Régi weboldal

YOTA Contest 2024

Írta: MRASZ.

photo 2024 02 02 19 57 00Kedves versenyzõk, fiatalok, idõsebbek!

Néhány nappal a decemberi YOTA verseny eredményhirdetése elõtt pár információt szeretnék megosztani az idei eseményekrõl. Annyit el kell áruljak, hogy szokás szerint szép magyar eredmények születtek.

A YOTA-versenyt azért hoztuk létre, hogy a fiatal rádió-operátoroknak lehetõségük legyen bemutatkozni, gyakorlatot szerezni és egymással versengeni egy olyan eseményen ahol Õk vannak a középpontban. Lehetõségük legyen megismerni milyen az amikor miattuk vannak tele a sávok.

Nagy öröm volt veletek találkozni az elõzõ évek versenyein. Öröm volt a sok felkészült fiatal operátort hallani, évrõl-évre figyelemmel kísérni a fejlõdésüket ahogyan kezdõbõl rutinos versenyzõkké válnak. Ugyanekkora öröm az idõs résztvevõkkel találkozni akik hívójele sokunk számára fiatal korunk óta ismerõsen cseng és a részvételükkel nem csak jól szórakozhatnak, hanem példát mutatnak és esélyt adnak a fiataloknak a minél több összeköttetés megszerzéséhez. Amikor korunk aktuális "nagyágyúi" bekapcsolódnak versenyzõként vagy állomásszponzorként méginkább kitünteti a versenyt. Köszönöm nektek a támogatást az elõzõ évekhez és kérem, hogy a jövõben is vegyetek részt a YOTA versenyen, népszerûsítsétek azt.

Határozott különbség látható a fiatal résztvevõk országoknénti eloszlásában. Jól látható, hogy mely nemzeti szövetségek fektetnek sok munkát a rádóamatõrködés jövõének érdekében. Kérem azokat a szövetségeket akik eddig nem tették aktívan támogassák az erõfeszítéseinket!

Várunk benneteket 2024-ben is a három fordulós YOTA-versenyen!

2024-ben a következõ idõpontokban lesz YOTA-verseny:
I. forduló: március 10. 10-22 UTC
II. forduló: júlus 20. 10-22 UTC
III. forduló: december 30. 10-22 UTC

A nyári idõpont változatlan marad. A tavaszinak nincs rögzíthetõ helye, mert minden hétvégén van verseny. Ha akad egy 5 hétvégés hónap, akkor megpróbáljuk beszúrni. Így történt az idén is. A decemberi forduló hétköznapra esik majd, de akik iskolába járnak általában szabadok és az idõsebbek is sokan a szabadságukat töltik.

A 2024-es évtõl néhány változtatást végeztünk a YOTA-verseny szabályaiban. Ezeket az elõzõ évek tapasztalataira alpoztuk.

A Multi-OP YOTA kategóriában annyi változás történt, hogy idõsebb operátor nem forgalmazhat, de mûszaki vagy egyéb segítséget nyújthat. Általában eddig sem éltek a lehetõséggel így igazságosabb egységesíteni.

Az SWL kategória érdeklõdés hiányában megszûnik. Még azok az ifjú operátorok sem használták ki a lehetõséget akik a nemzeti szabályzás vagy egyéb okok miatt nem kaphattak hívójelet.

A DX összeköttetések pontszáma 3-ról 2-re mérdéklõdik. Erre azért van szükség, mert bár a YOTA-verseny népszerû Európában, de nem lett belõle igazi világverseny. Emiatt az EU-állomásoknak jellemzõen nincs lehetõségük DX-állomásokkal nagy számban forgalmazni. Ez a jelenség erõsen torzítja a DX-résztvevõk eredményét. Szerencsésebb lett volna 2-3 pont, de fontosabbnak látjuk a YOTA állomások "értékének" megtartását.

A tavaly decemberi versenyre a pozitív menzetközi tapasztalatokra építve sürgõsséggel engedélyeztük a DX-clusterekben az önbejelentést (Self-spot). Tudjuk jól, hogy a kezdõk többsége egyszerûbb-olcsóbb technikával vesz részt és nehezebb megfelelni a lehetõségnek, hogy a pile-up élvezetesebb oldalán legyenek. Ezért a spotolási lehetõséggel szeretnénk esélyt adni a gyengébbeknek is, hogy könnyebben megtalálják õket a sávokban. A verseny nem csak a nyertesekrõl szól, hanem fõként azokról akiknek ez remek - és a YOTA-hónap mellett egyedülálló - lehetõség megtanulni hogyan kell pontosan operatívan forgalmazni a sávokban.

Találkozzunk március 10-én!

73...Csaba-HA6PX
YOTA CC

YOTA Contest weblapja: https://www.ham-yota.com/contest/
Értékelés, eredmények: contest.ham-yota.com