Régi weboldal

Rádióamatőr bemutató a balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskolában

Írta: HA6OI - Molnár Zoltán.

Balasagyarmat Előzmények: Fábián Gábor iskolaigazgatóval való ismeretségünk, barátságunk közel 40 éves. Ő atlétikai edzőként is tevékenykedik és hasznos tanácsokat adott a hosszútávfutással kapcsolatban.

Legkisebb lányom 4 éve jár ebbe az iskolába így heti szinten találkoztunk beszélgetünk. Sokszor szóba került a rádiózás de az is, hogy a mai gyerekeket nagyon semmi nem köti le a mobiltelefon és interneten kívül. Próbált elektronikai szakkört is szervezni de nem sok sikerrel. Tavaly ősszel aztán eljutottunk odáig, hogy próbáljunk meg egy bemutatót tartani a rádiózásról. Felajánlotta, hogy keressünk egy megfelelő alkalmat és segít a tanulókat terelgetni. Jó apropó volt az április 18 , Rádióamatőrök világnapja, csak szervezés közben kiderült hogy a célirányos osztálynak kirándulása van éppen akkor. Volt még variáció a napokkal de sikerült a végleges dátumot megtalálni.

bgyarmat 04HA6PX Csabával való beszélgetésünkkor mindig előkerült az utánpótlás kérdése, jó példát mutatott Léna leányával akivel szép és elismerésre méltó sikereket ér el. Elmondtam, hogy valami elindult itt nálunk is és segítséget kértem a lebonyolítással kapcsolatban, Ő támogatásáról biztosított. Be is szervezte HA2QW Lajost mint a rádiós tájékozódási futó iránymérő szakág egyik nagy egyéniségét. Lalit nem kellett győzködni, annyi volt a kérdése mikor és mit hozzon, többszöri telefonos egyeztetés az időpontról majd szabadságot vett ki aznapra. HA2NA Attila is felajánlotta segítségét és a helyi erőből HA6OA Gabival kiegészülve öten voltunk. A felkészüléshez hozzátartozott a szórólap készítése, antenna ( 20 és 40 re ) , 10m –es árbóc, RH rádió, laptop is.

A bemutató napján 11 órakor találkoztunk az iskolában, a helyszín egy tágas folyosó, átjáró volt. Mindenki tette a dolgát, kipakoltunk, antennaárbóc állítás, kábelezés. Lali telepítette a róka adókat, szerencsére szép nagy 150m*150m es parkosított iskolai terület állt rendelkezésére.

 A gyerekek 11:30 –tól jöttek szervezetten mint ha egy tanítási óra lenne. 7.A, majd következő órában 7.B  utána pedig a kisebbek. HA6PX Csaba tartott néhány perces előadást, majd kisebb csoportokban váltott helyeken ment az ismerkedés.

  1. bgyarmat 05HA2QW Lajos rádió iránymérés: 6 db vevővel keresgélték az adókat, látva az arcokat voltak derűs, eredményes pillanatok.
  2. HA6PX Csaba éppen Bukarestből a Balkán kupáról érkezett, a profi gyorstávírász felszerelése nagy sikert aratott a gyerekek között, „gyalog billentyű” vagy többnyire az El-key használatával sikerült a számítógép képernyőjén megjeleníteniük leadott jeleket.
  3. HA2NA Attila, HA6OA Gabi RH rádiót , QSL lapokat , és a világ térképet mutogata, sajnos a terjedés vagy az aktivitás nem igazán volt nagy a sávban. A laptopon futó DX.LOG segítségével a billentyűzetről lehetett morze jeleket megjeleníteni. Nagy sikert aratott amikor a gyerekek által beírt, leadott szavakat Attila vagy Gabi fejben levéve visszamondta.
  4. én egy mobiltelefonos alkalmazást mutattam ami szavakat jelenített meg majd betűnkét a morze jeleket megjelenítve várta hogy a képernyő nyomkodásával valami hasonló karakter sikerüljön leadni, persze időre….Balassagyarmat

14 óra után a napközisek jöttek negyedikes, ötödikes tanulók. Három óra körül elfogytak, összepakoltunk, tartottunk egy rövid megbeszélést az igazgató úrral, felajánlotta már most, hogy akár a gyereknapon is folytathatjuk.

Számomra illetve szerintem minden amatőr társunknak fontosnak kell, hogy legyen utánpótlás, legyen kinek átadni tudásunkat amivel elősegíthetjük a rádióamatőrködés fenn maradását.

Jó néhányuk szemében látszott az érdeklődés a kíváncsiság az, hogy majd eljutnak a jelentkezésig csak reménykedem. Mi ezzel megtettük az első lépéseket. Vagyunk ketten – hárman akik tudnánk foglalkozni „szakmailag” a gyerekekkel. Viszont nem vagyunk pedagógusok, ebben biztos segítséget fogunk kérni. Néhány technikai eszköz ( róka adó, vevő ) is hiányzik de erről a MRASZ vezetősége biztosított, hogy segítenek. Azt gondolom hogy a mai MRASZ vezetőségének fontos az utánpótlás kérdése, nem hiába képviselete magát ezen az esemény amiért ezúton is

KÖSZÖNET illeti  HA2NA, HA2QW, HA6PX, –t. a helyi segítségért HA6OA –t

KÖSZÖNÖM  Fábián Gábor igazgatónak és az iskola pedagógusainak a lehetőségért.  

Részemről ha valaki szervez hasonló bemutatót akkor nagyon szívesen elmegyek, a tematikában lehet ötletelni, legyen egy helyi kezdeményezés és segítek.

73 & DX !

Zoli

HA6OI