Régi weboldal

HA6IGM - Beszámoló

Írta: HA6IGM.

Field-Day - 2023, avagy a gyalogsági ásónak látszó tárgy a Különleges Hadműveletben...

Adódott egy kis baleset  (egészségi probléma a családban), így kérdésessé vált, kitelepülök-e a 2023-as Field-Day -re.

Kórházi látogatások és egyéb teendők között találtam "időrést" a kitelepülésre, kompromisszumos megoldásként, az otthoni QTH-n (Boldog-JN97UO), hátrébb logisztikázva, a kerti prérin állítottam össze az állomást.

Az egyik legfontosabb vészhelyzeti frekvencia, az 5 MHz aktiválását tekintettem most is prioritásként.

Gondoltam egyet, ha QRP, akkor minden mW számít, rezonanciára húzom a 60m-es sávra készített 1/2-hullámú dipólt, de ne szaladjunk ennyire előre. Kronológiai sorrendet tartva, feltettem magamnak a kérdést: ha adott egy 0.9 m-es tagokból összeállítható katonai árbóc, akkor milyen kreatív árbóctalp jelenjen meg a hadszíntéren?

HA6IGM 01

Napernyőtalp helyett sokkal jobban dukál a különleges művelethez a gyalogsági ásónak látszó tárgy,negy lapáttal megtámasztva, a szigszalag gyakran színre lép...

HA6IGM 02

Az 5 MHz-es Inverted-V -t tartó árbóc részlete... 5m-es magasságban az Inverted-V közepe.

HA6IGM 03

Egy kicsit már kopott a festék a "stoki-rádión", de tökéletesen működik a 20 éves FT-817 minden áramköre.  Az áramforrás egy 6 Ah kapacitású zselés akkumulátor. A túlélő-műveletben az UTP-kábel, mint mikrofonkábel funkcionál...

Délután telepítettem az állomást. QRP, minden mW számít, illetve egy keskeny frekvenciatartományban, mint a 60m-en, antennaillesztő nélkül hadra fogható legyen egy monoband dipól.

Jóval az engedélyezett tartomány alatt produkálta dip-et, a tettek mezejére lépve mindkét szárából levágtam 0.5m-t, egyből megtáltosodott 5360 KHz környékén, 1:1,1 SWR.

CQ-zás, keresgélés, végül az utóbbi módszer hozott sikert. HA7CD Józsi általános hívására válaszoltam, 15:52 UT-kor jött létre a QSO. Kiváló hangerővel szólt Józsi, QRP-t (5 Watt) használtam, ha nem is minden periódusban kaptam 59-et, de kisebb-nagyobb sikerrel üzembiztos összeköttetést realizáltunk. (TNX HA7CD!)

A terjedés, mint örökzöld kérdés... Megkerülhetetlen tényező, ha van referencia, egy régebbi NVIS kísérlet tapasztalatainak felelevenítése, az nem egy előnytelen szituáció.

2015. júniusa ugrik be, emlékezetes NVIS kísérlet 60m-en, nem túl gyakori, de akkor igazán bekeményített a D-réteg 5 MHz-en, pedig az akkori (kísérleti-) LIS 100 Wattot engedélyezett,  100 Watt ide, 100 Watt oda, megküzdöttünk minden QSO-ért...

Most, 2023. július 15-i kitelepüléses művelet idején nem panaszkodhattam a 60m-NIVS terjedésre, a zseblámpaizzó teljesítményéhez közeli PWR igazi sikerélmény.

Boldog, 2023. július 30.

VY 73 es DX!              HA6IGM / RKSZ-082   Gyuri