Régi weboldal

Ganz, MOM és TUNGSRAM rádióklub közös gyerekszigeti hétvégéje.

Írta: HA5BLK Sanyi.

Sikerrel zárult a Ganz, MOM és TUNGSRAM rádióklub közös gyerekszigeti hétvégéje.

Az elmaradt két Covidos nyár után döccenőkkel, de újult erővel szerveztük az ez évi kitelepülésünket.
HA5JA Attila és HA5BLK Sanyi már február óta törte a fejét, mi legyen az idén építhető áramkör, és végül egy két tranzisztoros, gombelemről hajtott RF-jelérzékelő lett a befutó.
A NyÁK-ot gyártattuk, ahol nagyon kellemes meglepetésként az SOS-PCB KFT 100db-ot gyártott 50-darabos áron, annyira örültek az újraindult gyerekszigeti tevékenységünknek.
Szombaton 8 óra körül antennát feszítettünk, árbócot emeltünk, beüzemeltük a felújított róka adónkat, NDK vevőinket, és az MHSz morze gyakorlót.

A Covid-elzártság után elkezdtek özönleni a gyerekek a szigetre! Sátrunkban "4-próba" rendszert vezettünk be, és szerencsére reggeltől sorszámot osztottunk a jelentkezőknek. (Ennek hála csak egyetlen apuka kiabált velünk a hétvégén, jogos, vagy jogtalan sérelmén....)  A próbák sorban: Rádiózás (összeköttetés létesítése); Morze-teszt (leadták a gyerekek a neveiket, illetve vették a mi adásunkat); Rádió-Iránymérés; Forrasztás.Gyereksziget 4 proba
Hihetetlen sikere volt Szilágyi Laci barátunk ez éves elektrotechnikai kísérleteinek is, sokszor látni sem lehetett az asztalát a sok érdeklődőtől.
Két nap alatt 47db áramkör fogyott, -nagyjából ennyit lehet egy forrasztóállomással összerakni, így 47 gyerek végigcsinálta a négy próbánkat. Természetesen a gyerekek majdnem harmada "eltűnt" a próbák között, így kb. 70 gyerek, és legalább ennyi szülő volt a sátrunkban. A gyerekek közül négyet találtunk, akik komolyan érdeklődtek a rádiózás iránt, vagy kiemelkedően tehetségesnek bizonyultak.  Nekik a szövetség nyári táborát és képzését javasoltuk,  szüleik e-mail címét pedig eljuttattuk a tábor szervezőinek.
A gyerekek és szüleik egyöntetű véleménye szerint az a hobbi, ez a sport kiemelkedik minden általuk ismert időtöltés közül, és örültek, hogy van még, aki ezzel foglalkozik.
Tisztelt klubelnökök! Ha minden klub évente csak egyszer kivonulna hasonló találkozóra, falunapra, sokat tehetnétek ismertségünkért a majdani utánpótlás reményében.

Szeretném köszönetemet kifejezni mindazoknak, akik segítségével tudtuk kezelni a gyereksziget forgatagát:HA7SO, HA7SOY, HA7FB, HA5JA, HA5CQZ, HA3KZ, HA7AR, HA8LMQ, HA5RS. HA5BL, Szilágyi László, és megannyi segítő dolgozott 8-19 óráig a nyári melegben.

Javaslom az idei kitelepülésről készült videónkat: https://www.youtube.com/watch?v=ekilEh2c1vI
73, HA5BLK Sanyi
Ganz Rádióklub