Régi weboldal

† Csépányi Jenő - HA6VB SK

"Csépányi Jenő, HA6VB amatőrtársunk temetése 2019.április 4.-én, 11 órakor lesz Egerben, a Kisasszony temetőben!"


 

Csépányi Jenő

(1931-2019.)

H A 6 V B

1931 október 1-jén született, Egerben.

Az elemi iskola elvégzése után az egri Dobó István gimnáziumban folytatta tanulmányait, majd műszerész végzettséget szerzett. Az első munkahelye az Észak Magyarországi Áramszolgáltatónál volt. Kis idő múlva bevonult katonának Székesfehérvárra. Katonaként ideiglenesen a Tungsram Adócsőgyárban dolgozott, az R 50-es adó gyártásában vett részt. Az adócsőgyári munka után visszakerült Székesfehérvárra, ahol szabad idejében iskolákban tartott tanfolyamokat, szakköröket vezetett.

Leszerelése után az egri telefonközpontban helyezkedett el, mint műszerész és 43 év után innen is ment nyugdíjba.

Az elektronikával egészen fiatal korában ismerkedett meg. Az első készüléke egy detektoros rádió-vevő volt. A későbbiekben hangerősítőket, hangfalakat épített, majd az adás-vétel technikával foglalkozott. Adó- és vevő készülékeket, antennákat épített.

Az 50-es évek elejétől tagja és vezetője volt az egri - HA6KVB - városi rádió klubnak. Évtizedek alatt több tisztséget töltött be.

Számtalan fiatallal ismertette és szerettette meg az elektronikát és az amatőr rádiózás titkait. Sokan közülük a honvédségnél rádiótávírászként dolgoztak, míg mások egyéni hívójelet szerezve öregbítették a magyar rádióamatőrök hírnevét a nagyvilágban.

1979-ben aktívan közreműködött a nagy múltú HG6V versenyállomás létrehozásában. Egyebek mellett a nagyteljesítményű végerősítő fokozatokat építette.

A Magyar Rádióamatőr Szövetség tagjaként is kivette a részét a munkából. Sokáig a Verseny- és Minősítő Bizottság tagja, majd vezetője volt.

Egész életének munkásságát kitüntetések sora fémjelzi. Számtalanszor részesült posta-vezérigazgatói kitüntetésben. A Magyar Rádióamatőr Szövetség jubileumi emlékplakettjét is megkapta 2003-ban, „Eger város sportjáért” kitüntetést pedig 2004-ben. A Magyar Rádióamatőr Szövetség életmű díját 2011-ben 80. születésnapján vehette át,.

Sajnos az utóbbi években megromlott egészségi állapota miatt már csak otthon tudott hódolni kedvenc hobbijának.

Életének 88. évében, türelemmel viselt hosszú betegség után, 2019. március 14-én távozott az élők sorából.

Emlékét szeretettel megőrizzük és szívünkben tovább él.

Nyugodjék békében!