Régi weboldal

KITELEPÜLŐ NAP "FIELD-DAY" 2021. július 17.

Írta: Hegyi Loránd HA8DH.

Minden év júliusának harmadik szombatján KITELEPÜLŐ NAP-ot rendezünk.

A technika mai állása szerint nagyon nagy a függőségünk a hálózati feszültségtől, a mobil telefontól, az internettől, az elektronizált konyhai berendezésektől.

Az elektromos hálózat bármely zavara katasztrófa közeli helyzetet teremthet. A rádióamatőrök hagyományosan a kommunikáció biztosításával segítenek az ilyen helyzetekben.

A hatékony működéshez az amatőröknek is ki kell építeni azokat a készségeket, hogy a hálózatoktól független kommunikációra legyenek képesek. A hivatalos vészhelyzeti gyakorlatok ritkák és költségesek, a részvevőktől különböző adminisztratív aktivitást várnak.

Ha az év egy napján (az amerikai rádióamatőrökhöz hasonlóan) az amatőrök kitelepülnek a családjukkal együtt és kötetlenül QSO-znak egymással akkor, a felszerelések szórakoztató formában, évről-évre fejlődnek.

 

-a kitelepülő állomások csak alternatív energiaforrást használjanak

-bármely engedélyezett frekvencián lehet QSO-kat létesíteni

-nincs verseny

-nem kell jegyzőkönyvet küldeni

-csak a kitelepülés napja van meghatározva, nincs időbeosztás

-összeköttetések létesítése hagyományos, nem verseny stílusban ajánlott

Célszerű törekedni a kitelepülés helyének pontos meghatározására, QTH lokátor használattal.       Ha a kirándulásba családot, barátokat is bevonunk, akkor a tábori főzés gyakorlata is kapcsolódik a naphoz. Akár jelszó is lehet, hogy EGYÉL, IGYÁL, QSO-z, lényeg, hogy érezze jól magát mindenki és szórakozva gyakoroljon be olyan készségeket ami egy vészhelyzetben hasznos lehet.

HA5CH

Már az is előrelépés, ha valaki a 2 m-es vagy a 70 cm-es rádióját látja el néhány méter magas árbócon lévő antennával és korábban nem használt átjátszót vagy szimplex állomásokat ér el. Rövidhullámú sávokra javasolok, egyszerű rövidített antennát és már használhatjuk a 60 métert is. A Q-100 műholdon keresztüli forgalmazás kitelepülve, komoly felkészülést kíván.

A tapasztalatok közzétételének az érdekében, fényképpel (.jpg) ellátott beszámolókat szívesen fogadunk a kitelepülő napot követő 20. napig. A rövid leírások tartalmazhatják a helyszínt, a használt készülékek, áramforrások és antennák tipusát, a résztvevő amatőrök hívójelét, nevét stb. 

A leírásokból összefoglalót készítünk, amelyet a MRASZ honlapján közzéteszünk.

Még nem késő elkezdeni a felkészülést!

Hegyi Loránd HA8DH

hegyi_lorand@hotmail.com