Régi weboldal

Nagy Sportágválasztó – 2022. szeptember 16-17.

Írta: Parrag Beáta.

nsv_001.jpg2022. szeptember 16-17-én került sor a második, őszi Nagy Sportágválasztó rendezvényre Budapesten a Merkapt sporttelepen - Kőbánya szívében. A szervező-lebonyolító csapat már „rutinosan” vágott bele az előkészületekbe a májusi tapasztalatokkal felvértezve, de amit csütörtökön kaptunk a nyakunkba, arról álmodni sem mertünk. Hosszas szervezés, eszközlisták gyártása, logisztikai tevékenység után (nagy köszönet Vomberg Istvánnak /HA5OPI/ a nehéz és nagyméretű eszközök oda-vissza szállításáért) a rendezvényt megelőző napon megkezdődött a rádióamatőr sátor berendezése, csinosítása, amit sajnos a Budapestre lecsapó vihar majdnem a nullával tett egyenlővé. Nemcsak a mi sátrunk járt pórul és szakította be a tetejét egy rázuhanó termetes faág, hanem más sátrakat is megtépázott az orkán erejű szél és a jéggel tarkított eső. Ám egy vérbeli rádióamatőr szereti a kihívásokat és hatalmas elismerés illeti a rendezvény szervező csapatát, ugyanis péntek reggelre, a nyitás pillanatára újra minden a helyén volt, kidőlt fák elszállításra kerültek, a megtépázott sátrak helyén újak álltak. Kezdhettük elölről.

Az idő még mindig nem volt a legkedvezőbb, de legalább már nem esett és elmondható, hogy a pénteki napon érkező iskolás csoportokat a legkevésbé sem zavarták a sötét fellegek. A rádióamatőr sátor az idén is nagyon látványos lett a sok rádióval, monitorokkal, a kihelyezett parabola antennával. (QO-100) Az érdeklődő gyerekek „rádióamatőr útlevelet” kaptak, amellyel - ha elvégezték a kijelölt feladatokat- érdekes ajándékokra tehettek szert. Még a legkisebbek is lelkesen gyakorolgatták nevük leadását a morze billentyűn, érdeklődve fülelték a fülhallgatón keresztül az ellenállomások jelentkezését és kissé bátortalanul csinálták meg az első QSO-jukat.

 

nsv 002A rókavadászat most is nagy siker volt, mint mindig. A letelepített adók megtalálásában segítettek a már „rutinos” rádiós tájfutó gyerekek is. A jó munkának persze meg is volt az eredménye, hiszen a segítő feladatok elvégzése mellett jutott idő egy kis szórakozásra is. A segítő gyerekek kipróbálhattak más érdekes sportágakat is, mint például a sárkányhajózás, a kendo, vagy a baseball.

nsv 003A második napon a családoké volt a főszerep. Mi magunk lepődtünk volna meg legjobban, ha süt a nap- és persze nem is sütött - de szerencsére az érkező vendégek számát ez nem befolyásolta jelentősen. Délelőtt tíztől délután háromig folyamatosan nagyon sok volt az érdeklődő, szinte állandó volt a sorban állás. Jó volt hallani a sok érdekes történetet rádióamatőr szülőkről, nagyszülőkről, régi iskolai szakkörökről, hogy „de jó is volt”, „mennyire érdekes is ez az egész”. Nagyon sok konkrét érdeklődővel is megismerkedtünk, akik megkeresést kérnek a folytatáshoz. Reméljük,   hívójeles rádióamatőrök kerülnek ki közülük. Az érdeklődők kaptak egy kis ízelítőt abból, mi is az a rádióamatőrködés, honnan és hová lehet ebben a sportban fejlődni, és ha valaki kellő energiát és odafigyelést szentel ennek a tevékenységnek egy olyan hobbira tehet szert, amely végig kísérheti egész életében.

A HA5SPORT hívójelet aktiválva több száz QSO-t csináltunk RH-n és URH-n. A QO-100 műholdon keresztül, (melynek antennája vidám dekorációt kapott a gyerekektől) mintegy ötven összeköttetés született. A QRZ.com-on elérhető linken most is letölthető diploma jár az összeköttetésekért.

Köszönjük a Nagy Sportágválasztó rendezvény szervezőinek a rengeteg munkát és mindenkinek, aki eljött és ellátogatott a rádióamatőr sátorhoz.  Nekünk, résztvevőknek mindig nagy élmény látni a sok-sok érdeklődőt, mesélni a rádióamatőr tevékenységekről. Jövőre újra találkozunk.

nsv 004A szervezők: Marozsán Miklós (HA5OM), Mehringer Rajmund (HA2UF), Nemesné Deák Beáta, Nemes Zoltán (HA5MIG), Parrag Beáta, Soket Róbert (HA5NP), dr. Szíjártó Nóra, Wágner Attila (HA5MI)

Az utánpótlás-korú segítőink: HA7DR Dóra, HA3MAR Marci, HA7MA Marci, HA5YD Dóri, HA7RA Anna, HA5YN Nóri, Zelei Máté.