Régi weboldal

HA5KFL - beszámoló

Írta: Csahók Zoltán HA5CQZ.

Több, mint 10 éve rendszeresen kitelepülünk az IARU Region 1 Field Day versenyére. A szeptemberi SSB fordulóra egy ideje már kerestünk egy helyet. Választásunk végül a Zsámbék mellett található MH légvédelmi rakéta bázis nevű területre esett,amily megfelel a FD verseny szabályzatában leírtaknak is. A hely kipróbálására az antennák telepítésére és egy kellemes kirándulásra is jó lehetőséget nyújtott a MRASZ júliusi Kitelepülő Napja.

Teszteltük, hogy a számunkra még kevésbé ismert QTH-n, hol telepítsük az antennáinkat, milyen fő irányokat tudunk megcélozni, és az antennák milyen sugárzási karakterisztikákkal "lepnek meg" minket.

A 160 méterre készült és ÉK-DNY irányban kifeszített Windom antenna több sávon is hosszúnak mutatkozott,de 80, 40 és 20 méteren elfogadható állóhullámarányt mutatott és a RIG belső ATU-ja le tudta illeszteni.

A 14-21-28 MHz-re készített vertikál radiáljait korábban a távíró sávokra hangoltuk,ezért az első mérés alapján minden sávban 10-30 centiméternyit rövidíteni kellett.

Az eredmény a fónia sávokban SWR: 1:1,3 - 1:1,4 lett.

A mérés mellett a hallott és elért állomások aránya visszaigazolta, hogy a jobb SWR értékek esetén a DX-ek is hamarabb jöttek vissza a hívásainkra, mint korábban.

Az internetes Reverse Beacon Network (RBN) rendszerben csak úgy "potyogtak be" a számunkra fontos adatok, hogy hol, milyen térerősséggel hallottak minket az automata vevők. A kb. 40 wattal kibocsátott jeleinket a leg-erősebb értékkel egy finn állomás hallotta, 23 dB-el. 15 és 20 méteren is kaptunk spotokat Ázsiából (UA9, BY, JA). A méréseket szombat délután 15.00 és 18.00 CET időben végeztük. Itt jól lehetett érzékelni a terjedés változásait és a miket mindig elérő és bosszantó holtzónákat.

Jókat mosolyogtunk például azon, hogy 28 MHz-en egy indonéz állomás főleg európaiaknak válaszolt, vagy hallott és kérte, hogy egészítse ki a hívójelét, ha nem értette, de egy másik szigeten lévő honfitársa ezt nem vette figyelembe és rendületlenül, de sikertelenül hívogatta.

Az egyik első összeköttetésünk egy argentin állomás volt 28 MHz-en, fónia üzemmódban (LU5FC). Őt követte egy kuvaiti (9K2GR), majd egy spanyol állomás (EA4HNN).

Az antennák telepítése és mérése mellett természetesen csatlakoztunk a Kitelepülő Nap programjához is. A rövidhullámú sávok mellett 2 méteren is jelen voltunk, szimplex frekvenciákon. Főleg a kitelepült állomásokkal kerestük a kapcsolatokat. Meglepően sokan voltak kint a sávokban, több helyről is rádióklubok, családok, barátok jelentkeztek. A jelek nem mindig voltak erősek, de az érthetőség szinte mindig kiváló volt. Mi 5 hívójellel voltunk kint a sávokban: HA5KFL/p, HA5KHE/p, HA5CQZ/p Zoli, HA7HJ/p János és HA5OW/p Laci operátorokkal.

URH kézi rádiók mellett az IC-746 típusú RH adó-vevőt használtuk, két erős, ólom akkumulátorral táplálva. A készülék adóteljesítménye kb 40-50 Watt volt. A LOG-ot egy laptopon vezettük a TLF linuxos program segítségével. Az RBN-ek által vett jeleinket a készülék memóriájába tett CQ HA5KFL/p szöveggel generáltuk.

A kitelepülésről készített fotók arról is tanúskodnak, hogy a területről szép kilátás nyílt és ha valaki a ZSÁMBÉK feliratot látta már szemből, akkor most láthatja a másik oldalról is, úgy mint ahogy például a tűzoltó autókon is látható.

Meg kell jegyeznünk, hogy aznap a bázison, ahol voltunk, a katasztrófa védelmisek nagy létszámmal gyakorlatoztak s kikapcsolódásként egy busznyian, pár percre minket is meglátogattak.

János, HA7HJ - mint mindig -, most is gondoskodott arról, hogy tele legyen a bendőnk. Az egyik kép is mutatja, hogy amíg az antennák fent, a kupola tetején feszengtek, a terülj asztalka pedig lent, a bejárat közelében, a rádióállomás mellett volt, így a rádiózás mellett élvezhettük a finom falatokat is.

Több rádióamatőr vendégünk is volt, akikkel nem csak a sávokban, hanem személyesen is találkoztunk. Többek között a bázison működő és rádió-múzeumot is üzemeltető HA5KDR klub elnöke, illetve HA5NKG Feri aki a közelünkben ütött tanyát és régi katonai készülékkel, viszonylag kis teljesítménnyel, mobil állomás-antennával próbált szerencsét.

Összességében egy kellemes kirándulást tettünk, antennázással, rádiózással fűszerezve. Köszönjük a sok hívó állomás jelentkezését, az új települési helyünkről sugárzott jeleinkre adott vételjellemzéseket és az élményeikről kapott tájékoztatásaikat. A terület bevált, a szeptemberi Field Day versenyen kitelepült kategóriában is erről a Zsámbék feletti dombról dolgozunk majd.

73, a Tungsram Rádióklub  kitelepülésen részt vett operátorai: Zoli, János és Laci

Csahók Zoltán HA5CQZ