Régi weboldal

YOTA Hónap 2019. december (beszámolók)

Írta: MRASZ.

HA7ARA decemberi YOTA aktivitás jó lehetőség, hogy a világ - de elsősorban az 1-es régió - fiatal rádióamatőrei megmutassák magukat, és diplomagyűjtő aktivitás keretében gyakorolják a forgalmazást.
Az IARU-R1 sikeresen működteti a YOTA mozgalmat.   Az aktivitás ennek a legnagyobb rendezvénye amelyen megdőlt minden eddigi rekord a résztvevők és a QSO-számokat illetően is.

Az 2019-es év decemberében a megszokott módon két hívójelet kértünk.   HG0YOTA és HA6YOTA hívójelekkel voltak hallhatók fiatal amatőrtársaink az éter hullámain.

HG0YOTA  körülbelül 2400, HA6YOTA 4600 összeköttetést naplózott.

A HG0YOTA hívójelet aktivizálták:
                - HA1NR - Nagyrécse csapata 3GO Lali vezetésével
                - HA7AR Gellért otthonról és a HG5C-ről
                - HA3SB Bálint otthonról
                - HA5BL Levi a családi QTH-ról
                - HA8RT
                - HA6KVC gyöngyösi iskolai klub
                - HA0LQ tanítványai Dögéről
                - HA2TAT op Gyuri Tatabányáról

A HA6YOTA állomást a rutinosabbak használták és ezt a hívójelet aktivizálták a fiatalok a karancsi HG6N-es hétvége alatt is.    Erről pár sor található majd HA6AA-Léna jóvoltából.

HA8RT Tomi részt vett egy hosszú hétvégi aktivitáson Finnországban az OH2YOTA-t aktivizálták, Léna Hollandiában a PA6YOTA-val volt hallható.  Mindketten az IARU R1 YOTA programjának keretében.

Sikernek tartom a sok összeköttetést és a sikeres összetartást azoknak akik részt vettek rajta.   Sajnos többen voltak azok akiket nem lehetett bevonni az aktivitásba mint ahogyan a szövetség egyéb rendezvényibe sem.
Véget ért a 2019 így meg kell említeni, hogy a MRASZ tavalyi nyári vizsgafelkészítő táborából egyetlen egy fő ment el vizsgázni.  Nem vagyok benne biztos, hogy ez egyedül a gyerekek felelőssége lenne.  Nem hiszem el továbbá, ha ott szerettek rádiózni azóta már nem szeretnek...

Ősszel HA6OI Zoli tett egy gáláns felajánlást, hogy a vésztartalékként  őrzött 2 db IC-756 adóvevőét kölcsön adná gyerekeknek a YOTA aktivitás, az RH-OB és a HA-DX idejére.
A földrajzi helyzet miatt először HA7AR-Gellért állomását tuningoltuk fel pár óra alatt.  A MRASZ gála után Sanyi HA7UI segítségével beüzemelték az állomást.
Gellért barátunk derekasan küzdött és pár nap alatt egy stabil vállalható szintre fejlődött.  Otthonról, a HG6N-ről és a HG5C-ről mindösszesen 2000-2400 QSO-t kalapált össze.   Csak összehasonlításként mondom, hogy kb ennyi fért egy papírlogba.   Ehhez más módon egy alapkészülék-dipole kombóval bizony hosszú időre lenne szükség. 
A másik berendezés HA3SB-Bálint QTH-jára került.   Az Ő helyzete nehezebb, hiszen sokkal fiatalabb és saját kútfőből kell rájöjjön dolgokra.  Mellette szól viszont, hogy kitűnő távírász és van ideje mindent megtanulni.  A HG6N-es "összetartáson" szintén nagy QSO-gép volt.

A tapasztalat azt mutatja, hogy mindenki olyan operátor lesz amilyennek tanítják.   A jövőben is fogunk szervezni versenyeket fiataloknak.   Vannak példamutató csapatok.   Pl a HG1Z csapat lehetőséget biztosított 3SB Bálint fejlődéséhez. Ilyen állomásokkal ilyen operációval otthon csak keveseknek van alkalmuk találkozni.   Srácok, ne maradjatok távol és a szülők-oktatók is használjanak ki minden lehetőséget ami kínálkozik!  Küldjétek, biztassátok a tanítványaitokat!

73...Csaba-HA6PX

A folytatásban olvashatjátok hogyan élték meg mindezt a fiatalok:

 

ha5blHA5BL - Levi:   Milyen volt a YOTA hónap 2019-ben?

Szerintem az ez évi YOTA hónap sokkal rosszabb és gyengébb volt az elmúlt két évhez képest.
Ebben az évben sajnos sokkal kevesebb időm is volt erre az egészre.
Viszont, sokkal kevesebb QSO-t is tudtam létesíteni az aktivitásomhoz mérve.
Nem történt olyan mint az előző években, hogy egyszerűen nem tudtam letenni a mikrofont a kezemből, mert folyamatosan jöttek az újabbnál újabb állomások. De, tényleg. Kétszer háromszor volt olyan, hogy már bemondtam a rádióba, hogy egy időre befejezem a tevékenységet, kapcsolom ki a készüléket, már nyomom a gombot amikor annyit meghallok, hogy Italy…. és akkor lehetett vissza kapcsolni a rádiót és még megcsinálni azt az utolsó összeköttetést.
Sajnos ezzel együtt, hogy kevesebb állomással tudtam QSO-t csinálni nőtt a zavarók aránya. Körülbelül kétszer kaptunk olyan zavarást, ami 59 + 10 dB-el jött.
Röviden, csak annyit tudok mondani ezzel az évvel kapcsolatban, hogy jóval elmarad az elmúlt évek mögött.

Szép volt, jó volt de, szerintem lehetett volna jobb is.

Viszont, ez már csak az ellenállomásokon, és a terjedésen múlik…

HA5BL, 2020/01/01

 

DSC 0503HA7AR, Gellért beszámolója

Amellett, hogy nekem ez volt az első nagyobb aktivitásom, amiben részt vettem, igyekeztem minél több társamat bevonni, ill. együtt rádiózni velük.

Az egész talán azzal kezdődött, hogy Csaba (HA6PX) és Tomi (HA8RT) segítségével „kicsit” újítottunk az antennaparkomon. Addig volt egy W3DZZ-m, nagyjából 5-6 méter magasban, de valami nem volt az igazi, sem a mérések, sem a tapasztalat szerint. A még korábban SOTA-s célokra készített 80m dipólom kapott egy 10m-es árbócot, s nem messze ettől felállítottunk egy 40m-es vertikált. A számítógépemre felkerült egy logger program, a DXLog.net. Az eddigi körülményekhez képest már ez is nagy fejlődés volt, de akkor hallottam Csabától, hogy HA6OI Zoli felajánlott a YOTA hónap (RHOB és HA-DX) erejéig egy-egy IC-756-os rádiót, amiből az egyik hozzám kerül. HA7UI Sanyi segített még egy két utolsó munkában az antennák, rádió körül, elmondta a kezelését.

Mivel iskolából elég későn szoktam hazaérni, általában 80m-en forgalmaztam, távíróban. Hétvégénként, és a korán hazaérős napokon próbálgattam a 40m-t is, de valahogy a 3.5MHz-t jobban a magaménak éreztem. Volt egy megszokott frekim 3.535 MHz, szinte mindig itt tanyáztam, vagy a +-5KHz-es részeken. Szépen ment. Háromnegyed órát, órát rádióztam esténként átlagosan kb. 50 QSO-t logolva. Néha ráálltak a frekimre és (talán szándékosan) hangolni, értelmetlen jeleket nyomkodni kezdtek, de igazából nem lepett meg. Ilyenkor adtam egy „PSE AS AS”-t és vártam fél percet. Ha nem unták meg, egyszerűen odébb mentem pár kilohertzet („QSY 5 UP”). Párszor azon akadtam el, hogy nem tudtam mit csinálni egy-egy állomással, aki kézibillentyűvel adott, olvashatatlan formában. Bunkó nem akartam lenni –elküldeni nem akartam-, így inkább vártam, hátha sikerül levenni, vagy valaki közvetít. De ez ritka volt, különösebben nem is volt zavaró.

SSB-ben mindössze egyszer rádióztam, csak pozitív tapasztalattal. A 100W ellenére elég szépen hívtak, alig tudtam abbahagyni. Nem volt semmi probléma kulturáltság mellőzésével. (Persze, azért volt egy két kivétel, de nem volt zavaró. „Delta Lima again”…”ekkkóó ameerrikkaa fááájv…”…HI)  Sok magyarra számítottam, ebben viszont csalódnom kellett.  Sokszor gondolkoztam, hogy van-e értelme magyar pl. Facebook csoportba spotolni magam/magunk, de végül a nem mellett döntöttem, nem akartam teleírni sokak számára érdektelen infóval a „szakmai”(…) csoportokat. Utólag már lehet nem így tennék, ezzel egyeseket  is segítve (másokat pedig idegesítve). Volt egy-két állomás (HA5OW Laci, HA5CQZ Zoli, HA7SQ Feri, HA6NY Gyula,…. ), aki szinte mindig meghívott minket. Köszönet nekik (és akit lefelejtettem, annak is)!

A December alatt itthonról nagyjából ezer összeköttetést csináltam, 90%-a távíróban.

Karácsony előtt én is részt vettem a karancsi csapatépítőben… :-) A versenyállomás műszaki felszereltsége mellett a közösségi hangulat is elősegítette, hogy jól érezzük magunkat.

Tavalyhoz hasonlóan HA5CQZ Zoli jóvoltából és kíséretében ellátogattunk a gyömrői versenyállomásra (HG5C), HA5MA Laciék meghívására (Dec. 27-én, az évzáró bulijuk napján). Ide sajnos, csak ketten mentünk, de a rádiózás ugyan jól esett. Az otthoni száz watt ellenére az itteni kilowatt megtette hatását. Annyi amerikai (és angol) volt, hogy a végén „CQ outside Europe”-ot hívtunk… HI!

HA5KJ Jóskával (és a többiekkel) jót beszélgettünk mindenféle műszaki és rádióamatőr témájú pszichológiai kérdésekről, amíg kinn a pörkölt főtt, amiből mi is meg lettünk kínálva. Természetesen nagyon finom volt! (Meleg is…hi)

Köszönjük szépen a lehetőséget nekik! Jövőre remélhetőleg többedmagunkkal érkezünk.

Összességében élveztem az aktivitást. Tapasztaltam, tanultam is belőle sokat. Köszönöm, akik segítettek benne!

Ha van a környéketeken fiatal, szerény felszereltségű próbálkozó, hívjátok meg az állomásotokra, hadd legyen meg a kezdeti siker!

73  Gellért

 

DSC 0500HA6AA - Léna: December YOTA Hónap Aktivitás – HA6YOTA

A múlt évi decemberi ifjúsági aktivitásban ismét használatba vettük a HA6YOTA hívójelet a HG0YOTA mellett. Ezzel a hívójellel az első hetekben főleg én (HA6AA) forgalmaztam, és elmondhatom, hogy decemberben sok-sok kellemes beszélgetésben és mégtöbb, időnként kissé kaotikus pile-upokban volt részem. Ezzel természetesen nem vagyok egyedül, hiszen 2019-ben is rendeztünk a Karancson egy négynapos minitábort, ahol négyen felváltva forgalmaztunk (HA3SB Bálint, HA7AR Gellért, HA8RT Tomi és HA6AA Léna). A tábor alatt mindenki sokat fejlődött, mivel folyamatosan tanítottuk és segítettük egymást.

ujsag

Emellett a "Let's go PA" táborban a PA6YOTA hívójelet is használtam pár napig.

A tavalyi YOTA aktivitásban a további 46 csapattal közösen sorra teljesítettünk nemzetközi célkitűzéseket. Ezek közé tartoznak például a 100000 és a 111111 összesített QSO szám. Ehhez a HA6YOTA 4589, a HG0YOTA 2398 összeköttetéssel járult hozzá.