Régi weboldal

Tájékoztató a WRC-19 rádióamatőröket érintő kérdéseiről.

Írta: MRASZ.

wrc 19 1A WRC 19 egyiptomi tanácskozásról az NMHH és az IARU illetékesei is jó híreket hoztak.

Ezek lényegében három téma köré csoportosíthatók:

 

  • A 2m-es rádióamatőr sávra való igényt elutasították (már az előkészítés időszakában)
  • 23cm-en tovább vizsgálják a Galileo és Glonassz rendszerekkel felálló (?) zavartatást.
  • Döntés született az 50 MHz-es rádióamatőr sáv további felhasználásáról. Magyarország 13 másik CEPT tagországgal együtt vállalta, hogy az 50-50.5 MHz-es tartományban a rádióamatőrök elsődleges felhasználók lesznek. Részletek a mellékelt dokumentumokban.

Kívánságaink tehát megértésre és támogatásra leltek a hatóság részéről.  A bevezetés céldátuma 2021 január 01-e, de a hatóság dönthet másként ez ügyben.
A használható teljesítmények automatikusan nem változnak, de remélhetőleg e téren is olyan szabályozás születik ami elfogadható és reális.
A vállalt korlátozás értelmében az Ukrán-Magyar határon 10m magasságban a Magyar területről érkező jelek szintje nem haladhatja meg a 6dBuV értéket az idő több, mint 10%-ában.

Aki mélyebben szeretne elmerülni a témában annak ajánlom az NMHH gyors összefoglalóját és az IARU R1-es összefoglalót.

Köszönjük a rádióamatőr ügyek aktív támogatását Bálint Irénnek az NMHH Spektrumgazdálkodási Osztályvezetőjének.

A WRC-19 elfogadta az 1. Körzetben az 50-52 MHz-es sáv amatőr célú felosztását másodlagos jelleggel.

wrc19v

Az 50-52 MHz-es felosztáshoz a következő Magyarországra érvényes új lábjegyzetek tartoznak a felhasználás feltételeire vonatkozóan:

5.A11: Az 1. Körzetben az amatőrszolgálat másodlagos jelleggel üzemelő állomásai nem okozhatnak káros zavarást a műsorszóró szolgálat állomásainak, és nem is tarthatnak igényt védelemre ezen utóbbiakkal szemben. Az 1. Körzetben az 50-52 MHz frekvenciasávban az amatőrállomás által keltett térerősség nem haladhatja meg a számított +6 dB(mV/m) értéket 10 m talajszint feletti magasságban az idő 10%-ában az 1. Körzetben analóg műsorszóró állomást üzemeltető ország határán, továbbá a 3. Körzetben az 5.167 és 5.168 lábjegyzetekben felsorolt szomszédos országok határán. (WRC‑19)

 

5.A11bis: az 5.169 Bekezdésben felsorolt országok kivételével az amatőrszolgálat 1. Körzetben használt állomásai az 50-54 MHz frekvenciasávban vagy annak részében nem okozhatnak káros zavarást a Rádiószabályzatnak megfelelően üzemelő más szolgálatok állomásainak Algériában, Örményországban, Azerbajdzsánban, Fehéroroszországban, Egyiptomban, az Oroszországi Föderációban, az Iráni Iszlám Köztársaságban, Irakban, Kazahsztánban, Kirgizisztánban, Líbiában, Üzbegisztánban, Palesztinában*, a Szíriai Arab Köztársaságban, Szudánban, Tunéziában és Ukrajnában, és nem is tarthatnak igényt védelemre ezen utóbbiakkal szemben. Az 50-54 MHz frekvenciasávban az amatőrállomás által keltett térerősség nem haladhatja meg a +6 dB(mV/m) értéket 10 m talajszint feletti magasságban az idő 10%-ában ezen rendelkezésben felsorolt országok határán.

5.B11: Az 1. Körzetben az 5.169 Bekezdésben felsorolt országok kivételével az amatőrszolgálat állomásai az 50-52 MHz frekvenciasávban nem okozhatnak káros zavarást a rádiólokáció szolgálat keretében az 5.162A Bekezdés szerint üzemelő szélprofil radaroknak, és nem is tarthatnak igényt védelemre ezen utóbbiakkal szemben. (WRC‑19)

Az 50-52 MHz-es sávon belül, egy 500 kHz-es részsáv elsődleges jelleggel kijelölésre került néhány országban, köztük Magyarországon is, az alábbi lábjegyzet alapján:

 

5.D11: Eltérő szolgálati kategória: Ausztriában, Cipruson, a Vatikánban, Horvátországban, Dániában, Spanyolországban, Finnországban, Magyarországon, Lettországban, Hollandiában, a Cseh Köztársaságban, az Egyesült Királyságban, Szlovákiában és Szlovéniában az 50,0-50,5 MHz frekvenciasávot elsődleges jelleggel az amatőrszolgálat számára osztották fel. Ezekben az országokban az amatőrszolgálat állomásai nem okozhatnak káros zavarást ebben a rendelkezésben fel nem sorolt országok műsorszóró, állandóhelyű és mozgószolgálatának, amelyek a Rádiószabályzatnak megfelelően az 50,0-50,5 MHz frekvenciasávban üzemelnek, és nem is tarthatnak igényt védelemre ezen utóbbiakkal szemben. Ezen szolgálatok állomásaira az 5.A11bis Bekezdésben meghatározott védelmi kritériumot kell alkalmazni. Az 1. Körzetben az 5.169 Bekezdésben felsorolt országok kivételével a rádiólokáció szolgálat keretében az 5.162A Bekezdés szerint üzemelő szélprofil radarok az amatőrszolgálat állomásaival azonos jogokkal üzemelhetnek az 50,0-50,5 MHz frekvenciasávban. (WRC‑19).

Report on WRC-19 Agenda Item 1.1
Consideration of an allocation to the amateur service in the 50-54 MHz frequency band in Region 1