Régi weboldal

Nemzetközi YOTA-verseny 2022 május

Írta: HA6PX.

yotaA májusi YOTA-Contest előtt jó előre elindult a szervezkedés, hogy ki honnan tudna rádiózni a várható jó terjedésben. Az volt a cél, hogy minél többen kapcsoljanak be, küldjenek LOG-ot és aki teheti látogasson el egy jó állomásra ahonnan igazán nagy élmény a rádiózás.

A terjedés és a tömeges részvétel nem az elképzeléseknek megfelelően alakult, de akik vették a fáradságot és bekapcsolták a rádiót egy jó SSB versenyen vehettek részt. A fiatalok alacsony részvétele viszonylagos, hiszen 9-en küldtek LOG-ot, míg német állomásból 10 volt.

Annak ellenére, hogy 3-4 távíró verseny is futott párhuzamosan és emiatt csak az első két órában volt értelme távírózni sok összeköttetés született nyilván SSB üzemmódban. A terjedés sem olyan volt ahogyan az előző napok alapján várni lehetett, de ez már csak így szokott lenni (a WPX-en még sokkal rosszabb volt)

HG4KID hívójellel vitézkedett a Szabó család ifjúsági tagozata. Tibi HA5LN QTH-ja és felügyelete tökéletes hátteret adott Dorka HG5YL, Patrik HG5PS, Márk HA5MS és Martin HA4MS által alkotott csapatnak.

HA5YD Dóri otthonról eddig minden YOTA versenyen részt vett és szép eredményeket ért el.

HA5YN Nóri és HA3MAR Marci Szekszárdig utaztak, hogy jó állomásról rádiózhassanak. HA3NU Laci volt a mentoruk a versenyen.

A HG6N-re hárman mentek fel. HA2LY Lili, HA6TG Gábor és HA8RT Tomi. Jó sokat utaztak, hogy Salgótarjánba eljussanak. Végül is a gyenge terjedésben Lili kapta a lehetőséget, hogy kedvére kidolgozza a 12 órát, a fiúk egyszer-egyszer odaültem a mások munkahelyre.

ha6aaSalgótarjánból szólt még HA6AA Léna és vele felváltva HG8CK Attila.  Attilát elkísérték szülei és HA8DH Lóri a vásárhelyi klub vezetője. Amíg a gyerekek rádióztak, az "öregek" is jól érezték magukat.

Ahol felváltva használtak egy rádióállomást (3MAR-5YN, 6AA-8CK) ott szinte mindenhol kompromisszumos eredmények születtek, mert csak a 14 ment és az sem egész nap.   Így jutott jó és gyengébb időszak is mindenkinek. Az igazi eredmény számomra az a sok tapasztalat amit a verseny alatt a fiatalok szereztek. Reméljük a következő fordulóra is.

Kérelmezett pontszámok:
https://contest.ham-yota.com/results/

Fenti írás közvetlenül a verseny után készült, de "fiókban maradt".  A végeredmény publikálása jó indok a leporolására és kiegészítésre, másrészt fel tudjuk vezetni a második fordulót július 23-ára.

Az értékeléskor komoly levonások lettek a kevés résztvevő és amiatt, hogy sokan más versenyen forgalmazókat is benéztek. Bár YOTA-versenyen nincs büntetőpont, de azt mindenképpen szerettük volna elkerülni, hogy a szükségesnél több pontot vonjunk le. Emiatt Tominak új ötleteket kellett beépíteni a programba, ami később más versenyeken is jól fog jönni.

A végeredmény:
https://contest.ham-yota.com/

Gratulálok minden résztvevőnek, külön minden magyar résztvevőnek a szép eredmények miatt. Egy héttel a második forduló előtt már javában zajlik a szervezés.  Biztatok mindenkit, hogy kapcsoljatok be a versenyen és támogassátok a fiatalokat - nem csak a magyarokat - abban, hogy még jobban megszeressék a rádiózást.  Ha van az ismerettségi körben fiatal rádióamatőr vagy érdeklődő, segítsetek forgalmazási lehetőséget biztosítani részükre!

Csaba-HA6PX