Régi weboldal

RH-Országos bajnokság végeredménye 2020.

Írta: MRASZ.

A rendezők beszámolója (Salgótarjáni Városi Rádióklub)

RH-OB hivatalos weboldala

A 2020-as Rövidhullámú Országos Bajnokság értékelése befejeződött. Óvás észrevétel nem érkezett, az eredmények beküldött és ellenőrzött LOG-ok, felvételek böngészhetők az "Értékelés" menüpont alatt.
Ez volt a negyedik verseny ezzel a szabályrendszerrel.   Szokásunkhoz híven kezdjük a statisztikával.

  2017 2018 2019 2020
Összes hívójel 66 76 80 78
Jegyzőkönyvek 60 57 61 69
Kontrol 15 7 5 5
Értékelt egyéni 36 42 44 56
Értékelt multi 5 4 9 7
Pontos frekvencia 24 45 50 56
Hangfelvétel 25 27 31 36

Érdemes néhány számot megnézni a táblázatban. A beküldött LOG-ok száma nő.   Nagy öröm, hogy olyan komoly gyakorlattal rendelkező állomások hallhatók a versenyen akik az előző években nem voltak résztvevői.    Ennek következtében érzésre is gyorsult a tempó.
A verseny előtti és utáni időjárás a déli országrészen komoly pusztítást végzett az antennákban.   Ennek hatása már az OB-is érződött, a HA-DX -re aztán tetőztek a bajok.

 

Szembetűnő a magyar állomások technikai fejlődése.   A modern versenyzésben (és a napi forgalmazásban is) szinte elengedhetetlen a CAT használata.  Jól látszik a fejlődés.

Az ifjúsági kategóriában 3 indulónk volt.   Érthetetlen, hogy miért nem sikerül ifjúsági állomásokat aktivizálni amikor szükség lenne arra, hogy megmutassák magukat.  
HA2TAT eredménye SSB-n a középmezőnyben van, tehát nem érdemtelenül lett bajnok.
HA5DH idén is ott volt a versenyen.   Újonc volt HA3SB Bálint aki egyedül segítség nélkül kellett hogy összeszedje magát a versenyre. Mindhármójuknak gratulálunk!

A többkezelősök versenyében az idén nagyobb volt a szakadék az első és az üldözők között.   Ennek fő oka, hogy nem volt HG8DX.   HG7T visszatért a versenybe, de a forgalmazását sorozatos műszaki hibák zavarták.  A harmadik helyezett HG1R-el szoros versenyben voltak.
A bajnok HG6N (op HA6AA Léna, HA6ND Gyuri, HA8RT Tomi) közel 600 QSO-ja magasra teszi a lécet, de már vannak ötleteik a további fejlesztésre.
Bízunk benne, hogy a jövőben lesznek állomások akik komolyan felveszik a kesztyűt ebben a kategóriában is, hiszen pontosan ugyanaz a technika és forgalmi készség szükséges a modern versenyzésben.  Ami pedig a terjedés szempontjából szúk időszakban sokat hoz különösen jól fog jönni majd ha már nyílnak a sávok.

A női verseny 4 résztvevőt hozott.    Ezúttal HA5BA Klári vívta ki a bajnoki címet HA5YG Gabi és HA5FQ Márti előtt.

A férfi verseny egyértelmű favoritja HA3NU Laci egy kapcsolóval kikapcsolta magát a vegyes fordulóból így a bajnoki címet HA6P(X) Csaba örökölte.  Minimális pontkülönbséggel követi HA6OI Zoli.   A beküldött jegyzőkönyvek alapján mindössze 16 pont volt kettejük között így akinek kevesebb a hibája az nyert.    A dobogó HA8JV Palival lett teljes akit ugyancsak régen lehetett OB-n hallani és a legerősebb volt az egy rádiót használók között.

A sportegyesületek versenyében a Salgótarjáni Városi rádióklub vitte el a bajnoki címet egyrészt a tagok aktivizálásával - 11 indulóval - másrészt pedig a szép eredményekkel.  Utánuk következik a BKV Rádióklub 6 indulóval, majd a Füzesgyarmati Rádiós Egyesület 3 értékelhető jegyzőkönyvvel

A értékelés az előző években megszokott rendszer szerint történt.   Készültek SDR alapú sáfvelvételek amelyek segítségével minden előforduló eltérést meghallgattunk.   Könnyebbség volt az új értékelő szoftver használata melybe az ellenőrzés végeredménye azonnal rögzíthető, kommentelhető.
Az idei értékelésben is hosszú volt a hibalista de általában elmondható, hogy tisztább LOG-ok érkeznek.  Érzésre CW-n kevesebb volt hiba.   SSB-n jellemzően a különféle tájszólások és a helytelen szóhasználat együttese jelent gondot.   Van még HA-HG hiba ami valamilyen régi megszokás miatt lehet.
Továbbra is sok a rosszul adott sorszám.
A verseny időtartamának pontosítását kérték többen, ezt meg fogjuk tenni.
Általában az idővel nem volt gond, csak 2-3 jegyzőkönyv volt szinte értékelhetetlen a pontatlan idők miatt.

Az OB-kon is volt olyan LOG (az URH-n is) és a HADX-en nagyon sok amely formailag értékelhetetlen.  Excell, World...stb.  Nyilván ha valaki segítséget kér a jegyzőkönyve elkészítésében akkor ezt megtesszük, de a bajnokesélyesek maguknak kell végezzék.
Többen azért maradnak távol a versenyektől, mert nem tudják hogyan kezdjenek hozzá.   A versenyrendezők de a versenyzők is segítsék azokat akik ezt igénylik!   Fontos, hogy akik nem tudnak valamit tegyenek fel kérdéseket, hiszen arra lehet válaszolni amiből mindenki tanulhat.   Ezt az információhiányt nem tudjuk másképp áthidalni.   A régi módi, hogy "bemegyek a klubba és nyitva tartom a szemem" klubhelyiségek híján nem működik.   A verseny nem egy extra dolog, csak egy olyan nap amikor a szokásostól többen vannak a sávban.

Végezetül a köszönet minden résztvevőnek, érdeklődőnek. 
Az értékelő programot HA8RT Tomi írta, az ellenőrzés HA6OI Zoli és HA6PX Csaba munkája.  Az ellenőrzés ellenőrzésében HA6ND Gyuri segédkezett.

Találkozzunk 2021 január 9-én a '21-es OB-n!

73&DX !
A rendező:                         Salgótarjáni Városi Rádióklub

A folytatásban a ti leveleitekből válogatunk.  További infókkal, hozzászólásokkal folytassuk a MRASZ fórumán!