tanulság, hogy előre kell tesztelni a berendezést, és legközelebb a go-boxot kell vinni, mert az kiszámíthatóbb és már jól bejáratott (és persze 20kg).
Remélem a legközelebb jobban sikerül, talán gyakrabban kellene kiszállást szerveznünk.

Üdvözlettel es 73,
Istvan
HA5CLF

P.S.: most jut eszembe, hogy valószínűleg cross-módban tudtunk volna kusozni…

ha5clf 1   ha5clf 3
ha5clf 2    

 Vissza az elejére.Kitelepülő nap 2021. július 17. MAKÓ

Ez évben a kitelepülő nap a Hódmezővásárhelyhez közeli rádióamatőr találkozó napjára esett,   ezért a makói Zöldház udvarában állítottam fel az állomást.

A felszerelés alapja a már sokat látott YAESU FT857 és a 80-60-40 sávra hangolható motoros dipól antenna volt. Az energia ellátást egy gépjárműtől független, 12 V-os akkumulátor biztosította, napelemes rátöltéssel. A kiírásnak megfelelően QRV voltam a QO-100 műholdon is. A parabola tükör beforgatásához nagy segítség a külső S-mérő. Az RH terjedés közepesnek mondható volt, de a 60 m nagyon szépen, tisztán szólt.

Az alábbi QSO-k születtek: 3,6 MHZ-en HA0KA/P, HA8AT, HA5MNA, HG9MJI, HA5FLY, HG4GBX, HA8MK. 5,3 MHz-n: HA5MNA. 7,093 MHz-n: HA5MNA, HA0KA/P, HA8LSS/P, HA8DL. QO-100-on: PE1CMO, OE5VLL, A71AE, F5SG.

73 HA8DH Lori

ha8dh 1        ha5clf 2
     
ha8dh 3   ha8dh 4
     
ha8dh 5   ha8dh 6

 A fényképekért HA8EN Lajosnak jár a köszönet!

Vissza az elejére.Fiel-Day aktivitás Debrecen Erdőspuszta 2021.07.17

Már egy pár héttel korábbi Flóra-Fauna terület aktiválásánál megbeszéltük barátaimmal, hogy aki ráér a helyi amatőrök közül, nézünk egy Debrecenhez közeli piknikező helyet és részt veszünk a fiel-day aktivitáson.

A 48 sz. út és a Diószegi utat összekötő úgy nevezett Panoráma út mentén több alkalmas hely van. Mi a 48 sz. úthoz közel a vasúti átjáró után úgy 20 éve kialakított területet választottuk. GPS 47.520923 21.732897 A padok koruknak megfelelő, de használható állapotban voltak és akadtak fák is, amire antennákat lehet felhúzni és nem utolsó sorban hűvöset is adtak. A helyszínen HA0DX Zoli tartott előzetes terepszemlét.

HA0DX Zoli úgy döntött Ő már pénteken ebéd után ki megy a lakó autóval egyrészt, hogy rádiózzon egy jót, másrészt foglalja a területet szombatra.
ha0dx

Mi - HA0KA István és HA0DI Pista - szombaton reggel 7 előtt érkeztünk. Gyors terep felmérés, 80 m-es antennatelepítés és már hívtam is a 3615 kHz-en. Lóri HA8DH a makói találkozóról szinte azonnal visszahívott, nagy örömömre. Vele aztán a nap folyamán még a 40 m-en is sikerült össze jönni. Sajnos a 40 m közelre nem ment, így nagy segítség volt YO6FCW Vili Csíkszeredából és HA3FFG Géza Pécs mellől a QS-parolában HI.

Később érkeztek a többiek is, ki autóval, ki kerékpárral. Változó létszámmal, de összesen 12 fő vett részt a kitelepülésen. Nem túl sok összeköttetést naplóztunk, de nem is az volt a cél, inkább a hosszú elzártság után a személyes találkozás és beszélgetés.

Úgy gondolom egy kellemes napot töltöttünk együtt személyesen, valamin, a rádión keresztüli beszélgetésekkel. Délután 5 óra körül lebontottuk az állomásokat és haza tértünk.

Az állomásomhoz mikor ki ült le egy pár QSO erejéig, főleg ha ismerős hangot hallott valamelyik sávon. Még HG0EK Dezső is csinált összeköttetést HA8DH Lórival.
ha0ka

A résztvevők: HA0KA szervező, HA0DX, HA0DI, HA0HK, HG0EK, HA0NGT, HG0TIB és felesége, HA0BR, HA0BW, fiam István és Árpi operátorok.

A kitelepülésről több kép a honlapon látható www.ha0ka.hu
csop

 Vissza az elejére.