Régi weboldal

Winter YOTA – Let’s go PA! Beszámoló

Írta: HA6AA Léna.

tehenes yotaA bulgáriai nagy, nyári IARU Region 1 YOTA tábor után megkaptuk a hírt, miszerint Hollandiában is rendezni fognak egy hasonló, bár kisebb kaliberű, téli tábort. A magyar fiatalok közül ketten jelentkeztünk (HA1CSV Brányi Tünde és én, HA6AA Molnár Léna), és mindkettőnk jelentkezését vissza is igazolták a szervezők, így meg is kezdtük a készülődést. Eleinte kissé döcögősen ment, mivel előtte sosem találkoztunk Tündivel, de minden kisebb probléma ellenére sikeresen megtaláltuk egymást december 12-én hajnalban a reptéren, és meglepően gyorsan megtaláltuk a közös hangot.

Az út nem volt túl hosszú, így az elsők között érkeztünk meg az oosterhouti táborhelyre, így volt lehetőségünk besegíteni az előkészületekben. Idővel egyre több ország csapata jelent meg. A táborozók közt sok volt az ismerős, és még több az ismeretlen, de nem is csoda, mert a tábor főleg csapatépítő szándékkal került megrendezésre. Ezen az estén zajlott a nemzetközi vacsora, ami a YOTA táborok szerves része. Itt beszélgetés közben megkóstolhattuk egymás országainak és országrészeinek jellegzetes karácsonyi és egyéb ételeit.

Minden táborozó kapott egy szatyrot, amiben ajándéktárgyak voltak a szervezőktől és a szponzoroktól.

A pénteki napon a műholdakról, a műholdas forgalmazásról és a sugárhajtóművekről hallgattunk előadásokat, de a rossz idő ellenére aktívabb programokban sem volt hiány, hiszen délután részt vettünk  ”off-air contesten” és kvízjátékon. A kvízjátékot Tündiék csapata nyerte! ☺

Szombatra esett a QRM-nap nevezetű előadássorozat és a kit building, de egyik csapattársammal úgy döntöttünk, hogy inkább rádiózunk a tábor alatt használatos PA6YOTA hívójellel. Eléggé gyengén szóltunk, de így is csináltunk néhány tucat QSO-t és nyilatkoztam egy újságnak is.
Az előadások után végre valahára kisütött a nap, szóval kezdődhetett a kincskeresés. A kincskeresés tulajdonképpen tájfutás volt, ami alatt rádiózással kapcsolatos, feleletválasztós kérdésekre kellett helyes választ adnunk a szervezőknek. A csapatunk ebben második lett.
A táborzáró partin a támogatóknak és a szervező szövetségnek tartottunk csapatonként előadásokat mindarról, amit az elmúlt három napban tapasztaltunk, valamint azt is megtudhattuk, mennyi összeköttetést létesítettünk a tábor során. Végül tábortűzzel és karaokéval zártuk az estét.

A vasárnap reggel a búcsúzkodásról és a hazautazásról szólt. Tündinek vizsgája volt másnap, ezért ő visszarepült Magyarországra, de én még maradtam egy teljes napot HA1AG Zolinál Maastrichtban várost nézni (köszönöm szépen). Többek között ellátogattunk vele Hollandia legmagasabb pontjaira.


Rengeteg szép emlékkel, jó baráttal és új ötlettel gazdagodtunk ezalatt a pár nap alatt, amelyek mind segítségünkre lesznek a 2020 júniusában megrendezésre kerülő magyarországi YOTA tábor szervezésével kapcsolatban.

HA6AA Léna