Régi weboldal

QSL iroda hírek!

Írta: HA2NA - Holop Attila.


QSL IRODA2021 decemberében a szövetség megváltoztatta a QSL iroda működtetését. A közgyűlésig HA2VR végezte a napi és az átmenettel járó teendőket. Ez után határozott az elnökség, hogy a QSL iroda újra szervezésével és felügyeletével megbíznak. Az igazsághoz tartozik, hogy nem nagy lelkesedéssel vállaltam el a feladatot, de sikerült meggyőzni, hogy a korrekt szolgáltatás megteremtése miatt érdemes dolgozni..

Első és legfontosabb feladat a QSL iroda postacímének megváltoztatása volt. Adta magát, hogy a cégem és egyben lakhelyem legyen az új QSL iroda címe. Ez mellett szólt, hogy a bejövő küldeményeket mindig át tudjuk venni, legyen akár az több 10kg-os küldemény, illetve a legközelebbi posta, ami kb. 400m-re van. Igy nem okoz gondot a küldemények feladása sem. Egyedül a nehezebb csomagok („M” zsák) feladása tűnt nehezebben megoldható feladatnak, de szerencsére az esztergomi  „nagy” postán megoldódott ez a probléma is, bár a legközelebbi parkoló 200m-re van. A közeli parkolás lehetősége is rendeződött, mert a posta dolgozói megengedték, hogy amig kipakolom az autóból a feladásra szánt postazsákokat, addig beállhatok a posta számára fenntartott helyre, ami csak 10m-re van a felvevő pulttól. Ezzel a QSL lapok biztonságos fogadása és küldése rendeződött.qsl_elotte_02.jpg

Következő lépésként a székházban működő QSL iroda felülvizsgálatát ejtettük meg.

Miután átverekedtük magunkat az ajtónál felhalmozott papírdobozokon egy gyors felmérést követően megállapítottuk, hogy kb. 180kg elküldendő QSL laptól roskadoztak a lapok tárolására kijelölt polcok. Ezek jellemzően évek óta gyűltek elküldetlenül. Azok akik megbíztak bennünket a szövetségünk vezetésével nem ezt érdemlik.

Felállítottunk egy fontossági sorrendet és nekiláttunk a munkának.

 qsl elotte 02Első körben a külföldre kimenő régóta ”beragadt” ritka országok lapjait postázzuk. Ezek Afrika, Karib térség, stb. Ezek borítékban feladhatók voltak. Mivel jellemzően ezen országokba kis mennyiségű lapot küldünk, igy nem célszerű éveket várni, míg egy 2kg-os csomagra való összegyűlik az évek alatt. Így hiába várjuk a választ az irodával rendelkező ritka állomásoktól, ha lapjaink csak évek multával érkeznek meg a feladóhoz.

qsl no sendEzentúl gyakrabban küldjük a ritkább körzetek lapjait az adott QSL irodába.  Jó volt visszaemlékezni a 2012-es Z38N es kiruccanásunkra, mikor csomagolás közben a kiküldendő lapokat néztük át és eközben a kezünkbe akadt az el nem küldött lapok között. 10 év után biztosan örülni fog a címzettje. Találtunk olyan QSL irodához gyűjtött lapokat ahol már vagy 15 éve nem működik iroda, ezeket a lapokat visszaküldtük a feladónak, No QSL Bureaus megjegyzéssel. Vagy említhetném a GW,GU,GD lapokat amiket nem gyűjteni kellett volna, hanem a többi angollal postázni. Ezen körzetek elküldése után összecsomagolásra kerültek azon környező országok lapjai, akikről tudtuk, hogy Friedrichshafenben a találkozón ott lesznek, és személyesen át tudjuk részükre adni két éves szünet után.

Az előző évben az iroda postaköltsége a teljes költségének csak 10%-a, mintegy 40 000 Ft volt. Lapok szinte kizárólag önkénteseken keresztül kerültek továbbításra.

Külön köszönet illeti HA1AG Zolit és HA8RT Tomit, hogy térítésmentesen elviszik a PA, SP, OH, OK ON stb. lapokat ahol épp dolgoznak, ez anyagiakban is nagy segítség a QSL iroda és így a szövetség számára ráadásul felgyorsítja a lapok kézbesítését.

Mindeközben a beérkező lapokat is válogatni, szortírozni kellett. Itt felmerült egy új válogatási rendszer bevezetése. Általában klubok szerint válogatjuk a lapokat és így mindenki a saját klubjában veheti át a lapjait, hacsak nem jelezte, hogy Ő más klubhoz vagy menedzserhez kéri a lapjait. A megyei rendszer erős felülvizsgálatra szorul ott ahol nem vagy nem jól működik. Sok megye van ahol nincs egynél több rádióklub, sőt olyan is van ahol egy sem. A beérkező lapok feldolgozása zökkenőmentesen zajlott elsősorban HA2VR Gyuszi jóvoltából.

A QSL irodába lapokat egyénileg is lehet küldeni, vagy a klubotokon keresztül.

Nagyon fontos, hogy (DXCC) QSL irodák szerint kell a lapokat csoportosítani és csak olyan országok lapjait küldjétek, ahol van QSL iroda. Készítettem egy olyan weboldalt ahol ellenőrizhetitek az adott körzethez tartozik-e működő QSL iroda. Itt érhető el:

https://mrasz.hu/qsl-valogatasi-lista

Ha nem találod prefix alapján, akkor a következő oldalon biztos sikerrel jársz, itt is fel van tüntetve, hogy rendelkezik-e az adott körzet irodával:

https://mrasz.hu/prefix-kereso-dxcc

Nagyon fontos, hogy a küldendő lapokon fel legyen tüntetve, hogy ki az adott állomás menedzsere, ez a ritkább illetve expedíciók lapjaira jellemző. Ez neked fontos, mert így gyorsabban célba ér a lapod és hamarabb kapod a válaszlapot. Más esetben csak a munka van vele és ki tudja hová kerül.

Szerencsére egyre kevesebb, de még mindig akad az ajánlástól eltérő QSL lap méret. Az elfogadott 9x14xcm, a nagyobb méretekkel rendelkező lapokat is kézbesítjük, de a tapasztalat alapján, és ez igaz a külföldről beérkező lapokra is, hogy gyűrődik, szakad a széle. Senki nem szeret ilyen lapokat kapni.

Egy kis odafigyeléssel nagymértékben felgyorsíthatjuk a QSL küldés-válasz folyamatát.

A magyar állomásoknál tudjátok ellenőrizni, hogy az illető tagja-e az irodának: https://mrasz.hu/qsl-iroda

Kérjük, hogy használjátok a keresést, sok fölösleges mukát és időt spórolhattok. Hasznos infok: https://mrasz.hu/qsl-iroda

qsl utanna 01qsl utanna 022022 októberére sikerült elérnünk, hogy a QSL iroda teljesen kiürült, nincsenek kiküldendő lapok a polcokon. A jövőt illetően azt tervezzük, hogy a lapok továbbítása folyamatos lesz egyrészt az összegyűlt mennyiség, másrészt aszerint, hogy mikor küldtünk az adott célországba legutóbb csomagot. Hogy mennyi lap lesz nem tudjuk, de egy év múlva okosabbak leszünk.

HA5FQ Márti csütörtökönként a MRASZ Királyhelmec utcai székházában "tartja a frontot" sokszor késő estig. Aki lapot hoz vagy éppen lapokért jön jó eséllyel ott találja, de nem árt előtte egyeztetni vele!

 QSL iroda 2022 októberben, rend a lelke mindennek. 
  

Nem kis feladat volt. Nagy köszönet illeti közreműködőket.

HA5FQ Márti

HA2VR Gyuszi

HA6PX Csaba

HA3NU Laci

73! Attila (HA2NA)