Régi weboldal

HA8KCS - Beszámoló

Írta: HA8DH.

A Hódmezővásárhelyi Rádió Klub családi kitelepülést szervezett a Vásárhely szélén elhelyezkedő Bábiczky-tavak kiránduló helyre. Az árnyat is nyújtó, fák közötti tisztáson több, szabadtéri, tetővel ellátott kemence és egy nagyobb, fedett, kör alakú esőbeálló adta a kitelepülés környezetét.

Több állomást is működtettünk:
A HA8KCS hívójellel 80 és 40 méteren legtöbbet Botond operátor dolgozott. Készüléke FT857-volt (tul.: HA8CS, Józsi), amely LiFePo4 akkumulátorról és napelemekről működött. Antennája szalag-kábellel táplált doublet, LDG Z-11PRO II automata illesztővel.

HA8CSY, Endre operátor ólom akkumulátoról rádiózott az FT710-el. Dipól antennájával a 21 MHz-et gerjesztette.
HA8BAR Tibi a 2m-t, a 70 cm-t (12 el YAGI) és a 7 MHz favorizálta. FT857-et és OUTBLACK 1899 mobilantennát használt árbócra szerelve.
HA8DH Lori a 80 és a 40 méter mellett a QO-100 műholdon is forgalmazott. Az alaprádiója FT857,  70 cm működik, az adó-konverter 2,4 GHZ irányába BU-500 típusú. Vétel oldalon az LNB fejhez a keverő jelet egy GPSDO szolgáltatja, amelynek hatására a 10 GHz-et szintén 70 cm-en lehet venni.
A 105 Ah-ás LiFePo4 akkumulátor készletet a két napelem 4,5 A-el folyamatosan töltötte.
Az akkumulátoroknak nem csak a rádiókat kellett működtetni, hanem a QSO-víz megfelelő hűtéséről is gondoskodtak a Peltier-elemes hűtőládák segítségével. Az állandó 4 A-es fogyasztásuk miatt egy aggregátort is készenlétben tartottunk.

HG8CK Attila a műholdon keresztül többek között brazil és német állomásokkal, rövidhullámon 7 MHz-n pedig magyar állomásokkal rádiózott. Attilának különösen tetszett a műholdas felszerelés és a napelemes energiaellátás.

Az operátorok ellátásáról a XYL-ek gondoskodtak, a hideg limonádé és a finom sütemények jólestek a nagy melegben. A napot egy jó hangulatú szalonnasütéssel zártuk, sokat beszélgettünk, mindenki nagyon jól érezte magát. Többen javasolták, hogy ősszel is tartsunk egy hasonló összejövetelt, hiszen mindig örömteli esemény az operátorok és családtagjaik közötti találkozás.

HA8DH

Lori