Régi weboldal

24. Rádióamatőr Találkozó, Laa an der Thaya

Írta: HA5BA - Klári.

LAA 2019A 2019-es határmenti rádióamatőr találkozó és társrendezvénye, az E-Mobilitás és Makettkiállítás,  a cseh határhoz közeli Laa an der Thaya város sportcentrumában, aThayaparkban került immár 24. alkalommal megrendezésre.

A környékbeli települések hirdetőtábláin, üzletek kirakataiban találkozhattunk a rendezvény tekintetet vonzó plakátjával. A kiállítást fo szponzora évtizedek óta  Laa város önkormányzata, neves pénzintézetek, a Raiffeisen Bank, a Volksbank, az Erste Bank,  Laa város termálfürdője. Ez utóbbi tette igazán turisztikai szempontból jelentőssé a várost.

A kiállítási csarnokban pénteken 13 órakor kezdődött az élet, de a lakókocsival érkezők, sátorozók már csütörtök reggeltől birtokukba vehették az ingyenes szabad területet.

16 órakor az „Amatőr Rádiózás és az ÖVSV jövője” címmel pódiumbeszélgetés zajlott, OE1WHC prof.Wolf Harrath és OE3MZC Mike Zwingl OVSV elnök részvételével.  A péntek este  hagyományos „HAM Abend” összehozta a szervezőket, látogatókat, kereskedőket egyaránt. Első ízben volt sorsolás, idegenforgalommal kapcsolatos felajánlásokat, termálfürdő belépőket, élmény traktorutazásokat lehetett nyerni. HA8DZ, Dezső OM-nek is kedvezett a szerencse, egy kombinált fürdőbelépőt nyert. Gratulálunk!

Szombaton reggel már 6 órakor kezdetét vette Ausztria legnagyobb rádióamatőr bolhapiaca. 9 órakor érkeztek meghívott vendégek,  tartományi vezetők, környező települések polgármesterei, akiket a főrendező Robert Thenmayer, valamint a város polgármesterasszonya Brigitte Ribisch köszöntött. A kiállítási csarnokban került sor a városi zeneiskola fúvószenekarának közreműködésével a hivatalos megnyitóra. Robert Thenmayer OE3RTB a laa-i rádióklub elnöke, a találkozó fő szervezője köszöntötte a megjelenteket, Az ÖVSV elnöke, Mike Zwingl OE3MZC rövid beszédet tartott az amatőr rádiózás aktualitásairól, méltatta a kiállítás szervezőinek munkáját. A megnyitót követően DX-meeting kezdődött, ezt követte a 2018. évi osztrák éterversenyek díjkiosztója. Eközben a rókavadászok is „terepre mentek”,  a közeli erdei vendégház területén rendeztek egy miniversenyt, 80 méteren. A szakmai programot egy meteorológiai ballonról szóló előadás zárta.

A kiállításon standot működtettek az osztrák távközlési hatóság képviselői, a tengerész rádióamatőrök, az OE CW Group, a katasztrófavédők, német és osztrák kereskedők, valamint a Magyar Rádióamatőr Szövetség. A protokollvendégeket az osztrák elnök vezette végig a standokon. A „bejárás” során lehetőségem nyílt néhány mondatban bepillantást engedni a MRASZ életébe, beszámolhattam a magyar rádióamatőrök eredményeiről. A város korábbi, rádióamatőr polgármestere, Dipl. Ing. Manfred Fass, OE3MFS mint mindig, most is igen barátságosan fogadott minket. Lehetőség volt a park területén működő OE3XLA hívójelű klubállomás meglátogatására, a 3 elemes beam-et a gyakorlatban is kipróbálhattam.  Az OE-CW-csoport standján folyamatosan gyakorló forgalmazás zajlott, a csarnokon belül.  Ötletes, igen népszerű CW tréner programot és billentyűt fejlesztettek ki, „Morserino-32” néven. Ennek részletei megtalálhatók a http://www.morserino.info honlapon.

A Magyar Rádióamatőr Szövetség standján idén is rendeztünk HST mini versenyt, RUFZ és Morse Runner versenyszámokban, osztrák és magyar vállalkozó szellemű morzebarátok részvételével. Ki kell emelnem HA6PJ Jánost, aki életében először próbálta ki a Morse Runnert, és igen szép pontszámot ért el. Szintén első alkalommal barátkozott a RUFZ program hívójeleivel HA5AVQ, Csaba, eredménye a 3. helyhez volt elegendő. Jó volt látni a lelkesedésüket, kihívásnak élték meg azok is a versenyszámok kipróbálását, akiknek nem ez igazán a szakterületük. A MRASZ standra folyamatosan érkeztek a látogatók, többen szeretnének magyar adóengedélyt szerezni.  

A laa-i városi televízió rögzítette a legfontosabb eseményeket. 14.30-kor került sor a mini ARDF verseny eredményhirdetésére, melynek fődíját, egy hatalmas serleget a város polgármesterasszonya ajándékozta a győztesnek.

Villámgyorsan eltelt a szombati nap is, a 15 óra egyben a 24. találkozó végét is jelentette.

A 25. találkozóra már szóban meghívást kaptunk, vendégszerető OE barátaink újra várják a rádiózás megszállottjait 2021-ben! Gyere el TE is!

73&88

HA5BA