Régi weboldal

IARU R1 YOTA tábor 2023 - Győr

Írta: MRASZ.

2023 08 10 20 48 10Az IARU R1 YOTA munkabizottsága és a Magyar Rádióamatőr Szövetség augusztus 5. és 12.-e kötött rendezte a tizenegyedik éves nemzetközi YOTA-tábort.

25 ország 100 16-26 év közötti fiatal rádióamatőre vett részt táborozóként a rendezvényen, melynek a győri Széchenyi István Egyetem adott otthont. A választás nem véletlenül esett Győrre, hiszen ott található az egyik legdinamikusabban fejlődő rádióklub a SZESE rádióamatőr szakosztálya. Természetesen a "helyi erők" az előkészítéstől kezdve folyamatosan részt vettek a rendezésben annak gerincét alkotva.

További 25-30 fő segítő, előadó és vendég volt jelen a táborban. Természetesen a hivatalos csapaton felül segítőként a magyar fiatalok is szép számmal jelen voltak.

A táborban délelőttönként előadások voltak a legkülönfélébb rádióamatőr témákban, délután választható programok álltak rendelkezésre. Természetesen legnépszerűbb az adószoba, rádiós sátor voltak a CW tanulás-gyakorlás és a "kit-building" mellett. Több alkalommal volt ARDF bemutató és volt éjszakai verseny. Sajnos az időjárás ezt az elfoglaltságot csak korlátozottan tette lehetővé. A dunaparti strand és a parton épült állomás úgy járt, mint az ARDF, de a bátrabbak vagy az edzett északi népek éltek a lehetőséggel... Természetesen a napsütés legkisebb jelére megélénkült a kinti aktivitás.

 A megnyitón tiszteletét tette PA2LS Lisa, aki jelenleg az IARU-R1 végrehajtó bizottságának tagja. F4GKR Sylvian az IARU R1 elnöke a tábor aktív résztvevője volt. Előadást tartott az IARU működéséről és a szoftverrádiókról.

Látogatást tett még Győrben Michael OE1MCU az osztrák szövetség elnöke és sokan mások.

 Helyi előadóink:
- HA8MGC "P.G." Gábor ARDF WG tagunk természetesen ARDF témakörben,
- HA1AG Zoli két előadással erősítette a programot forgalmazási technikák, DX-elés és digitális üzemmódok,
- HA3LN Csaba a tavaszi rádióamatőr felmérés eredményeit mutatta be egy esti foglalkozáson,
- HA3NU Laci a WRTC történetét ismertette,
- HA8RT Tomi a logvezetésről, logküldésről tartott bemutatót a versenyértékelések szemszögéből,
- HA6AA Léna a HST versenyrendszert mutatta be.

Tisztelettel köszönjük a támogatást amelyet a magyar rádióamatőrök a rendezvény előkészítésében, lebonyolításában végeztek. A bevásárlástól, ajándékok elkészítésén, logisztikán, előadások-foglalkozások tartásán és azon felül.  A nagy létszám miatt meg sem kísérlem felsorolni a neveket, mert - méltatlan módon - bizonyára kimaradna valaki. Ki kell emelnem a SZESE Honfy József Rádióamatőr Szakosztály (HA1KHJ) tagjainak a munkáját akik egész héten rendelkezésre álltak és biztosították a zökkenőmentes lebonyolítást és a remek helyszínt.

Köszönet illeti a felkészítőket, klubokat ahonnan a csapatunk tagjai és a segítői érkeztek.

A résztvevő fiatalok adják át az ott szerzett tapasztalatokat a rádióklubjaikban, de azon túl is. Kérjétek őket, hogy számoljanak be a táborról!

A tábor költségeinek finanszírozója az IARU R1, NMHH, WWROF, YASME és természetesen a MRASZ.

Videógaléria a táborról:
https://www.youtube.com/@HAMYOTAhttps://www.youtube.com/@HAMYOTA

Képek:
https://www.ham-yota.com/gallery/

YOTA honlapja:
https://www.ham-yota.com/
https://www.ham-yota.com/category/regional-activities/yota-hungary-2023/