Régi weboldal

Vizsgafelkészítő, edző tábor és kitelepülő nap, 2020. július.

Írta: HA8DH.

TaborA Hódmezővásárhelyi Rádió Klub 2020. július 15-e és 19-e között vizsgafelkészítő és edző tábort tartott Mártélyon a Bodnár Bertalan Oktatóközpont és Ifjúsági Táborban.

A táborban 7 fő 10 és 17 év között fiatal, valamint négy fő felnőtt vett részt. Rádióamatőr vizsga felkészítés, RTF edzés és sok rádiózás volt a programban, valamint kitelepülő napon is innen vettünk részt. Az első napon a tábor építését követően bicska ellenőrzést és fenést tartottunk. Bemutattam kés köszörülés és fenés néhány fogását. Volt egy korábban csavarhúzónak használt törött penge is amelyet köszörüléssel orvosoltunk. Reggelente egy kis testmozgás élénkítette fel fiúk elméjét és hozta meg az étvágyukat.

 A COVID-19 korlátozásai miatt a rádiószakköri foglalkozásokat március elején fel kellett függeszteni. 140 20200715 radiotabor Martely 098 1Azért, hogy a vizsga felkészülés ne szakadjon meg a foglalkozásokat PMR rádión keresztül folytattuk. A táborozásra az elmaradt gyakorlati foglalkozások bepótlása miatt is került sor. Ui. a 27 alkalommal megtartott „éter” foglalkozásokon csak elméleti ismereteket és morzét tanultunk.

 A tábor füves területén, pavilon sátor alatt állítottuk fel a rádióállomást. Az FT-857, 12 V/ 45 Ah-s akkumulátorát napelemmel és aggregátorral tápláltuk. A napelem 4,5 amperrel képes tölteni az akkumulátort. Rövid hullámon négy sávos (20-40-60-80 m), rövidített Inverted-V antennát használtunk.  A kitelepülő napon a HA8KCS/p hívójellel 30, a HA8DH/p hívójellel 8 QSO született. A szombati napon tartottunk RKSZ gyakorlatot is, ahol a HG0RKSZ  hívójellel 80 m-en 4, 60 m-en 7 QSO született.

A QO-100 műholdon keresztül is forgalmaztunk. A könnyebb szállítás miatt ketté vágtam egy 60 cm-es parabola tükröt. A két féltükör pontos összeillesztésének az érdekében, az eredeti rögzítéseken (4 db csavar) kívül, egy precízen kialakított, íves alkatrésszel (2 db csavar) is össze-fogattam a féltükröket a felső részüknél.

132 20200715 radiotabor Martely 044 1Július 16-án, csütörtökön RTF bemutatót és edzést tartottunk köszönhetően Tóth Csabának és Krajcár Lajos HA2QW-nek. Este Molnár Csaba HA6PX látogatott meg bennünket és adott tájékoztatást az MNHH vizsgával kapcsolatban.

A sűrű szúnyog támadás miatt a tábor főépületében is berendeztünk egy állomást a klub FT-897-es rádiójával, ahol minden részvevő QSO-zott SSB üzemmódban.150 20200715 radiotabor Martely 068 1

A tábori életet színesítettük még denevér- és madárhang megfigyeléssel, este kipróbáltunk egy éjjellátó készüléket is. A volt lehetőség pingpongozni, drónt reptetni. Majdnem minden este tűzrakással, szalonna és virsli sütéssel fejeztük be a napot.

Köszönjük Versegi Attilának és Icunak az ellátásunk érdekében végzett munkájukat!

        

Hegyi Loránd

HA8DH