Régi weboldal

Gyerekek a HG9X-en

Írta: HA9AX.

  photo 2024 03 13 22 16 25         HA9AX Imi felajánlásának köszönhetően vasárnap reggel egy lelkes kis csapat szállta meg a kazincbarcikai versenyállomást. Jól összeszokott ifjú versenyzőink - HA5YD Dóri, HA7DR Dóra és HA7MA Márton - örömmel fogadták a meghívást, újra zakatolt az éterben a HG5KID hívójel. HA5NP Robi és HA2UF Rajmund kísérte el a gyerekeket a bevetésre. 

            Az alakulat korán érkezett, hogy a verseny kezdete előtt megismerkedjen a kevésbé megszokott SDR környezettel, az antennaparkkal, és a kiegészítő berendezésekkel.Imre az állomást úgy konfigurálta, hogy az a több kezelő - egy adó kategóriában kihozza a lehető legtöbbet a rendelkezésre álló technikából. A run és inband munkahely FLEX 6600, az S&P munkahely FLEX 6400 rádiókkal üzemelt. Az antennák sávok szerinti alap-kapcsolását a rádiók, míg a különböző antenna konfigurációkat egy webes felületről a kezelők tudták beállítani. A forgatókra nem sok szükség volt, mert az antennák sávonként duplikáltak.

A versenyen két számítógépen (egy hálózatban) futtattuk a DX-log programot. Csupa új és "kissé" eltérő dolog, legalábbis attól, amivel a csapat eddig találkozott. A szokatlan környezet és a multi-operátoros működés a megszokottól jóval nagyobb koncentrációt igényelt a gyerekektől, de sikeresen megoldották a feladatot. A csupán 100 W kimenő teljesítmény ellenére sok szép pile-up alakult ki, bár Marci feltette a kérdést: "Mitől van az,  hogy a lányokat sokkal többen hívják?" (A csípőből kapott válaszokat inkább nem részletezem.)

            A tizedik órától már lehetett érzékelni az energiák fogyását, már nem volt akkora tülekedés az operátori pozíciók után. A végeredmény, a 600 fölötti QSO és rengeteg új élmény, melyek közül az egyik legfontosabb a többkezelős működésben szerzett első tapasztalat, mely mindenképp megérte a fáradtságot.

A visszacsatolás szerint HA9AX Iminek is örömére szolgált a látogatás:

"Az állomáson ezzel a technikával ez volt az első MS operáció.

Dóri, Dóra és Marci!  

            Keményen dolgoztatok!  Öröm volt látni a kíváncsiságot, a várakozást, s azt ahogy egyre ügyesebben kezelitek a technikát. Azt, amikor lejött a lényeg, megértettétek, hogy a rádiózás ebben a formában is egy jó szórakozás.

            Nekem nagyon sokat segítettetek abban, hogy az állomás működési hibái kibukjanak, s hogy ezek orvoslásával még jobb környezetet tudjak kialakítani a csapatmunkához.

            A HG9X a továbbiakban is  nyitva áll előttetek, s a hozzátok hasonló fiatal rádióamatőrök előtt. "