Régi weboldal

MRASZ a HAM RADIO 2022-n

Írta: MRASZ.

DSC 1663A 2022 eseményen a MRASZ részéről a hangsúlyt az elmúlt néhány év utánpótlás nevelésének eredményeire és a fiatalok aktivitásának bemutatására igyekeztünk helyezni.

A MRASZ standján a következő látnivalók fogadták az arra járókat: Egy nagy kivetítőn folyamatosan futottak a Szövetségünk életét bemutató videók és fényképek. Az összeállításnál főként az utánpótlás nevelés került előtérbe, amit sokan néztek nagy érdeklődéssel. Az asztalokon KIT-ből összerakható elkey és rókavevők + adó voltak kirakva, mindegyik kipróbálható volt, amivel sokan éltek is. Nagy sikere volt a műszaki egyetemtől kölcsönkapott MASAT és SMOG1 műhold maketteknek, sokan voltak kíváncsiak az eszközök műszaki paramétereire. 
Igyekeztünk mindenkit megszólítani, aki előttünk elhaladt, főképp, ha felkeltette valami az érdeklődését. Vendégkönyvünkben 62 fő tisztelt meg bennünket beírásával, 22 különböző országból.

DSC 1589Mindig érdekes színfoltja az eseménynek az ismert rádióamatőrökkel történő találkozás, beszélgetés. A rendezők az idén szélesebb helyet biztosítottak a közlekedéshez, ami lehetővé tette, hogy a standok előtt megállókkal nyugodtabban lehessen beszélgetni. Így volt ez a mi standunk előtt is, ahol több ismert amatőrrel is sikerült beszédbe elegyedni. A teljesség igénye nélkül, csak néhány: PY2NY Vitor, aki aktív RH versenyző lelkesen beszélt magyarországi látogatásáról és elmondta, hogy szívesen eljönne újra. Mats SM6LRR (RM2D) aki részt vesz az RDA programban és sok körzetet aktivizált már mobilból, mesélt a hosszú utakon szerzett élményeiről, egy-egy út nehézségeiről.

Baldur DJ6SI a 80-as kilencvenes évek egyik legaktívabb DX expedíciósa, aki igencsak szépkorú már, azt fejtegette még nem vetette el az ötletet, hogy megint belevágjon egy expedícióba. Champ E2A (E21EIC) egy egész hölgykoszorú kíséretében állt meg a standunknál és pár közös fotó elkészülte után mesélt, hogy milyen versenyezni az ő vidékükről.  

Ahmed 9K2DB (aki az IARU R1 végrehajtó bizottságának is tagja, a kuwaiti szövetség alelnöke) komolyan érdeklődött a rókavevők iránt. Mivel volt kitéve adónk, így a használatát is be tudtuk mutatni.

Lisa PA2LS (aki szintén az IARU R1 végrehajtó bizottságának egyik tagja, előzőekben az ifjúsági munkacsoport vezetője volt) kapcsolatépítési szándékkal látogatta meg standunkat.

szövetségi vezetők találkozója:

Péntek este az egyik belvárosi szálloda rendezvénytermébe szerveztek egy színvonalas fogadást az IARU R1 tagszervezeteinek vezetői részére. Ebből fakadóan volt alkalmunk találkozni az IARU előző titkárával K1ZZ Dave-vel. Asztaltársaságunkban volt a spanyol Szövetség Elnöke, a jókedélyű Pedro EA1YO, Arne-OZ4VW Dániából és az R1 vezetője Sylvain - F4GKR is időzött velünk néhány percet. A sok egyéb téma mellett a fiatalok, az utánpótlás kérdésköre foglalkoztatott legtöbbünket, ill. az ebben a témában szerzett tapasztalatokat cseréltük ki.

Évek óta terveztük, hogy ha lehetőség mutatkozik, akkor a szomszédainkkal keresünk olyan programokat, ahol együtt tudunk működni. Mivel többen kértétek tőlünk, hogy erre helyezzünk hangsúlyt megfelelő alkalmakkor, ezért látogatást tettünk több, főként szomszédos országbeli szövetség standján. A fogadtatás vegyes volt. Voltak akik nagyon lelkesen érdeklődtek tevékenységünk, tapasztalataink iránt és keresték a kapcsolódási pontokat, míg mások kimértebben álltak nyitási szándékunkhoz. Amit tudtunk megtettünk, reméljük lesz haszna a jövőben. Folytatjuk, nem adjuk fel! :)  

YOTA-verseny díjátadó

A YOTA díjátadót első körben elfelejtették.  Ez akkor derült ki, amikor DL3ON - aki egyébként a HA-DX YOUTH kategóriájának győztese - kérte a plakettjét. Megnyugtattuk, hogy ezt nem a “pult alatt” fogja megkapni.
Rövid szervezés után az osztrák szövetség felajánlotta a hangtechnikával jól felszerelt standját és csak az érintettek értesítése maradt hátra, amit majdnem tökéletesen megoldottak.
A díjátadón magyar díjazottak is büszkék lehettek elért eredményeikre HA5YD-Dóri, HA6AA-Léna és HA3NU-Laci személyében. Az eseményről a szervezők részéről készült streamelt videó és jó néhány fénykép is.

YOTA Contest Plaque Ceremony @HAMRADIO FHN 2022


Örömünkre szolgált, hogy sok magyar amatőr is meglátogatta a rendezvényt, sok ismerőssel találkozhattunk, beszélgettünk, barátkoztunk.

DSC 1663

Szombat délután HA2QE Viktor szervezésében egy fénykép erejéig a standunk előtt összejöttek a kint lévő magyarok.

YOTA Találkozó - HA8RT
Az idén megrendezett friedrichshafeni rádióamatőr találkozón részt vettünk Lénával (HA6AA) és Dórival (HA5YD) a szokásos YOTA-találkozón. photo 2022 07 14 18 27 28A várakozásoknak megfelelően, nem voltunk akkora számban jelen fiatalok, mint a 2020 előtti években, hiszen több okból sokan nem csatlakoztak. Az egyik ilyen ok, hogy a kifejezetten fiatalok számára szervezett Ham-Kampot - amikor az A6 csarnokban kempingágyakat és OSB-lapokból szobákat állítanak fel - lemondta a német szövetség (DARC). Természetesen az oka a COVID volt, de ez józan ésszel nézve nem egy indok - a korlátozások Németországban fel voltak oldva, de elég végignézni, egyébként mennyi ember van egy kiállításon, vagy a bolhapiacon. :) Ezt persze szóvá is tettem, hogy ha maga a DARC nem vállalja fel ennek a szervezését, akkor a jövőben YOTA szervezésben, akár egy külső helyszínen, kinti kempingben, de érdemes lenne megcsinálni.

A találkozóra Philipp DK6SP, Markus DL8GM és Claudia DC2CL készítettek egy prezentációt az elmúlt évek eseményeiről, illetve az idei év terveiről. Voltak fiatalok a horvát szövetségtől, akik idén augusztusban a nyári nemzetközi YOTA-tábort is szervezik. Röviden elmondták, hogy mire számíthatunk náluk.

Beszéltünk a YOTA-versenyekről is, amik 2021-ben nagy sikernek örvendtek. Felkértek engem, hogy mondjak pár szót a verseny értékeléséről, hiszen a YOTA-versenyt az IARU R1 és a MRASZ közösen szervezi, és az általunk fejlesztett értékelő szoftvert használjuk a versenyeredmények ellenőrzésére.

Körbement a mikrofon, megkérdezték a résztvevőket, hogy kinek milyen fiataloknak szervezett események állnak rendelkezésre a saját országában. Ebben is “jeleskedtünk” hiszen nálunk van IFI-tábor, évente több IFI-verseny, részt veszünk a YOTA-hónapon minden év decemberében, sok fiatal ARDF csapattagunk van és az országos bajnokságokon is egyre nagyobb az aktivitásunk. Érdekes megemlíteni, hogy más országokhoz képest, pl. Belgium vagy Ausztria, mennyivel könnyebb a fiatal operátoroknak érvényesülni, vizsgázni, táborokban részt venni. Belgiumban például nem lehet családtaggal vagy klub “felügyelet alatt” rádiózni, muszáj vizsgát tenni a PTT első lenyomása előtt, és a sávok is sokkal visszafogottabban engedélyezettek egy kezdő számára. Németországban a hívójelért évente licenszdíjat kell fizetni, a fiataloknak is. Ezért mondom, szerencsés helyzetben vagyunk, nálunk sok jó változás történt az elmúlt években.

Előremutató beszélgetések zajlottak: a cseh rádióklub képviselőjével a következő héten találkoztunk Prágában, ahol megegyeztünk, hogy az őszi időszakban népszerűsítik az általunk szervezett IFI-versenyeket cseh és szlovák rádióamatőrök között, gyakorlatilag így kiterjesztjük a résztvevők táborát. Reméljük, máshol is sikeres lesz ez az ötlet. Ezen kívül még a horvátokat és a szlovénokat érdekelte ez a lehetőség, erről is egyeztetünk. (HA8RT-Tomi)

Szövetségünket igyekeztünk a lehető legtöbb és legmagasabb fórumon ismertté tenni, kapcsolatokat építeni. A jövőben is folytatni kell ezt a munkát. Azon leszünk, hogy hazánk rádióamatőreit és eredményeit minél szélesebb körben megismerhessék, céljaink eléréséhez szövetségeseket találjunk és mi is segítséget tudjunk nyújtani.