Régi weboldal

YOTA verseny 2023 - Philipp Springer, DK6SP

Írta: MRASZ.

 DK6SP


DK6SP a YOTA munkabizottság elnökének több helyen angolul megjelent cikkének fordítása.


A YOTA Contest már a harmadik évében jár. Két nagyon sikeres, hat eseményt tartalmazó év után hamarosan folytatjuk a következő eseményekkel. A 2023-as időpontok: április 22. (0800 - 1959 UTC), július 22. (1000 - 2159 UTC) és december 30. (1200 - 2359 UTC). A kezdési időpontok mindhárom versenyen eltérőek, hogy világszerte mindenkinek lehetősége legyen a részvételre. Az időtartam 12 órás. A verseny különböző kategóriákat kínál, 6 és 12 órást és 3 sávost a 26 év alattiak számára. Ezeket a kategóriákat is aktívan használják.

Közös célunk, hogy a rutinos versenyzőket és az újoncokat is összehozzuk egy barátságos környezetben, ahol az első versenyzői lépések könnyen megtehetők. Legyél mentor vagy rádiózz te is, és hívd meg az aktív fiatalokat a mindhárom fordulóban. A nagy állomások többnyire le vannak foglalva a nagyobb versenyekre, bár magára a YOTA versenyre nem használják őket, ezért kérlek, nyissátok ki az ajtótokat és segítsetek az aktivitásokban. Összességében azt láttuk, hogy több állomás fogadott be a fiatalokat és engedte őket üzemeltetni. Ők a társaink és utódaink a rádiózásban, ezért ne hagyjátok ki ezt a jó lehetőséget. Képzeljük csak el azt a lehetséges forgatókönyvet, hogy a következő években egyre kevesebb verseny résztvevő lesz. Indítsuk be ezt a következő generációt minél előbb!

Továbbá azt látjuk, hogy a verseny az elmúlt években egyre népszerűbb a világban. Különböző országból származó állomások voltak aktívak a korábbi versenyeken, és így hozzájárultak a jövő versenyzőihez. Azok a fiatalok, akik eddig talán csak a YOTA mozgalom révén kerültek kapcsolatba a rádióamatőrökkel, a holnap felemelkedő csillagai lehetnek a versenyek világában. Ezt még senki sem tudhatja. Tehát, ha ambiciózus fiatalokat látsz, adj nekik egy esélyt, és nyisd meg az állomásodat előttük - légy a mentoruk.

A verseny egyúttal remek lehetőség a fiatalok és a rutinosabbak számára is, hogy egy Multi/Single kategóriában összefogjanak. Sokan éltek eddig is ezzel az alkalommal és járultak hozzá tudásukkal. Így például Megan Lorenz (EI5LA) és Leon Hellmich (DL3ON), mindketten feltörekvő CW és SSB operátorok, megragadták az alkalmat, hogy a 2022-es harmadik fordulóban a DQ2C versenyállomásról, Németország déli részéről aktiválják a DQ0YOTA hívójelet. Ők a 10. IARU R1 YOTA nyári táborban 2022-ben Horvátországban találkoztak és barátkoztak össze. Most a 6. számú ifjúsági csapatként vesznek részt a közelgő WRTC versenyen, amelyet Olaszországban rendeznek. Ennek eredményeképpen együtt csapatként indultak és szép pile-upokat csináltak a YOTA versenyen.

Annak érdekében, hogy fejlődjön a versenyünk és még több versenyzőt tudjunk a aktivizálni, egy kis változtatást hajtottunk végre ebben az évben. A YOTA versenybizottság lehetőséget ad a plakettek szponzorálására. Ezeket az elismeréseket a tervek szerint a következő évben a friedrichshafeni HAM RADIO kiállításon adjuk át a nyerteseknek Németországban. Ezért, ha a klubod szeretne hozzájárulni, feltétlenül küldjön egy e-mailt a contest@ham-yota.com címre, hogy részletesebb tájékoztatást kapjatok.

Ha van észrevételed van a YOTA versenyeken belüli változtatásokkal kapcsolatban, kérjük lépj kapcsolatba a YOTA versenybizottsággal a contest@ham-yota.com címen.

Reméljük, hogy a 2023-as YOTA Contest szezonban mindannyian aktívak lesztek!