Régi weboldal

Magyar Rádióamatőr Szövetség 2022. évi ifjúsági tábora - Tarján

Írta: Parrag Beáta.

tarjan_2022_01.jpgAz idei évben augusztus 19 és 24-e között a tarjáni Baglyas Park (hivatalos nevén Tarjáni Német Nemzetiségi Ifjúsági Tábor) adott otthont a rekord számú résztvevővel megrendezésre kerülő Rádióamatőr Ifjúsági Tábornak. Az időjárás nem fogadott kegyeibe minket, de a gyereket ez egyáltalán nem zavarta.

A táborban közel 40 kiskorú gyermek és még jónéhány ifjúsági korosztályba tartozó fiatal ismerkedhetett meg a rádióamatőr tevékenységek széles skálájával, a már kezdő hívójellel rendelkezők pedig tovább mélyíthették ismereteiket. A tábor célja az volt, hogy a még kezdő, ismerkedő gyerekeket is bevezesse a forgalmazás, a gyorstávirászat és a rádiós tájfutás világába.  Ennek megfelelően a gyerekek az alapismeretek elméleti oktatását követően – melyet Marozsán Miklós (HA5OM) tartott - ülhettek először oda a rádió, vagy a morze gyakorló állomások valamelyike mellé – természetesen felügyelet mellett - és csak alapos térkép és eszköz ismeret után próbálkozhattak a rókavadászattal is.

A tábor tematikáját úgy alakítottuk ki, hogy a gyerekek tudásszintjüknek megfelelően csoportokba osztva vettek részt a különböző foglalkozásokon. A haladók már külön előadás segítségével mélyítették logvezetési ismereteiket Weisz Lászlónak (HA3NU) köszönhetően. 

tarjan_2022_02.jpgA 6 állomásból álló morze gyakorló munkahely szinte folyamatosan használatban volt és Szűcs Imrének (HA9AX), Molnár Csabának (HA6PX) valamint Szabó Tibornak (HA5LN) köszönhetően a rádiós munkahelyeken is mindig kaptak segítséget a gyerekek. A haladók már távkezelt állomáson is forgalmazhattak (HG9X).

tarjan_2022_03.jpgAmikor sikerült a gyerekeket „kiűzni” a rádiók mellől, akkor a rádiós tájfutáson volt a sor - hála Venczel Miklósnak (HA0LZ) és Venczelné Barta Ildikónak (HA0MP). A térképismeret elsajátítása nagyon fontos alapja ennek a szakágnak, melyben Molnár Zoltán (HA6OI) volt a gyerekek segítségére. Még az esős időjárás sem akadályozta meg a csapatot abban, hogy kint az erdőben, „éles” környezetben  tanulják meg a rádiós tájfutás alapjait. A sok gyakorlásnak köszönhetően a tábor záró napján megrendezésre kerülő ifjúsági rádiós tájfutó országos bajnokságon a haladó tájfutó gyerekek mellett rekord számban indultak el nyílt, vagy a kisebbeknek kitalált kísérős kategóriában. A verseny után csillogó szemmel nézegették az érmeket, okleveleket melyeket Krajcár Lajos (HA2QW) és Tóth Csaba (HA2TCS)  adott át.

A tábor ideje alatt számos érdekes előadást is meghallgatták a gyerekek, többek között a rádiós expedíciókról (Pitman Zoltán – HA1AG), a MASZAT amatőr műholdakról (Dudás Levente – HA7WEN), a győri egyetemi rádióklub műholdas és ballonos projektjeiről (Német Péter – HA1TNX). A YOTA csapat képviselőinek köszönhetően a gyerekek bepillanthattak az idén Horvátországban megrendezett YOTA tábor életébe is, valamint nagyon hasznos információkar tettek szert internet biztonsági témákban, építhettek napelemes kitelepülő állomást is.

tarjan_2022_04.jpgAz NMHH szervezésében kívül-belül testközelből megvizsgálhattak egy mérőautót, ismerkedhettek annak berendezéseivel. Nagy örömmel köszönték meg az NMHH-tól kapott kis ajándékcsomagokat is.

tarjan_2022_05.jpgTermészetesen a sok gyakorláson és tanuláson kívül a tábor elsődleges célja a csapatépítés volt, annak reményében, hogy a már gyakorlottan forgalmazó gyerekek egy-egy QSO létrehozása során arcot is tudnak majd kapcsolni az adott hívójelhez, így ösztönözve őket a további gyakorlásra, versenyeken való sikeres részvételre.  Az első napon több ismerkedő, közösségi játékot is játszottunk, de volt rádióamatőr activity is, természetesen a legnagyobb sikert a záró napon tartott disco érte el (köszönet érte Juhász Péternek (HA2JP)).

A tábort „mobiltelefon mentes” tábornak hirdettük meg és ennek megfelelően a táborba érkezéskor a gyerekek szó nélkül leadták a készülékeiket és csak nagyon ritkán kérték el egy-egy rövid szülői helyzetjelentés erejéig - utólag bevallva mi sem reméltük, hogy ez a rendszer ennyire zökkenőmentesen fog majd működni.

Hálás szívvel köszönjük azoknak a felnőtteknek a segítségét, akik ott voltak a táborban és idejüket, erejüket és idegrendszerüket nem kímélve folyamatosan azon fáradoztak, hogy a táborozó gyerekek élményekkel gazdagodva térjenek majd haza! (Bíró Katalin, Radics Anna, dr. Szíjártó Nóra, Soket Róbert (HA5NP), Nemesné Deák Beáta, Nemes Zoltán (HA5MIG), Mehringer Rajmund (HA2UF), Nagy Béla (HA8BE))

Hamarosan további anyagokat és beszámolókat készítünk az eseményről, de addig is minden résztvevő nevében biztosan kijelenthetjük, hogy: FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!!!!!