Régi weboldal

44. HAM RADIO Friedrichshafen, 2019

Írta: HA5BA - Klári.

fridi logoHa június, akkor HAM Radio. Ezúttal június 21. és 23. között fogadta Friedrichshafen a 44. HAM RADIO Nemzetközi Rádióamatőr Kiállítás és Vásár és annak keretrendezvénye, a 70. DARC Constance Konferencia résztvevőit, szám szerint 184 kiállítót, 32 országból, valamint a közel húszezer látogatót. Európa, sőt a világ első számú rádióamatőr találkozójának idei mottója: „Az amatőr rádiózás útközben”, fókuszálva a belföldi és külföldi barangolásokat preferáló rádióamatőrökre. A péntek reggel 9 órai hivatalos megnyitó előtt egy órával kezdődött az „Arrival Mobil” verseny, 2 méteren.
A megnyitó ünnepség Friedrichshafen polgármesterének, dr. Stefan Köhler köszöntőjével indult, majd Dessau város katolikus gimnáziumának tanulói adták elő, hogy történt az összeköttetés az ISS geostacionáris műhold fedélzetén tartózkodó dr. Alexander Gerst rádióamatőrrel. Ez a projektet a DARC Ostverband kiemelt támogatásával jött létre, vezetőjük külön előadást tartott szombati napon a témáról. (Megj.: 2007-ben mi a Puskásból beszéltünk az űrutas HA5SIK Simonyi Károllyal először, majd 2 évvel később ismét, sőt, be is léptettük a rádióklubba.)

A DARC alelnöke, Christian Entsfellner DL3MBG ismertette a találkozók rövid történetét a konstanzi kezdetektől napjainkig, az erről rendelkezésre álló archív fotókat meg lehetett tekinteni a DARC központi standján.
A HAM RADIO kiállításon az élvonalbeli professzionális kiállítók rendre felsorakoztak, megtekinthettük többek között a Difona, az ICOM, a YAESU, a Spiderbeam újdonságait. A rendezvény mindhárom napja tartalmas programokat kínált az érdeklődőknek, álljon itt néhány ízelítőnek: Contest akadémia, SDR akadémia, ENIGMA és egyéb titkosítási protokollok, a Radio DARC közönségtalálkozója, ARRL vizsga, Morse vizsga, SWL tanfolyam és vizsga, DIG, AGCW, SOTA találkozók, élménybeszámolók.
Külön öröm, és büszkeség, hogy a „2018. év DX Expedíciója” címet a VP6D Ducie Island nyerte, melynek magyar tagja HA0NAR, Laci! Az oklevél átadására itt, a HAM Radio kiállításon, a DX Fórum keretében került sor. Gratulálunk, Lacikám!
Az IARU elnöke, Timothy S. Ellam, VE6SH, alelnöke, a Region 1. elnöke, Hans Blondeel Timmerman, PB2T felkeresték szövetségünk standját, érdeklődtek a hazai rádióamatőr élet iránt. A YOTA standon fiatalok nyüzsögtek, idén trendi volt görkorcsolyával száguldani a pavilonok között. A HAM Camp és a HAM Rally igen népszerű.
A Magyar Rádióamatőr Szövetség standján igyekeztünk mindhárom szakág életébe bepillantást adni, az ifjúsági táborokról, versenyállomásokról, HST és ARDF versenyekről. Dallos László, HA7PL első ízben vett részt elnöki minőségében a találkozón. A MRASZ standján harmadik alkalommal rendeztünk HST Minikontestet, ezúttal 14 fő részvételével, 5 országból. A győzelmet DJ1YFK Fabiántól ezúttal sem lehetett elvenni, második helyen HA8KW, Fecó végzett, míg a bronzérem HA6AA Lénához került. A RUFZ program atyja, Matthias Kolpe, DL4MM is megpróbálkozott a „maga állította csapdákkal”. K1ZZ is élvezte mindkét programot, mi meg azt, hogy az IARU népszerű főtitkára zsúfolt programja közepette is szakított időt egy kis „pile-up”-ra.
A HAM Radio kiállítás egyben országimázs bemutató is, minden évben igyekszünk összegyűjteni a legújabb turisztikai kiadványokat, ezekből gazdag választékkal vártuk idén is a látogatókat, no meg eredeti kalocsai paprikafüzérrel.
Szövetségünk standját idén is HA5BA és HA5LC építették, működtették. A szokásos QSL-forgalmat a MRASZ QSL irodájának a vezetője, Zelei Csaba, HG5DX bonyolította, a tőle megszokott csendes, ám igen szakszerű módon. A QSL lapok fuvarozásáért köszönetet mondok HA7TM Tibi OM-nek, a QSL iroda támogatójának. TNX HA7TM.
A standon munkánkat segítette még HA8DH Lóri és HG5DX Csaba. Köszönet, Fiúk!
A DARC által rendezett hagyományos Nemzetközi YL–Találkozón hosszú évek után első alkalommal e sorok írója mellett részt vett, és bemutatkozott HA6AA, Léna. A találkozón meghallgathattuk az elmúlt év YL expedíciójáról szóló, diavetítéssel egybekötött élménybeszámolót.
A MRASZ standot felkeresők kérdéseire igyekeztünk korrekt információt adni, elsősorban angol és német nyelven, de az orosz és a francia nyelv használatára is sor került. Az átjátszókról, jeladókról, diplomákról szóló írásos anyagaink szép számmal fogytak, a korábbi diplomák iránt is volt érdeklődés, konkrét megkeresés. A Rádióvilág Kft. évkönyvekkel, a Rádiótechnika aktuális és korábbi számaival, és egyéb érdekes, a rádiózás történetét bemutató kiadványokkal gazdagította kínálatunkat, a magyarul beszélő külföldön élő amatőrök, ill. gyűjtők örömére (TNX HA5KU!).
Töretlen a népszerűsége HA8DH Hegyi Lóránd, korábbi BURABU győztes Morze szalagíró készülékének, amely segítségével a Morze-jelek felépítése és egyszerűsége vált szó szerint kézzel foghatóvá, sokan fotózták, keresték a kapcsolatot a konstruktőrrel. (TNX HA8DH!)
A magyar standon a szokásos borkóstoló idén is kötelező elemként volt jelen, a borkorcsolya ezúttal házi készítésű sósrúd formájában állt a vendégek rendelkezésére.
A MRASZ standon a szakmai anyagok mellett Hungarikumainkat is a falakra csempésztük. Magyarország iránt igen nagy az érdeklődés, a szakmai eredményeinket ismerik, elismerik. Élénk érdeklődés mutatkozott a magyar borvidékek, üdülőhelyek, gyógyfürdők iránt.
Vendégkönyvünkben a korábbi éveknek megfelelően sok kedves bejegyzés örökítette meg a MRASZ standon tett látogatásokat.

2020-ban, két év után újra visszatér az eredeti, június utolsó hétvégi időpontja a találkozónak, tehát találkozzunk a

  1. HAM RADIO Kiállításon, 2020. június 26 és 28 között!

73

HA5BA Lendvai Klára

Íme az értékes elismerés a VP6D expedíciónak!

vp6d gdxf