Régi weboldal

20. IARU ARDF World Championships  2022. Borovets, Bulgária

Írta: Boruzs Dóra.

3E0A1708 47Az idei évben a bulgáriai Borovetsben rendezték meg a 20. IARU ARDF Világbajnokságot augusztus 28 és szeptember 3 között. A bajnokságon négy különböző versenyszámban mérhették össze magukat a versenyzők: sprintben, foxoringban, és a klasszikus rövidhullámú és ultrarövid-hullámú versenyszámokban.

A festői síközpontban volt a szállásunk, amely a Musala csúcs lábánál fekszik a Rila Nemzeti Park területén.

A világbajnokságon 22 ország több mint 200 versenyzője vett részt a fiatal 17 évesektől egészen a veterán hetvenes korosztályig. Idén a magyar csapat is hosszú idő után először büszkélkedhetett ifi versenyzőkkel.

A beérkezés napján lehetőségünk volt kipróbálni a vevőinket a kihelyezett tesztadók segítségével, illetve megjelölni az adók frekvenciáját, ezzel is megkönnyítve a dolgunkat az éles versenyre. Ezután következett este a megnyitó, ahol a bolgár házigazdáink kedves szavakkal és egy hangulatos néptánc előadással köszöntötték a résztvevőket.

Az első versenynap a SPRINT versenyszámé volt. Itt öt lassú és öt gyors adó, plusz egy köztes pont van elrejtve az erdőben, amelyek egyenként 12 másodpercig adnak. A pálya mérete jóval kisebb egy klasszikus pályánál, ám mivel a síközpont aljában volt a terep, így bőven volt nehezítés kidőlt fák, mocsaras területek, és csúszós kövek által. Ez persze nem gátolta meg a versenyzőket a futásban, így többek között magyar győzelem is született, ami megadta a löketet a következő napokra.

A második nap tartották az első klasszikus napot, ahol a fiatalabb korosztály rövidhullámon, míg az idősebbek ultrarövid-hullámon versenyeztek. Buszokkal szállítottak minket a Samokov városához közeli rajtba, ahonnan egy viszonylag jól futható, utakkal átszőtt erdős területre futottunk ki és kerestük az 5-5 elrejtett pontot.

Ezután következett a pihenő nap, ahol többen 1000 métert utaztunk felfelé gondolával, majd onnan a gerincen elsétáltunk az ott található hét tengerszemhez. Innen a néhányan tovább mentünk és megmásztuk a Musala 2925 méteres csúcsát, amely a legmagasabb pont a Balkán félszigeten.

Csütörtökön egy újabb klasszikus nap következett, ezúttal a fiatalok versenyeztek ultrarövid-hullámon, míg az idősebbek rövidhullámon. Előző éjjel sok eső esett, így a terepen hol bokáig érő sárban, hol megduzzadt patakban, hol kidőlt fák között futottunk, de szerencsére még ez sem gátolt meg minket attól, hogy jó eredményeket érjünk el.

Utolsó napra maradt a FOXORING versenyszám. Relovoban volt a rajt és a cél is, míg a terep a falu mögött fekvő erdős, dombos területen volt. Két percenként indultunk repülőrajttal, azaz a térképet a rajta kategóriánként különböző előre berajzolt pontokkal csak az indulás pillanatában vehettük fel. Bár első ránézésre igencsak kövesnek és szintezettnek tűnt a térkép, a valóságban az erdőt behálózó utak segítségével viszonylag könnyen lehetett haladni. A célt a falu központjába helyezték, ahol még a helyi nénik és a kis kocsmába igyekvő bácsik is szurkoltak a befutóknak.

A mozgalmas hetet a péntek esti záróvacsora és zenés-táncos buli koronázta, ahol a hét közben egymással versengő résztvevők együtt koccintottak, beszélgettek, táncoltak késő estig.

A magyar csapat összességében szép sikereket ért el és jól érezte magát, reméljük, hogy jövőre Csehországban a következő bajnokságon is legalább hasonló eredményeket tudunk elérni.

Az eredményekről:

Dobogós helyezések

Sprinten :
W55: Zarnóczay Klára HA0RZK  3.
W65: Lászlóné Hornyai Piroska  1.
M70: Kovács Attila Gábor 1.
M40: Mucsi Mihály 2.

Klasszikus 2m:

Egyéni:
W65: Lászlóné Hornyai Piroska  3.

Csapat:
M70: Kovács Attila Gábor, Szűk Zoltán HA5SZ 2.

Klasszikus 80 m:

Egyéni:
W65: Lászlóné Hornyai Piroska  1.
M70: Kovács Attila Gábor 1.

Csapat:
W55: Zarnóczay Klára HA0RZK, Radics Anna: 2.
M60: Nagy György HA3PA, Moravszki János, László Károly: 3.
M40 : Mucsi Zsolt, Mucsi Mihály, Brunner Sándor:  3.

Foxoring:
W55: Zarnóczay Klára HA0RZK 1.
W55: Radics Anna 3.
W65: Lászlóné Hornyai Piroska  1.
M50: Mucsi Mihály 2.
M70: Kovács Attila Gábor 1.

Gratulálok minden versenyzőnek, nagyon erős mezőnyben olykor szélsőséges időjárási körülmények ellenére sikerült teljesíteni az pályát. 

Részletes eredmények és képek megtekinthetők a verseny honlapján:  https://ardf2022.eu