Régi weboldal

Műholdas tesztműsor a Távközlési Világnap keretében a győri Széchenyi István Egyetemről

Írta: HA1TNX.

AntKedves Amatőrtársak!

A győri Széchenyi István Egyetem  távközlési tanszéke idén is megrendezi a szakma részére a távközlési világnapi szimpóziumát.

Az eseményen sor kerül az NMHH által felújított műholdas távközlési labor átadására. A műholdas labor oktatási célok mellett a HA1KHJ Honfy József Rádióamatőr szakosztály részére is kiváló lehetőségeket nyújt. A különböző távközlési cégek és az NMHH fő anyagi támogatásával 3méteres grid parabolaantenna, forgatórendszer és hozzá kapcsolódóan több apróbb dolog beszerzése valósult meg. A fejlesztés nem zárult le, egy a nagy antennával szinkronban mozgó yagi rendszer telepítése folyamatban, illetve több , amatőrök számára is hasznos eszköz úton van felénk.

 Az egyetem melletti Mobilis látványközpontban a műholdas kommunikáció kapcsán a rádióamatőrködésről is fogunk képet adni a fiataloknak a jövőben. Ezt a kezdeményezést van aki egy műhold replikával, van aki műholdas adásidővel szponzorálta. Ennek köszönhetően 2019 május 16-án, tervek szerint helyi időben reggel 8 és 16 óra között , rádióamatőr teszt műsort fogunk sugározni az AMOS műholdon keresztül. A műsor Győrt, az Egyetemet és a Rádióamatőrködést hivatott bemutatni. Az adatok:

AMOS7 4°W
11613.250 MHz
Pol: H
Symrate: 4580 Ksym/s
MODCOD: QPSK3/5

A műsor közönséges digitális beltéri egységgel fogható az AMOS7 műhold adás körzetében. Kérem terjesszétek ezt az információt minél szélesebb körben.  QSL email-ben igényelhető a ha1khj@sze.hu címen.

Az antenna tervezését és építését kigondoló és megvalósító csapat honlapja:

http://sze-antenna.tilb.sze.hu/index.html

Mindenkinek sikeres amatőrmunkát, a tesztadáshoz jó vételt kívánok!

Németh Péter

Rádióamatőr szakosztályvezető

HA1TNX