Régi weboldal

Beszámoló az ifjúsági Rádiós Tájékozódási Futó edzőtáborról.

Írta: Venczel Miklós, HA0LZ.

DSC 0144Az elmúlt évben, a kedvezőtlen körülmények ellenére, több fiatal versenyző vett rész RTF versenyeken. Ennek támogatására a MRASZ készítetett nagyszámú rövidhullámú vevőt, amiket a fiatalok rendelkezésére bocsátott.

Krajcár Lajos és Tóth Csaba vezetésével rendszeres edzéseket biztosítottak a fiatalok részére.

          Így született meg az a terv, hogy MRASZ szervezésében az iskolai szünetben rendezzünk 5-6 napos speciális központi tábort csak a gyerekek részére.

          Ez 2021. július 19-25 között került megrendezésre a MRASZ Budapest, Királyhelmec utcai székházában. A MRASZ-nál az elhelyezést megfelelő körülmények között meg tudtuk oldani.

Az élelmezést, az ebédet ételszállító céggel oldottuk meg a reggelit és a vacsorát helyben vásárolt élelmiszerekkel helyben oldottuk meg.

           A táborra több célt tűztük ki:

  • Alakuljon ki jó csapatszellem, barátság a gyerekek között.
  • Megismerjék és gyakorolják az URH mérést, mert a legtöbbjüknek még nem volt URH vevő a kezében.
  • A tábor végére a gyerekek tanuljanak meg térkép alapján tájékozódni, képesek legyenek önállóan adókeresési sorrendet felállítani és azokat önállóan megtalálni.
  • Ismerjék meg és tartsák be a versenyszabályokat.
  • Gyakorolják a különböző edzésmódszereket.
  • A tábor zárásaként Ifjúsági Országos Bajnokságot rendeztünk 12 és 14 éves korosztályban a számukra.

A táborba 18 fiatal versenyző jelentkezett. Egy részük a MRASZ-ban lakott, a budapesti, vagy Budapest környéki gyereket a szülők hozták a táborba naponta.

A felkészülést, az edzéseket Krajcár Lajos HA2QW, Nagy Béla HA8BE, Nagy József HG7JEC, Venczelné Bartha Ildikó, HA0MP és Venczel Miklós vezették.

          Az oktatók, általános véleménye szerint a legtöbb versenyző a kitűzött célokat teljesítette. A gyerekek is úgy nyilatkoztak, hogy számukra nagyon hasznos volt a tábor és rengeteget tanultak az alatt az egy hét alatt a Rádiós Tájékozódási Futásról, bár az erdőben még félnek egy kicsit.

          Az Ifjúsági OB-al szeretnénk feléleszteni a régen népszerű „Úttörő Országos Bajnokság” nevű rendezvényt. Ehhez természetesen a klubok, egyesületek munkája is feltétlenül szükséges, hogy a jelenlegi létszám növekedjen. Hozzanak gyerekeket a versenyekre. Kérjenek segítséget a MRASZ-tól, ahhoz, hogy otthon rendszeresen tudjanak edzéseket tartani.

Célunk, hogy az ARDF Ifjúsági Európa Bajnokságokon ismét eredményesen szerepeljenek a Magyar versenyzők.

        Az OB-ot a szabályzatnak megfelelően rendeztük klasszikus RH és URH versenyszámokban

        Reméljük, hogy mindannyian kaptak annyit ennek a sportnak a szépségeiből, hogy folytatni fogyják a versenyzést és kiváló, nemzetközi szintű versenyzők válnak majd belőlük.

Ezúton is szeretném megköszönni, a versenyző nevében is, a MRASZ Elnökségének, hogy lehetővé tette ennek a remélhetőleg a későbbiekben mérhető eredményeket felmutató rendezvény megtartását. A szülőknek, hogy ránk bízták a gyerekeiket.

Köszönöm Krajcár Lajosnak HA2QW, Nagy Bélának HA8BE, Nagy Józsefnek HG7JEC, Venczelné Bartha Ildikónak, HA0MP az önzetlen munkát, amit a táborban és az OB-on végeztek.

Köszönöm minden résztvevő nevében, hogy vállalták a háziasszony szerepét Parrag Beátának és Venczelné Bartha Ildikónak, aki mindezt az edzések mellett végezte. Szabó Tibornak HA5LN, aki a technikai segítség (készülékjavítgatás, stb.) mellet az ebédosztást is végezte.

Venczel Miklós, HA0LZ
mesteredző