Régi weboldal

Vizsgafelkészítő tábor 2020 augusztus 7-11

Írta: HA6PX és HA2NA.

MRASz gyerektábor 2020Az idei év minden eseményére rányomta bélyegét a tavaszi leállás. Miközben találgattuk a jövőt érdekes történetet hallottam Hegyi Lori HA8DH-tól. Rádiós szakköri csoportjával a COVID-19 miatt személyesen nem tudott találkozni március eleje óta, ezért PMR rádiókon keresztül tartotta a morze tanfolyamot és az NMHH vizsga anyagot kicsiknek és nagyoknak egyaránt, összesen 27 alkalommal. Amikor jöttek a hírek a nyitásról, beszéltünk annak a lehetőségéről, hogy a székházba eljöjjenek táborozni. Első körben nem valósult meg, de tartottak egy túlélő és rádiós tábort Mártélyon. Lori erről szóló beszámolóját olvashattátok egy előző cikkünkben. Aki nem olvasta annak érdemes visszaugrania:
Vizsgafelkészítő, edző tábor és kitelepülő nap, 2020. július.

A tavaszi NMHH vizsgák elmaradtak, emiatt természetesen viszonylag sokan vártak a szeptemberi amatőr vizsgára. A tömeg enyhítése érdekében egy soron kívüli nyári vizsgát mégis beiktattak. Az utolsó pillanatos kérésünk, hogy a felkészült csapat levizsgázhasson már teljesíthetetlen volt, de kaptunk egy időpontot kifejezetten kezdők részére. Valahol itt történt valami az éterben amitől a mai napig kapkodjuk a fejünket...

Lori csapata természetesen ugrásra készen állt és tettünk a klubok felé is egy felhívást, amelyben leírtuk, hogy korlátozott számban tudunk fiatalokat fogadni kezdő vizsgára. És a szűk határidő ellenére csak jöttek és jöttek..

A táborban való részvétel feltétele a MRASZ versenyzői jogviszony és a vizsgaanyag bemagolós részének elsajátítása volt.

Szombaton délelőtt a nagykereskedelmi mennyiségű palacsinta elfogyasztása után és közben (köszönet HA5YLN -nek a finomságért!) szintfelméréssel kezdtünk, majd előadásokat hallgattak a növendékek. Itt többször a felnőttek is a tanteremben ragadtak...

A sok elméleti képzés közben folyt a morze gyakorlás főként HA3GO vezetésével.

A rendelkezésre álló szünetekben szórakozó gyerekektől volt hangos a környék. A nagy korkülönbségek ellenére (8-16 év) jól összebarátkoztak, mindenben segítették egymást.

MRASz gyerektábor 2020Vasárnap a csapat kilátogatott a III. Maxwell kupa rádiós tájfutó verseny, második napi RH fordulójára. Marci és a "Szabó gyerekek" nem ismeretlenek, valamint a fonyódi fiúk is kaptak régebben RIM-es képzést. Ők egyénileg, a többiek kisebb-nagyobb csoportokban vettek részt a versenyen. Természetesen nem a futóeredmény, hanem a fertőzés megszerzése volt a célunk ezzel a programmal. Szükség is volt kimozdulni mert még bőven volt tanulnivaló. Láthatóan sokaknak tetszett a gyereksereg és bizony (egyébként megszokott módon) a saját versenyük elé helyezték annak a lehetőségét, hogy a gyerekek megszeressék a sportot. Köszönöm mindannyiuknak! Jó eséllyel sokan vissza fognak majd látogatni!

Ebéd és eredményhirdetés után irány vissza a Királyhelmec utcába! Délután újra összeterelte a fáradt sereget valami szőrösszívű felnőtt és gyakorolták azt, ami a tapasztalatok szerint gyengébben ment és készültek a másnapi fónia vizsgára is.

A tábor előtti napokban derült ki, hogy az NMHH Visegrádi utcai épületében a szokásos tanterem nem elérhető. Székházunkban jól felszerelt tanterem található így kézenfekvő volt, hogy tartsuk ott a vizsgát. Ahogy közeledett a nagy nap látszott egyre világosabban, hogy a vizsgáztatás ilyen létszám mellett komoly feladat lesz.

Hétfőn reggel Dallos Laci HA7PL a gyerekek részére megtartotta a morze vizsgát. Hét fő esetében ez elég sok idő, de ezzel is igyekeztünk előre dolgozni.


Délután mindenki forgalmi vizsgát tett amit videóra rögzítettünk.

A forgalmi vizsga után Pekarik Tomi HA7RY tartott előadást arról milyen az élet egy rádiós expedición a hajón, lakatlan szigeteken. Az előadása után is maradt és részt vett az esti beszélgetésben.

HA7RYHa tábor, akkor tábortűz. Ezt a III. kerületben óvatosan kell csinálni. A vásárhelyi hozzáértő csapat ügyesen megoldotta füst nélkül. Így arra nem lehetett panasz, legfeljebb némi nyálcsorgatás a sült szalonna illatára.

TábortűzNémi szaladgálás és bújócskázás után a bejárók elköszöntek, az ottalvók elővették a feladatlapjaikat és elalvás előtt (helyett) még kikérdezték egymást. Itt jegyzem meg, hogy el nem tudjátok képzelni, hogy milyen helyekre bújnak el. A látszólag üres előkertből bármikor előugrottak 10-en...

Elérkezett a kedd a vizsga napja. Korán reggel még mindenfelé kis csoportokban gyakoroltak a gyerekek. Ketten érkeztek még, akik nem tudtak, vagy nem akartak részt venni a táborban. Ők kezdésként túlestek a forgalmin, majd 10 óra felé egy időben kezdtünk a két helyszínen. A hűvös pincében morze vizsga volt felnőtteknek, amíg a tanteremben a 21 vizsgázó valamint a vizsgáztatók kezdtek munkához. Erről bővebben olvassátok el HA5OM Miki írását:


A vizsga

Írta: Marozsán Miklós - HA5OM

Eljött a bizonyítás ideje. Ilyen nagy számú vizsgázó szóbeli vizsgáztatása egyénenként nem lett volna egyszerű feladat, ezért az NMHH illetékesei a csoportos vizsga mellett döntöttek. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy osztályfoglalkozást, ahol a tanár kérdez, a tanulók felszólításra válaszolnak. A „tanár” feladatát rám osztották. DSC 1490Úgy kellett végigmenni a tananyagon, hogy legyen szó mindenről, és mindegyik gyerek tudása lemérhető legyen. (Ezt Mészáros Péter ellenőrizte.)

A rádióamatőr meghatározásától indulva, először a jogi, etikai kérdéseket tisztáztuk: mit szabad, mit nem szabad. A nem szabadra végtelen számú válasz érkezett. HI. A hívójel képzés témakörében is segítséget nyújtó, HA7RY Tomi előadása a dxpedíciókról még frissen élt a gyerekek emlékezetében. A forgalmi rövidítések, Q-kódok, országhívójelek sokaságának ismeretét pedig gyakorlati helyzetekben, rádióforgalomban történő alkalmazásukba beillesztve vettük végig részletesen. Rendkívül sokat segített, hogy tanulnak angolul, így a rövidítéseket logikusan tudták megtanulni, nem egy bemagolni való feladat volt. A HA7WEN Levente által feltett műszaki kérdésekre könnyen tudtak választ adni Levente szombati, gazdagon illusztrált „műszaki napja” után.

DSC 1472Az első kérdéstől kezdve fantasztikus aktivitás jellemezte a csoportot, egyszerre 10-15 kéz a magasban, nehéz volt arra figyelni, hogy mindenki legalább ötször - hatszor sorra kerüljön. Mivel a kérdésekre válaszként nem csak a meghatározásokat kértük, hanem a gyakorlatban való használat ismertetését is, így többen tudtak egy témához hozzászólni, kiegészíteni azt. Mindezt több mint másfél órán keresztül! Mégsem fáradtak el. Az első félóra után a bátortalanabbak is – gondolj bele 8-13 év közötti gyerekek! –feloldódtak. Egy vidám, felszabadult információözönné vált a vizsga. Miután minden témát megfelelő mélységben „kiveséztünk” (a 13 oldal nyomtatott anyagot jóval meghaladva), lezártuk a vizsgát, negyed óra szünetet elrendelve az eredményhirdetésig. Kifelé menet az egyik srác aggódva megkérdezett: „Átmentem?”.DSC 1471

Az eredményhirdetésnél kiderült, hogy IGEN. Mindannyian sikeres vizsgát tettek.

Kiss Nándor véleménye az volt, hogy messze magasan az elvárt szint felett teljesítettek. Ezt a terem ajtajában „hallgatózó” felnőttek is mindannyian megerősítették. Mindezt vidáman, nagy lelkesedéssel és mégis nagyon komolyan véve.

Nagyszerű érzés volt ennek a sikeres tábornak, vizsgának részesének lenni.

HA5OM


Dr. Vári PéterDr. Vári Péter a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Főigazgató helyettese egy rövid beszéddel köszöntötte az egybegyűlteket az eredmények kihirdetése előtt, majd a sikeres vizsgázóknak egyenként gratulált és ajándékokkal jutalmazta a kemény munkát. Jó volt látni ahogy ez alatt a pár nap alatt igazi közösséggé formálódva örültek egymás sikereinek. Támogatták a kisebbeket és a bátortalanabbakat. Bízom benne, hogy ez a tulajdonságuk később is megmarad és a sávokban is így tesznek majd!

A sikeres tábort egy ebéddel zártuk, fotózkodás, pakolás, majd mindenki (kelletlenül) haza indult. Tette annak tudatában, hogy hamarosan lesz igazi rádióamatőr neve a HÍVÓJEL. Ezzel bekerültek egy olyan családba ahol a mindennapi beszéd része például a Q-kód. A büszke apukák örömébe talán annyi üröm vegyült, hogy az Ő vizsgájuk még hátra van...

Nem véletlenül kezdtem a beszámolót a hódmezővásárhelyi táborral. Lori nagyon tehetséges motorja a csapatának. Az "apukák" Baranyi Tibor, Karasz Endre és Versegi Attila mindent elvégeztek és biztosították a feltételeket ahhoz, hogy minden a helyén legyen. Ilyen csapattal nincs lehetetlen! Gratulálok és köszönjük a munkájukat!

Természetesen ha már ott voltak és fel voltak készülve Laci határozottan letessékelte őket a pincébe. Alább a részletek Karasz Endre "tollából":

Karasz Endre

Karasz Endre

Bár a morze kódok nem álltak tőlem távol, köszönhetően a több mint 30 évvel korábbi aktivitásomnak, néhány betű és írásjel alaposan megkopott. A gyerekek lelkesen gyakoroltak, versenyeztek, de én magamnak a mosogatáson és kiszolgáláson túl nem is számoltam egyéb feladattal. Nos ez nem így alakult. A vizsgára a tolóerő a helyi atmoszféra része volt, a korábbi félig sikeres felkészülésem itt egészre kellett kiegészíteni. A gyerekek lelkes készülése engem is elragadott, vasárnap délután pótoltam a hiányosságokat, növelni tudtam a betűk, számok, írásjelek felismerését, gondoltam keddre készen is leszek. A gyerekek kedden délelőtt sikeresen vizsgáztak és a lendületet kihasználva délutánra bennünket szülőket is beterveztek, úgyhogy ugrott a gyakorlás aznapra. A váratlan helyzet nyugalmával ültem le Dallos László mellé, aki szigorúan, egyben végtelen türelemmel hallgatott bennünket. „Hűtős” Tibivel hasonlóan adtuk a betűket, a betűk ütemezésébe azonban kellett egy kis bemelegítés. A vétel azonban mindkettőnknek kiválóan sikerült, az eredményhirdetés pedig megnyugtatott mindkettőnket. A legnagyobb élmény viszont az volt számomra, ebben a történetben, hogy közben a gyerekeink is előkerültek, a fiam velem szemben leülve kezdett adni, levezetésként, vizsgaszituációban, és élőben láthattam hová jutottak az elmúlt egy év alatt. A többi vásárhelyi gyerek közben halálos némaságban, a lépcsőn ülve figyelte a „műsort”. Az előbbi örömöm tehát abban teljesedett ki, hogy micsoda összetartozás, tisztelet övezi az ő kis csoportjukat. Laci közben felismerte, hogy a fiammal együtt ülünk, a vizsgapozíciónkat követően pedig össze is hasonlított bennünket …, ez már maradjon a mi titkunk. Köszönöm, hogy mindezt átélhettem, remélem sokáig nem felejtjük el.


Nánai Gábor

Nánai Gábor (13)

Nekem nagyon tetszett ez a négy nap. Jó volt a társaság, sokat tanultam. Nagyon örülök, hogy átmentem a vizsgán és a morze vizsgán is. Jó volt az utazás. A kedvenc napom a vasárnap volt. Nagyon nagy élmény volt az RTF verseny. Igaz, hogy negyed órával a rajt után elszakadtunk a társammal Marcival, és magunkra maradtunk. Én megtaláltam az 1-est,, az 5-öst ő meg a 4-est. Tetszettek az ajándékok.
A kedvencem a pendrive és a kulacs. Örülök, hogy részt vehettem rajta.


Karasz Máté

Karasz Máté (14)

Amikor megtudtam, hogy vizsgázni fogok nagyon megijedtem, mert még nem voltam teljesen felkészülve. A tábor előtt napi több órát gyakoroltam a morze kódokat és a vizsga várható feladatait. Azért csináltam, mert azt hittem, hogy a tábor nem fog kellően felkészíteni, de tévedtem.

Budapestre reggel 6 kor indultunk, hogy a 10 kor kezdődő foglalkozásra odaérjünk. Amikor megérkeztünk meglepődtem, mert egy szép ház volt, tele szobákkal. A reggeli gyanánt betoltunk egy adag palacsintát, azután egy szintfelmérő tesztet töltöttünk ki, majd a tananyag feldolgozása: berendezések blokkvázlata, antennák működése, amplitúdó muduláció stb. Egy ebédszünettel később teli hassal morzéztunk, majd este fáradtan bedőltünk az ágyba egy film után. Másnap már a Q-kódokat, rövidítéseket fésültük át. Csaba bácsi felajánlott egy régi, de még használható rádiót annak, aki a RUFZ-n a leggyorsabban tud venni hívójeleket és a morze vizsgát is leteszi. Azonnal beindult a gyakorlás, egymással versenyeztünk. Fej-fej mellett küzdöttünk a sebesség növelésére, de a legjobb eredmény végül az enyém lett. Másnap letettem a morze vizsgát, így ideiglenesen megnyertem a rádiót, amit kedden kaptunk kézhez, így egy sikeres vizsgával és egy rádióval boldogan indulhattunk haza.


Versegi Attila

Versegi Attila (10)

A budapesti rádiós táborban számomra a legérdekesebb az volt, amikor Tomi HA7RY a DX expedícióról tartottak előadást. Bemutatott sok madarat, teknőst és rákot, az antennákat, a hajót és mindent, ami még a szigeten volt. Az egyik teknős a sátrukba is bemászott, hogy lerakja a tojásait. Kiderült, hogy pontosan ott szaporodnak, ahol maguk is világra jöttek.

A tábor utolsó napján vizsgáztunk. Fölkelés után mindenki lázasan tanult. A megmérettetés olyan volt, mint egy tanóra. Záporoztak a kérdések, alig győztünk válaszolni. Az eredményhirdetésen kiderült, hogy mindenki sikeres vizsgát tett. Nem volt hiábavaló a sok tanulás. Jutalmul kaptunk egy tornazsákot, tele ajándékokkal.

Nagyon sok érdekes dologról hallottam a táborban, és érdekes élményekkel gazdagodtam. Egész végig minden nagyon jó volt, mindenki kedves volt, és még a vizsga is sikerült.


Baranyi Tibor

Baranyi Tibor

Kedves Rádióamatőr Szövetség! Köszönjük szépen a 4 napos tábort, a felkészítést és a soron kívül megrendezett vizsgát! Nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük a szíves fogattatást, az anyagi érdektől mentes, segítő, önzetlen oktatást! Igazi közösségi, csapatszellem alakult ki, a gyerekek és felnőttek között. Nekem az egyik megmosolyogtató élményem, mikor egy 12 és 13 éves lány kioktatott, hogy nem tudok jól QSO-zni, nem tudok beszélni. Úgy lehúztak, hogy csak néztem propán-bután, de a végén jót nevettünk. A legnagyobb élmény, mint apukának, az volt, hogy a fiam is nagyon élvezte és várja a hívójelet, hogy QSO-zon. Még egyszer nagyon szépen köszönjük önzetlenségüket, segítségüket! Jó sok DX-et, 73! Operátor: Tibi, QTH: Hódmezővásárhely, Felkészítő, Rádióamatőr oktatónk: HA8DH, neki is szintúgy köszönjük szépen az önzetlen oktatást, felkészítést, türelmet! 73!


Baranyi Milán

Baranyi Milán (14)

Nagyon tetszett a tábor, a sok beszélgetés a rádiózásról és a morze gyakorlása meghozta a sikeres vizsgát. Nagyon jó volt a tábor, semmi kritikát nem tudok mondani. Kedvesek voltak a vizsgáztatók is. Az étel finom volt, még póló is járt egy csomaggal együtt a tábor végén mindenkinek. Köszönjük a sok segítséget!Holop Gellért

Holop Gellért (10)

Már két héttel azelőtt vártam a tábort, hogy Apa elvitt volna.
Apával már a tábor előtt tanulgattuk a vizsga anyagot. Nagyon tetszett, mert nem is kellett annyira sokat tanulni, mint gondoltam.
Volt pár előadás, de jutott idő a játékra is, nagyrészt kinn voltunk a kertben. Volt rádiós tájfutás, sütögetés a kertben, sokat játszottunk kinn az udvaron, és eljött egy bácsi, aki sok DX expedíción volt már, és elmesélte kalandjait. Sok új barátot szereztem, akikkel pont ma is beszéltem. A vizsgán mindenki sokat jelentkezett és nem is volt olyan nehéz. Persze nagyon izgultam, de hát a sikerült. De a lényeg az, hogy nagyon, de nagyon jó volt a tábor, és ha lesz jövőre, akkor én ott leszek az biztos!


Lengyel Marcell

Lengyel Marcell (15)

Nagyon tetszett a tábor. Mindig volt mit csinálni, sok izgalmas program volt. Az előadások érdekesek, egyben érthetőek voltak, könnyen lekötötték az ember figyelmét. Bár azért volt olyan, ami a kelleténél hosszabb volt... A sok gyerek miatt a szabadidő se volt unalmas. A kicsik és a nagyok is jól kijöttek egymással. Senki se volt kirekesztett, vagy szomorú, mindenki talált legalább egy barátot. Az étel egészen finom volt, némelyik napon kifejezetten ízletes, legalábbis senkinek nem volt rá panasza. Az ágyak között egy- kettő öreg volt, ez annyira nem tetszett. Szerintem a vizsgára is jól felkészítettek, mindenki mindenről tudott valamit, így szinte már könnyűnek érződtek a vizsga kérdései. Összességében, akit érdekel a rádiózás, annak mindenképpen ajánlom.


Szabó Márk

Szabó Márk (9)

Nagyon jó volt a tábor, sok barátot szereztem. Tetszett nagyon a rókavadászat, sajnos megint kiment a bokám. Érdekes volt tanulni a rádiózásról.
Jó volt a mindennapi fogócskázás is és finom kajákat kaptunk – még fagyit is..
Nagyon boldog voltam, amikor kihívtak aláírni a vizsgalapot!


Szabó Patrik

Szabó Patrik (9)

„A rókavadászat baromi jó volt. Sok bárátot szereztem. Az egész izgalmas volt, jók voltak az előadások. QSO-ztunk, sok minden új ismeretet kaptunk. A végén sokat izgultunk. Minden érdekes volt, nem is volt túl nehéz a doga. Pat
Szabó Jázmin

Szabó Jázmin (12)

Nagyon jól éreztem magam a rádiós táborban, sok barátot szereztem.Az ellátás szerintem jó volt, az ételek finomak voltak. Mi nem aludtunk ott. A legjobban a DX expediciós beszámoló tetszett habár hosszú lett. A tananyag szerintem közepes nehézségű volt, nem volt könnyű, de nehéz se, inkább azt mondanám, hogy sok volt. Ha lenne még ilyenre lehetőségem akkor biztos, hogy újra mennék. Egyszóval nekem nagyon tetszett! Köszönöm, hogy ott lehettem!


Szabó Dorottya “Doti”

Szabó Dorottya “Doti” (13)

Nekem nagyon tetszett a tábor mert családias volt a hangulat és nem olyan volt mint az iskolában. Sok barátot szerzett mindenki. Finomakat ettünk, és még sütögettünk is. Rengeteget nevettünk, de azért tanultunk is ami egyáltalán nem volt unalmas, sőt kifejezetten izgalmasak voltak az órák. A vizsga napján nagyon izgultam, de amikor elkezdődött a vizsga akkor eszméltem, hogy semmi okom nincs az izgulásra. Nagyon kedvesek és segítőkészek voltak a vizsgáztatók. Akik ott aludtak azoknak a szállás is megfelelt. Első nap elkezdtük átvenni a tananyagot, második nap elmentünk Mogyoródra, ott rókavadászat volt, aztán vissza mentünk a székházba és még egy kicsit tanultunk. Harmadik nap pedig ismételtünk, délután meg kaptunk egyen pólót és a vizsga napján abba kellett jönni. Aztán jött hozzánk egy bácsi aki egy előadást tartott nekünk a DX expedícióról, azután pedig sütögettünk. Negyedik nap délelőtt ugye vizsgáztunk, mindenkinek nagyon jól sikerült a vizsga. Utána ebédeltünk azután meg elköszöntünk egymástól és mentünk haza. MINDENKINEK nagyon ajánlom ezt a tábort!!!


Farkas Bence

Farkas Bence (12)

A MRASZ szövetségi székháza tágas és rendezett körülmények között fogadott minket vizsgázókat. Nagyon tetszett, hogy amikor megérkeztünk felmérték a tudásunkat és úgy tanítottak tovább minket.
Kedves, segítőkész csapatot ismertem meg és jól kijött egymással mindenki.
A rádióamatőr tanárok érthetően és sok mindent elmagyaráztak, mindent levezettek. Mindent elmagyaráztak amit a rádiózásról tudtak és szükségünk volt rá a vizsgához.
A vizsga csendes, barátságos és nyugodt légkörben zajlott. Az eredményekből is látszik, hogy a felkészítésünk sikeres volt.
Vasárnap elmentünk Mogyoródra rádiós rókavadászatra. A helyszínen bemutatták a rókavevő működését, amelyet ki is próbálhattunk a terepen.
A tábori kaja finom volt és bőven elegendő volt mindenkinek.
A felkészítés során jól mulattunk is és sikerült mindenkinek a vizsga.
Köszönöm szépen a lehetőséget! 73!
Bence


Mehringer Márton

Mehringer Márton (10)

Hatalmas élmény volt a tábor, élveztem minden percét, nagyon sok barátot szereztem.
Sokat tanultam a rádiózásról és nagyon boldog vagyok hogy sikerült levizsgáznom.   A legjobban az tetszett amikor eljött az egyik rádióamatőr bácsi és részletesen elmesélte, hogy milyenek az expedíciók amelyeken járt és mennyi minden érdekes állatot látott.   Azt tervezem, hogy a szobámba csinálok egy saját rádióamatőr sarkot. (azóta a kábelek és egy rádió benn vannak - a szerk)

Az iránymérő futást is szeretném folytatni.DSC 1472Zárszóként újra ki kell emelnem, hogy milyen segítő-támogató közösség jött létre órák alatt. Senkit nem kellett emlékeztetni miért van itt. Kisebb nagyobb csoportokban önállóan gyakoroltak, ellenőrizték egymást. A távíró teremben a pincében is folyamatosan volt élet. Ez nekem nagy öröm, mert mégiscsak a rádióamatőrködés legfontosabb tradíciójáról van szó. A gyakorlásból látszik, hogy ebből a csapatból is lesz több CW vizsga még az idén. Van aki csak 5-10 óra gyakorlásnyira van a vizsga követelménytől. Természetesen a vizsgával nem állhat meg az élet. A követelmény (6WPM) csak a jelek ismeretére terjed ki. Ahhoz, hogy a sávban valaki megéljen ennek a többszöröse kell. Jó lenne, ha a srácokat viszont láthatnánk majd a gyorstávírász sportágban is.

A ház a befogadóképessége határán vagy azon túl üzemelt. A tanterem ehhez a létszámhoz még éppen elegendő. Az étkezéseket a kerti pavilonban bonyolítottuk sok időt nyerve ezzel, hiszen nem kellett a tanteremben el-, majd előpakolni és a friss levegő sem ártott meg senkinek.

A kezdő vizsga anyaga arra a tudásigényre épült ami ahhoz kell, hogy bekapcsoljon valaki egy rádiót és tudjon forgalmazni. Sajnos a kezdő engedély tartalma annak ellenére, hogy az előzőekhez képest óriásit léptünk előre még évek múlva sem alakult úgy ahogy kívánatos lett volna. Itt kifejezetten a 20 és a 40 m-es sáv indokolatlan ketté vágására gondolok. Ezen jó lenne mielőbb változtatni. Sok országban természetesen ennek is nagyon örülnének, de nem szabad megelégedni fél megoldásokkal. A kezdő engedély nemzeti (nem CEPT kompatibilis) jellege adott lehetőséget ezekre a módosításokra. Az IARU-R1 legfontosabb feladata a rádióamatőr tevékenység újradefiniálása, hiszen az 1-es régióban az elmúlt 15 évben nagyjából harmadával esett vissza a tagok száma.

Meggyőződésünk, hogy a rádióamatőr a rádiót használó embert és nem elsődlegesen a rádiót készítő embert kell, hogy jelentse. Ennek jelenleg gátja a több évtizede elavult vizsgaanyag, amely régi tradíciókra épült, de az átlag rádióamatőr a rádiós karrierje alatt soha nem fog használni. Ez komoly feladat amit a szövetség a nemzetközi közösség felé kell, hogy aktívan képviseljen.

Meggyőződésem az is, hogy sokan akik rádiót használnak ilyen-olyan mértékben érdeklődni fognak a műszaki kérdések iránt is. Ez a része a rádióamatőrködésnek soha nem vész el, de ez történjen tudás vágyból, saját akaratból.

A Magyar Rádióamatőr Szövetség elnöke Dallos László HA7PL köszönetét fejezi ki mindazok részére akik állandó jelenlétükkel és munkájukkal a helyszínen hozzájárultak a tábor sikeréhez:

Parrag Bea    
Baranyi Tibor    
Dr. Dudás Levente   HA7WEN
Hegyi Loránd   HA8DH
Holop Attila   HA2NA
Karasz Endre    
Marozsán Miklós   HA5OM
Mehringer Rajmund   HA2UF
Molnár Csaba   HA6PX
Pánczél Lajos   HA3GO
Szabó Tibor   HA5LN
Versegi Attila    

Elnök úr köszönetét fejezi ki az NMHH illetékeseinek, Kiss Nándor és Mészáros Péter uraknak, hogy lehetővé tették a székházunkban tartott vizsgáztatást, valamint Dr. Vári Péter úrnak, hogy jelenlétével megtisztelte az eseményt.

Köszönetét fejezi ki továbbá a szülőknek, felkészítőknek akik a feladathoz mérten felkészült fiatalokat küldtek a táborba és a vizsgára.

Éhesen nem lehet dolgozni. Köszönjük régi partnerünk a Party-Co Kft. megbízható minőségi munkáját!


Galéria