Régi weboldal

23. IARU Reg. I. European ARDF Championships és 18. European Youth ARDF Championships (Bansko, Bulgária)

Írta: HA2QW.

bansko 2021 002021.08.28 -09.03 között a bulgáriai Banskoban rendezték a Rádiós tájékozódási futó Európa Bajnokságot és Ifjúsági Európa Bajnokságot, melyen a Magyar Rádióamatőr Szövetség csapata összesen 13 fővel képviselte hazánkat.  

A csapat egy része az eseményt megelőző ARDF Európa Kupán szerepelt igen szép eredménnyel.  Lászlóné Piroska mind a 4 versenyszámban aranyérmet szerzett.

A többi versenyző szombaton érkezett.

A bajnokság négy versenyszámban zajlott.

Gyorsasági versennyel kezdődött, ahogy a nevéből is kitűnik, rövidtávon nagyobb számú adó megkeresése a feladat.  Először az ifjúsági versenyzők indultak, majd 50 perces csúszással a felnőttek.

 

bansko 2021 01Ennek megfelelően nagy örömmel láttuk Venczel Csongor beérkezését.  Ifjú versenyzőnk első alkalommal vett részt ilyen jellegű megmérettetésen. Érezhető volt a nyári ifjúsági edzőtábor hatása, sikeresen vette az akadályokat.  Mindössze 13 éves, így  következő évben  lehetőséget kaphat ugyanebben a kategóriában a bizonyításra.

Felnőtt versenyzőink egytől egyig érkeztek kecsegtető időeredménnyel. Nagy izgalommal követtük az online eredményeket. 

A verseny végre kiderült, hogy Zarnóczay Klára HA0RZK aranyérmet, Kovács Attila Gábor bronzérmet szerzett.

bansko 2021 02

bansko 2021 03Második nap klasszikus versenyszámokkal folytatódott az esemény.  A többségnek rövidhullámú (80 m) adókat kellett keresni, kivéve Krajcár Tamást, aki M19-es kategóriában URH (2 m) -t kellett keresnie.

Szintén első alkalommal indulhatott ilyen jellegű versenyen. 17 évesen versenyzett 19 évesekkel szemben, de becsülettel helytállt.

Zarnóczay Klára ismét elsőként ért célba és vezetett kategóriájában. Csapattársa Radics Anna is hamarosan beérkezett, és együtt izgultunk a csapat dobogóért.  Sajnos néhány korábban beért az egyik rivális cseh és orosz versenyző, így Zarnó lecsúszott a 3 helyre, illetve a csapatuk a 2-ra.  De nem volt okunk panaszra, mert hamarosan megjelent Lászlóné Hornyai Piroska aki W65-ben nem talált legyőzőre így általa elhangozhatott ezen a napon a Himnusz.

bansko 2021 04

Ezt követően pihenő napra került sor, ahol mindenki maga által választott módon töltött. Többség kirándult a közeli pirin Nemzeti Park területére, és meghódította a 1800-2000 méteres magasságot, vagy valaki a szomszéd város termál fürdőjében töltődött fel.

bansko 2021 05Nagy izgalmakkal vártuk a harmadik versenynap reggelét ahol ezúttal a többség URH-n indult.  A rajt helye azonos volt az előző klasszikuséval, a cél a másik irányban volt.

A terepről elmondható hogy egyáltalán nem volt könnyű, A Pirin hegység oldalában kisebb- nagyobb kiemelkedésekkel,  völgyekkel, forrásokkal, hatalmas kövekkel, kidőlt fákkal, erős aljnövényzettel borítva. Nagyon nehéz volt az előrehaladás és a megfelelő sorrend megválasztása.  Itt is a W55-ös hölgyek tették izgalmassá a versenyt.  Radics Anna beérkezése után rövidesen befutott Zarnóczay Klára is. Sokáig úgy tűnt meglesz Nusi első helye, de a végére befutott az egyik cseh vetélytársa, így második, Zarnó a harmadik helyre csúszott.  Csapatban viszont aranyat szereztek.

bansko 2021 06

bansko 2021 07bansko 2021 08Ezzel nem ér véget, Mucsi Mihály nagy idő fölénnyel futott be, s biztosította, hogy ezen a napon is felhangozzon a magyar Himnusz is.  Csapatban Skrop Róberttel 30 másodperccel maradtak le a dobogóról.

Kovács Attila Gábor második helyezést szerzett, mellyel csapatban Szűk Zoltánnal szintén a dobogó második fokára állhatott.

   bansko 2021 10  

bansko 2021 11Vbansko 2021 09égül eljött az utolsó a foxoring is. Ez a versenyszám hasonlítható leginkább a hagyományos tájékozódási futáshoz -  így azok a versenyzőknek némi előnyük van akik ebben a sportágban is jeleskednek.   Csapatunk összetételt tekintve, nagy százalékban részt is vesznek azokon a versenyeken is.   Nagy bizakodással indultunk neki a napnak.

Mint kiderült, erre meg is volt az okunk. Zarnóczay Klára itt sem talált legyőzőre. Kovács Attila Gábor ezúttal a dobogó harmadik fokára állhatott.  Nagy György HA3PA az utolsó rajtból indulva 4 másodpercet vert az így második helyre került a cseh Jiri Marecek-re. 

bansko 2021 12

Kategóriájukban  egyénileg 6 arany 3 ezüst és 3 bronzérmet, csapatban   1 arany és 2 ezüstérmet szereztek   versenyzőink. A legeredményesebb magyar versenyző Zarnóczay Klára HA0RZK

A következő évben az Ifjúsági Világbajnokság Romániában, az ARDF Világbajnokság Szerbiában lesz.  

2024-ben a Magyar Rádióamatőr Szövetség rendezheti a 24 IARU Reg. 1. European ARDF Championships-t .