Régi weboldal

Rádióamatőr világnap 2022. április 18.

Írta: MRASZ.

rwd 2022Minden április 18-án a rádióamatőrök világszerte a rádióamatőrök világnapját ünneplik.

Ezen a napon, 1925-ben Párizsban megalakult a Nemzetközi Rádióamatőr Szövetség.

A rádióamatőr kísérletezők voltak az elsők, akik felfedezték, hogy a rövidhullámú spektrum alkalmas a világméretű terjedésre. A rövidebb hullámhosszak használatának rohamában az amatőr rádiózás komoly veszélyben volt, hogy háttérbe szorul. A rádióamatőrök úttörői 1925-ben Párizsban találkoztak, és létrehozták az IARU-t, hogy világszerte támogassák a rádióamatőrséget.

Alig két évvel később, a Nemzetközi Rádiótávíró Konferencián a rádióamatőrök megszerezték a ma is elismert 160, 80, 40, 20 és 10 méteres frekvenciákat. Az IARU megalapítása óta fáradhatatlanul dolgozik a rádióamatőrök frekvenciakijelöléseinek védelmén és bővítésén. A világ minden részén működő felvilágosult hatóságok támogatásának köszönhetően a rádióamatőrök ma már a rádióspektrumban stratégiailag elhelyezett frekvenciasávokban kísérletezhetnek és kommunikálhatnak. Az IARU-t 1925-ben alapító 25 országból mára 160 tagtársaságot számlál három régióban.
Az IARU 1. régiójába Európa, Afrika, a Közel-Kelet és Észak-Ázsia tartozik.
A 2. régió az amerikai kontinenst, a 3. régió pedig Ausztráliát, Új-Zélandot, a csendes-óceáni szigetországokat és Ázsia nagy részét foglalja magában.
A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) az IARU-t ismerte el a rádióamatőrök érdekeinek képviseleteként.
Magyarországon pedig a Magyar Rádióamatőr Szövetséget.

Napjainkban a rádióamatőrség népszerűbb, mint valaha, több mint 3 000 000 engedéllyel rendelkező operátorral!

A Rádióamatőr Világnap az a nap, amikor az IARU tagegyesületek megmutathatják képességeiket a nyilvánosságnak, és élvezhetik a globális barátságot más amatőrökkel világszerte.