Régi weboldal

Kitelepülő nap „ Field-Day” 2020. beszámolók.

Írta: RKSZ.


HA0GB beszámolója   HA4BM beszámolója   HA5KHC beszámolója   HA5MNA beszámolója
             
HA5OZS beszámolója   HA6IGM beszámolója   HA8LSS beszámolója


HA0GB beszámolója

Sziasztok!

 A kitelepülő nap alkalmából az otthoni QTH-tól, kb. 50km-re lévő Tiszacsege lett a cél.

ha0gb 03A településtől nem messze, a Tisza partján, a komp kikötő parkolójában állítottam fel a /P rádióállomást. A folyamatos eső és a szúnyog invázió miatt az autóm lett a rádiós szoba. Az autó saját akkumulátorát használtam energiaforrásnak, a rádió egy Yaesu FT-857D, saját készítésű "foodbox" L-C hangolóval. Antennaként egy 40m hosszú, két fa között kifeszített huzalt használtam (alias LongWire).

Sikerült néhány RKSZ QSO mellett egyéb összeköttetéseket is logolnom. Örültem 20m-en DA0CW/P Konrad hívásának (SSB), aki az 5W kimenőmre 55 riportot adott. Még egy CB-s összeköttetés is becsúszott (HI).

73 de GaBo.

HA0GB

Vissza az elejére.HA4BM beszámolója

HA4BM 01Idén 2020 julius 18-ra esett a RKSZ kitelepülős napja. Gondoltam, hogy mivel sem 80m-re sem 60 m-re nincs jó antennám amivel ki lehetne húzni, idén megnézem, hogy mi a helyzet a URH lehetőségekkel. Felmentem a Kékesre. A Facebookra tettem egy bejegyzést a Rádióamatőrök csoportba, hogy 145.525-ön QRV vagyok, illetve CQ de HA4BM…
A Baofeng 5W-os kézirádióval nekiálltam cq-zni. Vittem egy kollineáris több sávos mágnestalpas antennát és eleinte ezt használtam, de nem jött vissza a CQ-ra senki sem…
Ekkor lecseréltem az antennát az gyári gumiantennára. Ekkor hallottam HG5BUN hív Hatvanból. Sikerült egy elfogadható pozíciót találni a QSO szépen összejött. Aztán kerestem egy másik pozíciót, ahonnan nyugati irányba nyitottabb volt az erdő. Innen sikerült HA5TI-vel teljesen elfogadható QSO-t megejteni. Ő QTH-ja Budapesten a 11. kerülteben van. Én meg csak a gumiantennát használtam. Lett még egy pár QSO-m de talán az HA5TI-s QSO volt a legszebb számomra.
Többen jelezték, hogy engem jól hallottak de én nem hallottam őket. Ennek két okát gyanítottam: a Baofeng nem vagyon érzékeny vagy a közeli TV torony a vevőt leültette.
Számomra a konklúzió, hogy az RKSZ tevékenységét ki kellene bővíteni más sávokra is. Érdemes lenne az URH sávokon is elgondolkodni. Egyszerű eszközökkel, kis antennával is meglehetősen nagy távolságokat lehet áthidalni. A sávszélesség sokkal nagyobb így akár pár kbit/s adatátvitelt is meg lehet oldani stabilan.

73 de Béla

Vissza az elejére. HA5KHC beszámolója

Field Day 2020. július 18-19.
HA5KHC Puskás Tivadar Rádióklub

Klubunk eddigi hagyományait megőrizve ismét napelemmel táplált akkumulátoros eszközökkel felvértezve indultunk a Magyar Rádióamatőr Szövetség által meghirdetett 2020-as évi Field-Day aktivitáson.

HA5GZA Géza barátunk invitálására kitelepülésünk helyszíne az Őrbottyánon lévő telkükre irányult, ahol a nagy füves kert adta terep segítségével ideális körülmények között tudtuk megrendezni Field-Day aktivitásunkat. Az idei rendezvényünk érdekessége az volt, hogy a rádiózással egybekötött szabadidős kitelepülést az elmúlt évekhez képest most két naposra terveztük.

Az aktivitás részvevői:

  • HA5GZA Géza és kedves családja
  • HA5ADL Marcsi
  • HA5LVI Levente
  • HA5CTN Árpi
  • HG5VY János
  • HA5PA János

HA5KHC 01A szombati kezdés nagyon jól indult, hiszen a napelem az akkumulátorral és a rövidhullámú készülékkel, valamint a hozzá tartozó GP antennával hamar telepítésre került. Az antenna hullámhosszát HG5VY még mérőszalaggal is leellenőrizte (HI). Első összeköttetésünk magyar állomással kezdődött, majd több európai állomás követte. A riportok osztogatásában HA5ADL Marcsi is jeleskedett.

Kellemesen telt el a délelőtt, miközben HA5GZA Géza a tűzrakó hely körül sündörgött. Marhapörkölt készült a bográcsban.

A rádió mellett felváltva forgalmaztunk, néha megálltunk beszélgetni, majd sávot váltva (itt-ott antenna illesztővel kiegészítve) osztottuk a riportokat.

Kellemes, eső nélküli napunk volt. A kora délutáni ebéd fenomenális volt. Utána családias körülmények között telt az idő. Terveket szövögetve váltottuk meg a világot és egy kicsit anekdotáztunk is. Közben a rövidhullámú sávokat szkenneltük. Állomást hallva természetesen megálltunk egy riport váltás erejéig.

Még arra is maradt időnk, hogy HA5CTN Árpi új készülékét is kipróbálhassuk, valamint HA5LVI Levente balatoni programját ecsetelgessük.

Eljött az este. Véget ért a MRASZ által fémjelzett szombati Field-Day.

Nos, ezt mi megfejeltük még egy teljes nappal.

Jött az esti szalonnasütés. A tűzrakás termékeként várt parázs létrejöttéig Géza nyársakat tisztított, kedves párja és aranyos lánya készítette a sütéshez valókat.

Hajnal egy óra tájékán kezdtünk elpakolni.

A kitelepüléshez és a rádiózáshoz szükséges cuccokat elraktuk, majd elmentünk pihenni. Ki-ki a maga helyére, hiszen volt még olyan rádióamatőr társ is, aki a kocsija hátsó részében kialakított teljesértékű fekvőhelyen aludt. Ez aztán az igazi Field-Day kitelepülés!

„Hajnali” fél nyolckor esett egy kicsit az eső, így akkor keltünk fel, amikor jól esett.  A reggeli friss kávé mindenkire jó hatással volt. Készültünk a HG Maraton URH versenyre. A felszerelés adta lehetőséggel 22db összeköttetést létesítettünk 144 MHz-en, többek között sok környező ország rádióamatőr állomásaival is. A verseny elején finom reggelivel, délben pedig annál remekebb ebéddel kényeztetett minket Géza és családja. Verseny közben szintén akadt egy kis idő a világ újbóli megváltására, vagyis a klubos tervek szövögetésére.

Délután éreztük, hogy egyre közeleg a búcsúzkodás ideje. Szép lassan lebontottuk a rádiós felszerelést, összecsomagoltuk a cuccainkat, majd kellemes élményekkel gazdagodva hazajöttünk Budapestre.

Összegzésül elmondható, hogy a rádióamatőr Field-Day aktivitás célját az elvártaknak megfelelően teljesítettük, vagyis otthonunktól elszakadva kitelepültünk egy távoli QTH-ra, ahol alternatív áramforrás segítségével rádiózgattunk egy keveset, miközben nagyon jó családias légkörben töltöttük a hétvégét.

Köszönjük Gézának és családjának ezt a remekül megszervezett kitelepülési lehetőséget.

a HA5KHC Puskás Tivadar Rádióklub kitelepült tagjai

Vissza az elejére.HA5MNA beszámolója

RKSZ aktivitás - 2020. 07. 18.

A meghirdetett RKSZ gyakorlat alkalmából -amely egy napra esett a Field Day aktivitással- egy villámgyors kitelepülést terveztem. Amolyan tűz és mozgást:gyalogmenet, állomástelepítés, feladat végrehajtás, majd bontás és távozás. Olyan helyszínt választva, amely nem esik messze lakóhelyemtől, ám éppenannyira távol van, hogy a várost, meg annak forgatagát és éter-zaját magam mögött hagyjam.

ha5mna 00A Kamaraerdőn hegymenetben átcsörtetve a várható eső miatt nem a Tétényifennsík bozótos, füves sztyeppét vettem célba, hanem az erdő szélén egy elhagyott katonai objektumot, melynek romos épülete megfelelő fedezéknek ígérkezett felhőszakadás esetén is. QRA lokátor: JN97LK72tr

Az antenna telepítése és az állomás üzembe helyezése mindössze néhány percet vett igénybe. A felszerelés a szokásos, az elmúlt évek során kiforrott, számos alkalommal kipróbált összeállítás.

Antenna: változtatható hosszúságú, két végén motollára tekert dipól, a vezetéken az amatőr sávoknak megfelelő távolságok megjelölve. Mint a képen is látszik, nem tettem túl magasra, a környező fák ágaira lett felakasztgatva, a közepe legfeljebb 4m magasan volt. Már többször kísérleteztem alacsony elhelyezéssel, és az eredménnyel mindig elégedett voltam, még akkor is, amikor a közepe 1,5-2m magasan volt a talaj fölött. Nyolcvan méteren napközben probléma mentesen tudok rádiózni így, és az egész ország területét besugárzom.

Áramellátás: 20Ah 12,6V 1,3 kg LiPo akkumulátor. Ezt a típust a zselés akkumulátor helyett választottam, melynek súlya 4,5 kg és 15Ah-ás volt. Gyalogmenetben minden kiló számít, különösen akkor, amikor hegynek fölfelé cipeli az ember fia a 20 kg-ot meghaladó málhazsákot. Lemeríteni eddig még nem tudtam egy nap alatt.

Rádió: FT-857d – ami egy „nem-szeretem-rádió”, de ennél jobbat még nem találtam, ami ilyen, és ehhez hasonló rádiókommunikációs feladat megoldásához megfelelőbb lenne (azért Harris-ra mégsem futja a konyhapénzből..). A fenti kis akkumulátorról is leadja az 50-100 Wattot, „összüzemmódban” lefedi a teljes rövidhullámú spektrumot, továbbá az 50-144-430 MHz is rendelkezésre áll. Csak halkan jegyzem meg, hogy 40MHz környékén, a military szegmensben is rendben van. Télen a fagyban, hóbanlucsokban, nyáron a kánikulában egyaránt bírja a kiképzést, hátizsákban hurcolászást. Ha esetleg sikerülne lezúzni az előlapot és a kezelőszerveket, az is pótolható, mert külön is rendelhető hozzá. Valójában egy szerethető rádió is lehetne, csupán az otthoni, asztali felhasználása nem elégíti ki a komfortigényemet.

Szúnyoginvázió, rovarok. Az erdő szélén sok a szúnyog – mondhatnánk, ám ezen a nyáron mindenhol sok, a villamosmegállóban a város közepén, és persze kint az erdőben, vagy vízparton egyaránt. Noha teljesen nem tudjuk elszigetelni magunkat a természet eme szúró-csípő viszontagságaitól, a megfelelő ruházat kiválasztásával sokat javíthatunk helyzetünkön. Meleg ide
vagy oda, a rövidnadrágot felejtsük el – egy férfi egyébként viselje el nyáron is a hosszú nadrágot... Nálam kétféle megoldás is működik, de ez a kettő lényegében egy: terepre csak katonai ruházatot és lábbelit! A ripstop anyagból készült katonai ruházat, azon kívül, hogy strapabíró, a szúnyogok ellen is véd, ugyanis az anyagát nem tudják átszúrni. A nadrágon kívül a felső ruházat is ilyen legyen, zubbony, vagy ha ez túl meleg, akkor ripstop anyagú, hosszú ujjú trópusi ing. Fejre sapka, amely szintén hasonló anyagból legyen. Kesztyűnek taktikai kesztyűt, amely olyan kialakítású, hogy a rádió gombjait, kezelőszerveit használni tudjuk vele. Így minimálisra tudjuk csökkenteni a szúnyogrohamnak kitett, szabadon lévő bőrfelületünket.
ha5mna 01A képen látható ruházatom a brit hadsereg készletéből vásárolt PCS (Personal Clothing System) MTP mintázatú öltözet, amelyet gyárilag (gondolván a dzsungel körülményekre is) rovarriasztó szerrel kezelnek (és még IRR képessége is van, ami ki tudja mikor lesz majd előnyös). Ettől ugyan van egy jellegzetes illata, de mit számít ez, ha a szúnyogok-kullancsok is utálják.

A körülmények ismertetése után vissza az aktivitásra. Helyi idő szerint 09:00-kor kezdődött 80 méteren. Öt összeköttetést létesítettem, mindenkit jól hallottam, és a meghatározott QTC-ket sikeresen vettem és leadtam.

10:00-kor átváltottunk 60 méterre, amely szerencsére nagyon jól működött. A MUF meghaladta az 5 MHz-et, így holtzóna mentesen tudtunk rádiózni. Itt hat összeköttetés sikerült.

Bár az aktivitáson nem vettünk részt túl sokan, ennek ellenére eredményesnek tartom, és egy jó lehetőségnek a készségek, képességek fejlesztésre. Az otthoni körülményeket hátrahagyva, a terepre kigyalogolva kipróbálhatjuk (és továbbfejleszthetjük) felszerelésünket, javíthatjuk szakmai rutinunkat és nem mellesleg fizikai állapotunkat. Ne feledjük, csak a terepgyakorlatok során derülnek ki azok a kis apró nüanszok, részletek, amelyekre az otthoni QTH-n, a kényelmes fotelünkben hátradőlve még csak nem is gondolunk.
HA5MNA

Vissza az elejére.HA5OZS beszámolója

ha5ozs 01Rövid beszámoló az RKSZ field day alkalmából.
A kitelepülő napon 3 darab GD77 kézi rádióval, egy FT817ND készülékkel és egy HF -Pro1 hangolható antennával vettünk részt.
Itt jártunk: Latitude: 47.545253, Longitude: 19.014878
Locator: JN97MN10SU

A kísérleteztünk 7, 14, 29 MHz-en, valamint a Budapesti digitális átjátszón.
Az ellen állomás Csömörön egy FT 450 volt autó akkumulátorról. A tapasztalat az, hogy a felsőbb frekiken jobb riportokat adtunk mint kaptunk.
A kitelepülés rövid volt, mert kis gyerekekkel voltunk és kb. 30 perc múlva esni kezdett az eső.

HA5OZS, HA5OS, HA5DH, HA5OH, Kata, Emőke és Márti

73
HA5OZS

Vissza az elejére. HA6IGM beszámolója

A 60 m-es sávot céloztam meg a 2020. július 18-i RKSZ gyakorlaton.

Részemről most 50 százalékban teljesült a Field-Day jelleg. Állandó QTH-ról (Boldog, JN97UO) rádióztam, de nem hagytam ki az antenna telepítési és bontási műveletet sem. Közeledik augusztus első hétvégéje és hangolódom HA5KDR-ék gerecsei Military-Weekend rendezvényére...

Kb. 7 méter magasságból (URH árbóc) indítottam az 5 MHz-es 1/2-hullámú dipól szárait. Igazi "AHS" Inverted-V sikeredett, mert az "ahogy sikerül" jelmondat demonstrálja, mert jobban hasonlított egy GP-antenna két radiáljára, mint egy szabályos Inverted-V -re. De az antennaillesztő megbirkózott vele. Bűnbe vitt a QRO, (ui. a 25 Watt QRO-nak számít 60m-en HI) az akkumulátor helyett hálózati tápegységből nyert energiát a TCVR. Gyengébb közelterjedésre számítottam, mint a tavalyi kitelepülős műveletben, de a magasabb F0-F2 érték lehetővé tette az országon belüli összeköttetések létesítését. Ettől függetlenül nem maradt el az erős QSB-vel megfűszerezett terjedési irány változás.

Három állomást naplóztam (HG0RKSZ, HA3KZ/P, HA5MNA/P) az 5 MHz-es aktivitáson. Nyomokban hallottam HA3GO-t és HA0GB-t.

            Köszönöm a QSO-kat és az RKSZ-gyakorlat szervezését!

VY 73 es DX!

Gyuri HA6IGM

Vissza az elejére. HA8LSS beszámolója

ha8lss 01Elfoglaltság miatt csak rövid időt tudtam a rádiózásnak szentelni. A  kertemben tudtam felállítani az állomásomat.

Szerencsére  az előző naphoz képest jó idő volt, nem esett az eső.  10 méteres árbócon egy inverted-v formában kihúzott dipólt használtam. Tápkábel H155 a súlya miatt. Icom 735 rádió 70 watt körüli kimenő teljesítménnyel, saját építésű  antenna hangolóval és teljesítmény mérővel. A táplálást 2db 35 Ah-ás zselés munkaakkumulátor szolgáltatta, 45 Wattos napelem támogatásával. A napelemes töltőhöz készítettem egy árammérőt, amivel a napelemet állítottam a megfelelő irányba, a maximális töltőarám elérése érdekében. Délelőtt 9 és 11 óra között voltam  QRV.

10 QSO-t csináltam, kizárólag kitelepült állomásokkal a 80 és a 60 méteres sávban.

Mórahalom, 2020.07.21

 

Vissza az elejére.