Régi weboldal

Koroknay István, HA5FM 1946 - 2023

HA5FM

 

Műszaki érdeklődése folytán gépipari technikumba jelentkezett és gépésztechnikusként végzett. De addigra a rádiózás került az érdeklődésének a középpontjába. Így 18 éves korától a Budapesti Rádióklub a későbbi BKV Rádióklub és a MRASZ aktív tagja lett.

Az elektrotechnikában és a mechanikai területeken is kiválóan mozgott, sok berendezés, antenna építésében vett részt. Versenyzett rádióiránymérésben és rádióforgalmi versenyeken.  Az akkor népszerűsödő URH munkában nagyon aktív volt, számtalan kitelepülésen vett részt, rengeteg tapasztalatot szerezve. 1967-ben kapta meg a HA5FM egyéni hívójelét, amivel mostanáig aktívan rádiózott RH-n és URH-n egyaránt, számtalan összeköttetést létesítve.

1972-től 1990-ig a Budapesti Rádióklub titkára volt 18 éven át. Elkötelezetten végezte a klubra háruló rengeteg feladatot. Szervezte a forgalmi versenyeken való részvételt, intézte a gazdasági feladatokat. Vezetésével sokat fejlődött a klub. A rádiózás népszerűsítéséért évente többször vezetett nagyszabású technikai bemutatókat, kiállításokat. Szinte nem létezhetett országos bajnokság, vagy budapesti rádióiránymérő, gyorstávírász, többtusa verseny az ő közreműködése nélkül. Rengeteget dolgozott az előkészítésükben, lebonyolításukban. Versenybíróként is sok hazai és nemzetközi versenyen volt jelen. A felkészítő edzőtáboroknak is az egyik motorja volt. Hosszú éveken át vállalt szerepet a MRASZ  minősítő bizottságában, mint a bizottság vezetője. Szerkesztője volt a Rádióamatőr QTC-nek és a sugárzásának a lebonyolítása is az ő feladata volt. Aktívan vett részt Fa Nándorék világkörüli vitorlázásának rádiós előkészítésében és a folyamatos kapcsolattartásban. Emellett aktívan versenyzett a Hármashatár-hegyről a HG5A, HA5KDQ versenyállomásunkról RH-n és URH-n egyaránt. Sokszoros I. osztályú sportminősítést, országosbajnoki és világbajnoki címeket szerzett.

Mindig lehetett rá számítani, de nem ő akart a reflektorfénybe kerülni, ettől jóval szerényebb volt. Kiegyensúlyozott életet élt, boldog házasságban feleségével, Marikával.

2015-ben a Magyar Rádióamatőr Szövetség, Életmű-díjjal ismerte el kimagasló munkáját.

Bár a billentyűje és a mikrofonja örökre elnémult, a hívójelét sem halljuk többé a sávokban, de ez nem a feledést jelenti.

Kedves Pista! Sokunkkal több mint ötven éves barátság, ismeretség kötött össze. Van mire emlékeznünk. Megtiszteltetés, hogy ily hosszú időn keresztül lehettünk életed részesei.

Emléked megőrizzük, Nyugodj békében!