Régi weboldal

URH-OB 2021 Végeredmény

Írta: MRASZ.

urh ob kURH-OB 2021

Az idén több log érkezett, mint amennyi állomás tavaly bekapcsolt összesen.   Nem nagy számok ezek, de mégiscsak évről-évre egyre több.
10 év múlva már talán jó lesz...

38 LOG, 43 résztvevő az értékelés eredménye.

   LOG   CALL   Nő   Férfi   U21   Csapat   Klub  
2019      30 36 3 7 1 15 16
2020 33 38 3 19 4 5 19
2021 38 43 3 24 2 7 18

Részletes eredmények megtekinthető itt....

Az utánpótlás kategóriában több indulót vártunk, de az igazán fiatalok csak családként értelmezhetők és a tragikus tavasz után aki teheti nyaralni indult.   Az igazi öreg rókák bioritmusába már régen beégett a versenynaptár.
Évről-évre többen kapcsolnak be kifejezetten gyenge technikával is és bizonyítják, hogy nem lehetetlen összeköttetéseket csinálni akár egy RH antennával sem.  Van még bőven tartalék, hiszen nagyon sok rádió alkalmas az URH forgalmazásra és az OB-n nem DX-elni kell.

Változott a versenykiírás a QSO-bónusz bevezetésével.   Az volt a cél, hogy a nagy állomások a holdvilágukban lévőket ösztönözzék a részvételre, hiszen nem időpocsékolás a velük való forgalmazás mintha csak a távolságot számítjuk, valamint ösztönözzük a minőségi forgalmazást.   Az előzetes kalkulációk alapján az új szisztéma nem fordítja meg a sorrendet hanem csak közelebb hozza az állomásokat.
Így is történt, a győztes helyezések a tavalyi szabályokkal is azonosak lennének.   Igazi verseny csak a címvédő HA6W és az RH-ról átlátogató HG6N között volt.   Minden más kategóriában jelentősek a különbségek
A férfi mezőny bajnoka kiemelkedő eredménnyel és jelentős pontelőnnyel HA5IW a KDQ-ról.
Nőknél lényegében tét nélkül HA6AA Léna a bajnok aki még bőven utánpótlás kategóriában is indulhatott volna.
A két fős ifi-mezőnyben HA1MB Bendegúz egyre gyarapodó tapasztalattal nagy pontkülönbséggel tiszta forgalmazással és egyre biztosabb távíró tudással lett 2021 magyar bajnoka.
Az egyesületek versenyét az idén is a Salgótarjáni Városi Rádióklub csapata nyerte 5 versenyző pontszámait összesítve.  A legtöbb - 6 versenyzőt - az FMV rádióklub állított ki.

Az alábbi táblázat a különböző hívójeleket és az elérhető szorzókat mutatja:

   CW   SSB   MIX 
CALL 38 41 40
MULTI 37 40 73

  (azért kevesebb a MULT, mert magának senki nem szorzó)

A teljes hibalista nagyjából 250 soros.   Nem sok, nem kevés.   A hibák felét 10 állomás "hozta össze".
Szokásos hibák vannak, sok kézi-logvezetésből való "elcsúszás", adatbázisban lévő QTH-lokátorok elfogadása, vagy pl. CW/SSB felcserélése a LOG-ban.
Tradíció, hogy kalákában (és nyilván nem az egykezelős definíció szerint) forgalmazók okoznak káoszt elsősorban maguknak és az értékelésnek egyaránt.   Sokkal többet érne, ha megosztoznának az időn és valódi egykezelősként vennének részt a versenyen.
Hat állomás LOG-ja hibamentesnek bizonyult, közülük négyen valóban versenyeztek: HA3FMR, HA5KDQ, HA8KAZ és HG7B.
Maximum 1% hibával  10 induló büszkélkedhet.  Ezek nagyon szép számok, mindannyian megérdemlik a gratulációt.
A verseny idejét a többség figyeli és betartja. Jól látható amikor a végén elcsendesül a sáv és csak a "túlórázók" maradnak. Akik így tettek többet vesztettek mint a várható nyereség volt.  Időntúli büntetést öt versenyző hat összeköttetése ért.

Egy óvás érkezett HA1CA részéről.  Nem volt feltöltött hangfelvétele és a nyilvános SDR felvétel segítségével sem érvelt.  Egyébként tényszerűen igaza volt, de az értékelés elsősorban a jegyzőkönyvek alapján történik és az adottat kell jónak venni ha ezt más dolog nem cáfolja.  Ebben feltételezéseknek, jogászkodásoknak, wikipédiának nincs helye.  A hivatkozott QSO végül a HG6N egyik hangfelvételén hallható, de ezt ne nekünk kelljen keresgélni.

Meg kell említeni HA0HO és HA0IL próbálkozását amely minden volt csak nem sportszerű és nem versenyzés.  Sajnos vannak akik megrekedtek a 80-as években.  

A versenyértékelő szoftver HA8RT Tomi munkája, a web-es megjelenítést HA2NA Attila, a hibák felülvizsgálatát HA6PX Csaba végezte, és az ellenőrzést ellenőrizte HA6ND Gyuri.

Mindenkinek köszönjük, hogy bekapcsolt és ezzel emelte a bajnokság színvonalát!  Találkozzunk 2022 július 2-án az URH-OB -n!

73&DX a rendező:   Salgótarjáni Városi Rádióklub