Régi weboldal

Gyorstávírász Világbajnokság Albena, Bulgária

Írta: HA6PX.

Idén Bulgáriában, a Fekete tenger partján lévő Albenában rendezte a BFRA a 16. Gyorstávírász Világbajnokságot.  A MRASZ csapata 10 versenyzőből, egy bíróból és 3 kísérőből állt.  Az asztanai jó tapasztalatok alapján a verseny előtt két nap pihenést terveztünk a verseny helyszínén.  Igyekeztünk oda foglalni a szállást, ahol a versenyt is rendezik.   A rendezvény utolsó pillanatban Albenába történt visszaszervezése ezt a számításunkat ugyan keresztülhúzta, de az orosz csapattal egy szállodában akklimatizálódtunk és töltöttünk el két vidám napot a várnai tengerparton.  Természetesen némi edzésre is fordítottak időt sportolóink.

Péntek délután aztán átköltöztünk az albenai Kaliopa hotelbe.  A 20 km-es út majd egy órán át tartott a sok 20-30 km-es sebességkorlátozás közepette.  A 20km/h-t mérték is!!!  A szálloda közvetlen a tengerparton épült, az elhelyezéssel és ellátással meg voltunk elégedve.  Jól jártunk a költözéssel.

Péntek délután egy furcsán kurta 5 perces megnyitó után a csapatvezetők és bírók elvonultak a szokásos megbeszélésekre.   A többieknek ilyenkor még lehetősége van beszélgetni, bandázni a többiekkel, de csak óvatosan, hiszen másnap reggel fitten kell megjelenni a versenyhelyszíneken.
Az értekezlet - ami sokszor hajnalig tart - időben ért véget, így a versenyzőket Laci (HA3NU) tájékoztatni tudta a verseny menetrendjéről.  Elmondta, hogy bárki kifoghat olyan billentyűzetet, amin ugyan van angol felirat, de cirill is.   Ez ellene megy a technikai szabályzatnak de "ha nem fogadják el, nem lesz verseny" - hát idén is elfogadták.

Szombat reggel kezdődött a megmérettetés.   A versenyek helyszíne rövid sétányira volt egy közeli szállodában.  Versenyzőinket a sok edzés és a jószerencse egyaránt segítette.   A versenyszámok közötti időben lehetett ázni a hullámok között vagy száradni a napon.  Weisz László (HA3NU) csapatkapitány szerint az közelmúlt legeredményesebb VB-je volt a MRASZ részéről.
A csapat eredményei a következők:

Kat. Név CALL Vétel Adás MR RUFZ Össz.
A Molnár Léna HA6AA II. III. II. 4. III.
B Szűcs Bálint HA3SB 4. 4. 6. 5. 7.
D Varró Tamás HA8RT 6. 4. III. 5. 6.
E Illés Evelin HA3EVI 5. 4. 5 5 7.
F Tóth Patrik HG-3036 5. 5. 5 6 7.
G Kiss Andrea HA7YB 4 4. 4 4. 5.
H Ferencz József HA3OU 5. 4. III. 7. 4.
H Lakatos László HA6OL         8.
I Provics Ferenc HA8KW III. 3. I. 4. 4.
I Molnár Sándor HA7UI         8.


A nemzetek között csapatunk a szokásos negyedik helyet érte el.

Jövőre jelentős változások lesznek (a gyerekek is öregednek)  hiszen Léna C, Tomi F kategóriákba kerülnek.   Nem lesz könnyű dolguk.   Szűcs Bálint először volt nemzetközi versenyen és szépen teljesített a versenyen és azon kívül is.   Sok munkával hozhatja azt a szintet, ami nemzetközileg is eredményes.   A tehetsége megvan hozzá, már csak meg kell érte dolgozni.
Patrik eredménye figyelemreméltó.  A legkeményebb kategóriában versenyzik és egyre erősebb.   Hogy ez helyezésben mikor realizálódik csak idő és szerencse kérdése, én biztos vagyok benne, hogy komolyan gondolja.
Józsi (HA3OU) végre egy dobogós hellyel jött haza.   Megdolgozott érte!   Fecónak (HA8KW) is "bejött az élet".  Ő már átélte ezt párszor, jó volt újra a csúcson látni.

Hétfőn a versenyek utáni szokásos kirándulás következett, amit sokan tengerparti sütkérezésre váltottunk.  Este kiosztották az összetett és csapateredmények utáni díjakat, majd vacsora után kezdetét vette a szokásos gála.   A rendezők kellemes hangulatot varázsoltak, élőzenével majd diszkóval.  A korán indulóknak kezdődött az esti búcsúzkodás.

Hamar eltelt a hét, még tudtam volna maradni pár napot!  Jó társaságban, szép környezetben, jó időben...   Csapatunk nagyobbik része autóval járta meg az utat.   Odafelé mindenki nagyon simán lejutott, ellenben a visszaút végtelen hosszúnak tűnt. 

Köszönjük a figyelmet és a webes megjelenést Székely Esztinek (HA3SY).  Jó lenne újra versenyben látni.

Kellemes, eredményes VB-t zártunk de maradt bennem olyan tüske, amit nem lehet szó nélkül hagyni.  Rendeztünk mi is versenyt, vétettünk komoly bakikat is, de mindig igyekeztünk a versenyzőket maximálisan kiszolgálni.  
Egy világbajnokság a sportág és a sportolók ünnepe kell legyen.  Ez meg kell mutatkozzon formai és tartalmi kérdésekben egyaránt.   Érthetetlen, hogy egy VILÁGBAJNOKSÁGON hogyan lehet széteső fejhallgatókat használni, hogy fordulhat elő, hogy rövid a kábel, nincs hangerőszabályzó ahogy az  elő van írva, nincs a szabályzatnak megfelelő billentyűzet, a verseny alatt drótozzák a hálózatot az értékeléshez.

Egy IARU R1 VILÁGBAJNOKSÁGON fél évig vírusos a weboldal, elfelejtenek logót tervezni, szét van hullva a dobogó, az oklevél lekopik, az érem pedig egy sorjás lemezalapra ragasztott papír matrica.   Ebben a sportban azt lehet eladni ami látszik, mert a versenyszámok jellegükből adódóan nem közvetíthetők.   Ami látszik az pedig nem az, mint amit mi mutatni szeretnénk.   A versenyzők megdolgoztak az eredményeikért, megérdemlik a kiszolgálást és a tiszteletet.  Ha az egész hercehurca nem róluk szól, akkor kiről?