Régi weboldal

19. HST World Championship –  szeptember 9-13. Primorsko

Írta: MRASZ.

HST2023 KISKEPA bolgár tengerparton Primorskóban rendezték meg  a 19. Gyorstávírász Világbajnokságot. A régi motorosoknak ismerős volt a helyszín, mivel 2006-ban volt már itt ez az esemény. A HST VB-k történetében, a résztvevők számát tekintve (14 ország, 80 versenyző) nem tartozik a legsikeresebb események közé, de ehhez hozzájárult az is, hogy az orosz csapat eléggé hiányos volt. Viszont hosszú évek óta ismét volt japán versenyző, aki ráadásul még érmeket is szerzett. A magyar csapat ezúttal 8 versenyzővel vágott neki a versenynek, Versegi Attila kivételével, akinek ez volt a második VB-je, csupa „harcedzett” versenyző.

Mivel a helyszín 1200 kilométerre volt egy nappal korábban elutazott a csapat, hogy maradjon egy kis idő kipihenni az utazás fáradalmait, így a szombat esti megnyitó előtt gyakorlással, fürdéssel, relaxálással telt. A megnyitó után a munkacsoport (HST WG) tartott egy verseny előtti, egyeztető pontosító ülést, közben a szálloda aulájában kirakott kijelzőn a versenyzők megtudhatták, hogy milyen versenyszámban mikor-hányadikként indulnak majd.

A kétnapos versenyen 9 kategóriában és 4 versenyszámban mérték össze a tudásukat a versenyzők.

 

team NAGYKEPA korábbi években megszokottan nekem hármas szerep jutott (csapatvezető, WG tag, adásbíró), ezért csak utólag tudtam követni a versenyen történő eseményeket.  Szerencsére különösebb gond nélkül folytak az események, így este már csak a jó híreket kellett végighallgatnom.

Az első nap dobogós helyezései:

Provics Ferenc (HA8KW): adás 3., Morse Runner 1. - Feco ezzel már hatszoros világbajnok ebben a versenyszámban.
Versegi Attila (HG8CK): vétel 3. Morse Runner: 2. - Attila eggyel idősebb kategóriában indulva érte el az eredményeit.
Molnár Léna (HA6AA): adás 3., RUFZ 3.

Közben folyamatosan néztük a csapatverseny állását, ahol szoros küzdelmet folytattunk az orosz csapattal a harmadik helyért: hol ők vezettek, hol mi voltunk előttünk néhány ponttal.
Már ez a nap is felülmúlta a várakozást, így másnapra mindenki feldobódva készülhetett.
Szerencsére a második napra sem fogyott el a lendület és folytatódott az éremgyártás a további számokban.

A második nap dobogós helyezései:

Molnár Léna (HA6AA): vétel 2., Morse Runner 3.
Versegi Attila (HG8CK): adás 3., RUFZ 3.
Illés Evelin (HA3EVI): Morse Runner 3.
Tóth Patrik (HG3036): vétel 3.
Provics Ferenc (HA8KW): RUFZ 3.

Külön öröm, hogy Evelin és Patrik révén a két felnőtt kategóriában is született magyar érem.
A két nap alatt elért eredmények alapján összetettben két dobogós helyezés is született:

Provics Ferenc 2. és Molnár Léna 3. lett.

A csapatverseny a második nap is izgalmasan alakult fej-fej melletti küzdelem az orosz csapattal, de végül az utoljára beeső vétel eredmények eldöntötték a versenyt. Ezzel a magyar csapat 28 év után ért el dobogós helyezést. Az eredményhez természetesen minden csapattagnak oda kellett tennie magát, ismételten gratulálok mindannyiuknak:

Versegi Attila (HG8CK), Molnár Léna (HA6AA), Tóth Patrik (HG3036), Illés Evelin (HA3EVI), Kiss Andrea (HA7YB), Lakatos László (HA6OL), Molnár Sándor (HA7UI), Provics Ferenc (HA8KW).

A versenyen két világrekord született, mindkettő RUFZ-ban. A nőiben egy húsz év alatti kategóriás a férfiban egy 16 év alatti kategóriás versenyző döntötte meg a felnőtt világcsúcsot! Utóbbi 1093-as  ütemmel is vett hívójelet.