Régi weboldal

Nagy Sportágválasztó-A Sport Napjai 2022

Írta: HA5MIG - Nemes Zoltán.

ha5sport p            A MRASZ több rádió klub segítségével (Gerecse, BKV, Mecsek, Szekszárdi, Salgótarjáni, MOM) vett részt a 2022. május 27-28-án megrendezett budapesti nagy sportágválasztón. Az esemény többhetes együtt gondolkodás, tervezés és előkészítő munka előzte meg, amely megalapozta a sikeres és eredményekben gazdag részvételt.

            A csütörtöki nap a helyszíni felkészülés jegyében zajlott. A kis csapat antennákat telepített, számszerint 4db-ot (2dbRH és 2dbURH). A telepítés közben a stand műszaki berendezéseinek elhelyezése és beüzemelése zajlott, hogy az eseményen a gyerekek zökkenőmentesen tudják élvezni a rádióamatőr tevékenység sporthoz kötődő részeit. A technikai felkészülés után következett az előre elkészített dekorációs elemek elhelyezésének tervezése, amit női szemek hiányában a pénteki kezdés előtti órákra halasztottunk.

            A pénteki nap korán indult, a lelkes szervező csapat már 7 órakor a tettek mezejére lépett, sátor nyitás, utolsó simítások és várakozás a csapat segítő női tagjaira, hogy a nem annyira kifinomult technikai kérdésekhez szokott férfi ízlést felülmúlva, ami valljuk be nem volt nehéz, befejezzék a sátor dekorációját kívül-belül, hogy az odaérkezők tekintetét odatapassza a rádiós sátorra. A feladat tökéletesen sikerült, mert a megnyitást követő 10 percben a már sorbanállás volt, hogy a gyerekek ki tudják próbálni a rádióforgalmazást, a morzét és a rádió iránymérést. A nyitás után már a hívójeles és több rádió forgalmi és iránymérő versenyen is részt vett 10-15 éves gyerekeké lett a főszerep, akik az odaérkezőket segítették a feladatok elvégzésében.

            A szombati napon a péntekit is meghaladó roham indult már a nyitáskor, mi szervezők du. 3-kor azon kaptuk magunkat, hogy még a reggeli kávénkat sem sikerült elfogyasztani, ami számunkra a legnagyobb öröm volt, hiszen az érdeklődők áradata, lelkesedése szűnni nem akart.

 

            A nagysátorban 2 RH állomásról lehetett dolgozni , innen a szervező gyerekektől , akik aktív és gyakorlott  versenyzői Salgótarjáni RK, BKV RK és a Gerecse RK-nak, folyamatosan 7 vagy 14Mhz-en általános hívás ment. Az alkalomra egyedi hívójel lett igényelve (HA5SPORT), amihez kötődően diploma kiírás is született, erről  mindenki a hívójel qrz.com oldalán talált bővebb információt és tölthette le az összeköttetések után járó oklevelet. A hívásokat és a nemzetközi forgalmazást a sátorhoz látogató gyerekek így folyamatosan hallgathatták, a bátrabbak pedig ki is próbálhatták. A 2 nap alatt csak rövidhullámon cc.400 összeköttetés született sok magyar állomás részvételével, akiknek nagyon köszönjük, hogy jöttek a gyerekek hívására. A sátorban található URH állomásról szintén a gyerekeink segítségével, akik járták a területet kézi rádióval, a látogatók , a kicsiktől a nagyokig összeköttetéseket tudtak létesíteni. A fősátor mellett a Mecsek RK jóvoltából pedig a környékben figyelő aktív amatőrök tudtak összeköttetéseket létesíteni az odalátogatókkal, itt is több,  mint 100 qso született URH-n. A nagysátor egyik főattrakciója pedig a morzegyakorló rész volt, ahol 2 többszörös világbajnokunk a BKV RK, Szekszárdi RK-ból segítette a gyerekeket a feladat sikeres teljesítésben. A legfőbb feladat, legaktívabban látogatott és talán a sportnaphoz a leginkább kötődő rádió iránymérés bemutatása, amit a Gerecse RK koordinálásával szintén az ifi korosztályos versenyzők végeztek a nagy sátor mellőli kis területről indult és a sporttelepen elhelyezett foxoring adók megtalálása volt a cél. Azok a ifjú kis látogatók, akik mindhárom feladatot sikeresen elvégezték apró kis ajándékban részesültek, egy kis tornazsák kaptak az eseményre készített HA5SPORT logóval és benne egy A2-es méretű rádióamatőr világtérképpel. Az esemény ideje alatt a MOM RK és a Gerecse RK lelkes tagjai pedig gyönyörű képeket készített, amit a cikk alatti galériában mindenki megtud tekinteni.

            Összességében hatalmas élmény volt szervezni és látni a lelkes fiatalságot, ahogy élvezik a számukra teljesen idegen, de nagyon érdekes feladatokat fülig érő szájjal elvégezni. Köszönjük mindenkinek, aki ellátogatott hozzánk vagy a rádió mellett ülve otthon vagy kitelepülve várta gyerekek hívását!!!!!

73! HA5SPORT csapata

Köszönet a segítségért:

Bea; Nóra; Bea; HA7DR; HA5YD; HA5YN; HA7RA; HA2LY;  HA3MAR; HA7MA; HG5YL; HG5PS; HAMS; HA5OM; HA3NU; HA5NP; HA2QW; HA5LN; HA3TA; HA3HI; HA5TI; HA6PX; HA2NA; HA2UF;  HA2JP; HG5FA; HA5MI; HA3IN; HA5MIG