Régi weboldal

Nagy Sportágválasztó - Beszámoló HA5OM

Írta: HA5OM.


n001Május 27.-28.-án lezajlott a budapesti Nagy Sportágválasztó, melyen a MRASZ is képviseltette magát. A részvételünket másfél hónapos előkészítő munka, együtt gondolkodás, tervezés előzte meg, amiben 8-an 10-en vettek részt a rendszeres netes meetingek során. Meghatároztuk az elérendő céljainkat. Nem kiállítást, hanem egy interaktív programot akartunk, ami a MRASZ ifjúsági programját szolgálja. A feladatokat lebontva, kontrolláltan vittük végig. Nyomdai munkák, szórólap, világtérkép, morze abc, qso szövegek, pólók, ajándék tornazsák, antennák, rádiók, számítógépek, egyéb technikai eszközök, logisztika, személyzet megszervezése, stb. Volt munkánk.n003 HI.  Kialakult egy közös csapat, több rádióklub tagjainak összefogásával. (Gerecse, BKV, Mecsek, Szekszárdi, Salgótarjáni, MOM)

A csütörtöki nap (26.-a) a stand kialakításával, berendezésével, antennák telepítésével, (2RH és 2URH) technikai eszközök kiépítésével, próbájával (másnap működnie kell!) és szétszerelésével telt, mert nem hagyhattuk ott az eszközöket éjszakára. (Ez péntek este is így volt)

Péntek 27.-e. Reggel 7-től 8.30-ig mindent összeállítottunk, utolsó simítások, hogy még jobban nézzen ki a stand és jöhetnek a gyerekek. Jöttek is! Ez a nap az iskoláké volt, de nekünk jó gyakorlatként szolgált a folyamatos terhelés. Itt már nagyon komolyan dolgoztak az új hívójeles fiataljaink is. Ők kalauzolták az érdeklődő gyerekeket a programokon. (Főleg az iránymérésben.)

 

 n004        n005       n006

Három szakágunkat lehetett kipróbálni:  a HST itt a gyerekek a saját nevüket morzézták le és kipróbálhatták a számítógépes morze gyakorlást is. A rádióforgalmazást URH-n RH-n. Mindig volt partner! (arról gondoskodtunk) És a rókavadászatot három kitelepített foxoring adóval. Aki mindhárom számot teljesítette ajándék tornazsákot, világtérképet kapott.n007

n009Szombat 28.-a. Reggel 7-től stand berendezése, nyitás 9-kor. Ez a mi napunk! A gyerekek a szüleikkel jönnek – sokan, folyamatosan! Néha kevés a standon tevékenykedő 10 felnőtt és 10 gyerek! Sok a komoly érdeklődő, több mint 150-en teljesítették a három feladatot (morze, QSO, rókavadászat). Az érdeklődő gyerekek 190 QSO-t létesítettek urh-n! Népszerű volt a Mecsek rádióklub kis kitelepülős sátra napelemmel, saját antennaoszlopával és az oszlopon antennát szerelő „Béla” bábuval.

Volt exkluzív vendégünk is Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vizilabdázónk személyében. Kb. negyed órát töltött a standunkon érdeklődve. Nagyon tetszett neki Dorka HG5YL rh forgalmazása.

Közben a „mi” gyerekeink Rh-n közel 400 QSO-t logoltak 7 és 14 Mhz-n. Az alkalomhoz illő HA5SPORT hívójelet használtunk. Aki QSO-zott az állomással, (rh-n vagy urh-n ) oklevelet tölthet le a QRZ.com-ról.

n008Összegezve: a kitűzött célt elértük. Egy színvonalas megjelenést hoztunk létre, komoly technikai bemutatóval. Több mint negyven gyerek jelentkezett be a szüleivel, hogy folytatást szeretnének! Fárasztó, de mégis felemelő érzést adó rendezvényen vagyunk túl. Öröm volt együtt dolgozni ezzel a  lelkes cspattal. Mintegy 25 felnőtt és 10 gyerek tevékenykedett a sikerért! Külön köszönet a „mi gyerekeinknek” a kemény munkájukért.