Régi weboldal

Hírlevél

Please enable the javascript to submit this form

 • NMHH NEW
 • starjan new
 • novofer
 • entel
 • monitor alarm 2
 • lingvisztika
 • microtop
 • netmicro v1
 • ha5ti logo k
 • serleg b

Rádiómatőr Készenléti Szolgálat

Írta: Hegyi Loránd HA8DH.

Tisztelt Rádióamatőr Barátaim!

Katasztrófa helyzetben minden állampolgárnak kötelező segíteni a bajba jutottakon és a rádióamatőrökre egyébként is jellemző a segítőkészség (ham spirit). A rádióamatőrök külön szerveződés és felkészülés nélkül is képesek segíteni híradással a lakosságot és a hatóságok munkáját veszélyhelyzetben. Véleményem szerint a dolog könnyebben működik, ha a kommunikáló felek ismerik egymást és szélsőséges helyzetben már kipróbált technikai eszközöket használnak.

Az eddigi tapasztalatokat folyamatosan értékeltük és beépítettük a még mindig csak egy oldalas működési szabályzatba és egyéb dolgozatainkba.
A legfontosabb információkat a MRASZ honlap, RKSZ rovatában találhatóak. Sok kiegészítő információ található az RKSZ fórumon (http://rksz.freeforums.org).
Célunk azonkívül, hogy megismerjük mire vagyunk képesek, egy információ gyűjtemény létrehozása, amely közös szerzeményünk lesz és a jövőben az új RKSZ tagokat segíti. Szeretném, ha alkalmanként az éterben és valamelyik nagyobb rádióamatőr összejövetelen személyesen is találkoznánk.

Működési szabályzatunk mindössze egy nyomtatott oldal, ezért minden RKSZ tagnak illik megismerni és betartani!
Az adatlapokat én sem szeretem, de szükség van információra, ezért kérek minden jelentkezőt, hogy az adatlapot változatlan formában, kitöltve számomra e-mailben elküldeni szíveskedjen.

Az 1. pontban kérek felhatalmazást arra, hogy adataitokat nyilvántartsam és vállalom, hogy azokat harmadik fél számára nem továbbítom, kivéve ha az BM OKF ezt katasztrófa esetén kéri, és az adatlapon ehhez külön hozzájárultál.
A megadott e-mail cím egyezzen meg azzal az e-mail címmel, amelyikről küldöd a választ. A technikai adatoknál elsősorban a használt sávokra és üzemmódokra vagyok kíváncsi. (Az antennák és adóvevő készülékek gyártói és tipus számai fontosak, de nem biztos hogy sokat mondanak.)

A 3. pontban lehet egyértelműen kinyilatkoztatni, hogy szükség esetén milyen módon (stabil, mobil, kitelepülve) vállalsz hírközlési feladatot.

A 4. pontban tehetsz javaslatot, mit vegyünk be a felkészülési programba és abból milyen feladatot vállalsz. Az adatlapokat, kérdéseket és javaslatokat folyamatosan feldolgozom és körlevélben, e-mailben reagálok rájuk.

Bővebben magamról: 1961-ben születtem, villamosmérnök vagyok egy magánvállaltnál (www.amsy.hu). Két felnőtt fiam van, feleségem nyelvtanár. 1981-óta vagyok hívójeles. Több CW és SSB rádiót, műszereket, RH antennát építettem. 1997-óta elnöke vagyok a Hódmezővásárhelyi Rádió Klubnak (http://hg8kcs.ham.hu).

Remélem kiolvasható ebből a felhívásból azaz elhatározásom, hogy egy működőképes RKSZt, egy kicsit magasabb társadalmi elfogadottságra kívánok emelni.

Hegyi Loránd HA8DH
RKSZ koordinátor
Hódmezővásárhely, Árendás u. 7. 6800
tel:62-240-642, mobil: 20-478-2868

hegyi_lorand@hotmail.com

RKSZ Működési Szabályzata

Írta: Hegyi Loránd HA8DH.

A Magyar Rádióamatőr Szövetség 2011-ben szervezte újjá a katasztrófák alkalmával híradást biztosító szolgálatát.
Az RKSZ célja:
Felkészülni váratlan helyzetben is a rádiózásra elsődlegesen az alábbi készenléti frekvenciákon és üzem módokban az állandó QTH-n, kitelepülve és áramszolgáltatás nélkül is. Másodlagosan felhasználásra kerülhet valamennyi amatőr sáv és üzemmód, beleértve a digitális üzemmódokat is.

 1. 2 m-es amatőr sáv FM üzemmód. (S20 mint elosztó frekvencia, HG1RVA, HG9RVA)
 2. 3630 kHz és 7105 kHz LSB üzemmód
 3. QO-100 műhold 2400,140 MHz/10489,640 MHz

A Rádióamatőr Készenléti Szolgálat útmutatásokkal és szervezett gyakorlatokkal készül fel a segítségnyújtásra.
A gyakorlatok során a katasztrófavédelem elvárásainak megfelelően, együttműködve az RSOE-val, adatgyűjtési és felderítési gyakorlatokat végez és több szintű hírláncban vesz részt. Az RKSZ koordinátor rendszeres e-mailben tájékoztatást nyújt a szervezet működéséről és a programokról.
Veszélyhelyzetben és a gyakorlatokon a vezető állomás a legalacsonyabb sorszámú HGxRKSZ hívójelű állomás. Vezető állomás feladatát elláthatja az a rádióamatőr állomás is, amelyet erre az RKSZ-koordinátor felhatalmaz és kihirdet. A MRASZ az RKSZ munkájának elősegítésének az érdekében felkérhet szakembereket az „RKSZ Tiszteletbeli Tag-cím” elfogadására.

A célok érdekében az RKSZ-tag vállalja:

 • A gyakorlatok során betartja a vonatkozó rádióamatőr szabályokat.
 • Fegyelmezetten és segítőkészen forgalmaz.
 • Az e-mailekre öt napon belül válaszol.
 • Lehetőségei szerint részt vesz a szervezett gyakorlatokon.
 • Értesíti a koordinátort, ha a rendszeresen olvasott e-mail címe és a mobiltelefon száma megváltozik.
 • Veszélyhelyzetben és a gyakorlatok alkalmával a veszélyhelyzeti frekvenciákon és az érintett átjátszókon a vezető állomás utasításait figyeli és azokat betartja. A nem RKSZ-tag rádióamatőrök
 • figyelmét udvariasan felhívja a frekvencia vagy az átjátszó szabadon hagyására.
  Az RKSZ-tag igényelheti a gyakorlatok és veszélyhelyzet alkalmával használható HGxRKSZ speciális hívójelet.
 • A hívójel használati jogot e-mailben lehet kérelmezni a koordinátortól. A hívójel csak az előre meghatározott időtartam alatt, frekvencián és üzemmódban használható.

 

CALL: HG0RKSZ  QTH: Budapest, Maglódi út 12b  OP: Hegyi Loránd HA8DH 
     
date time freq call adott vett QTH OP QTC
2022.04.20 12.00 R1 HA6XX 5 5 Salgótarján Joe RKSZ212

A tapasztalatszerzés és azok megosztásának érdekében a kitelepült állomások fényképes beszámolókat küldhetnek, amelyeket a körlevélben terjesztünk. A használhatóbb vételjellemzés érdekében az S-mérő szerinti jelet és az alapzaj értéket is adjuk.
Az RKSZ-be jelentkezhet bármely, NMHH engedéllyel rendelkező rádióamatőr a kitöltött jelentkezési adatlap elküldésével.
Az adatlap és a felhívás elérhető alább.
A kitöltött adatlapot a hegyi_lorand@hotmail.com címre kell elküldeni.

 pdf icon k   word 
Távirati űrlap   Adatlap  RKSz

 Budapest, 2019. december 10.


Hegyi Loránd HA8DH
MRASZ-RKSZ koordinátor
hegyi_lorand@hotmail.com
mobil: +36 20 4782868

Kitelepülő nap „ Field-Day”

Írta: HA5CH.

Minden év júliusának harmadik szombatján KITELEPÜLŐ NAP-ot rendezünk. A technika mai állása szerint nagyon nagy a függőségünk a hálózati feszültségtől, a mobil telefontól, az internettől, az elektronizált konyhai berendezésektől.

Az elektromos hálózat bármely zavara katasztrófa közeli helyzetet teremthet. A rádióamatőrök hagyományosan a kommunikáció biztosításával segítenek az ilyen helyzetekben.

A hatékony működéshez az amatőröknek is ki kell építeni azokat a készségeket, hogy a hálózatoktól független kommunikációra legyenek képesek. A hivatalos vészhelyzeti gyakorlatok ritkák és költségesek, a részvevőktől különböző adminisztratív aktivitást várnak.

Ha az év egy napján (az amerikai rádióamatőrökhöz hasonlóan) az amatőrök kitelepülnek a családjukkal együtt és kötetlenül QSO-nak egymással akkor, a felszerelések szórakoztató formában, évről-évre fejlődnek

- a kitelepülő állomások csak alternatív energiaforrást használjanak
- bármely engedélyezett frekvencián lehet QSO-kat létesíteni
- nincs verseny
- nem kell jegyzőkönyvet küldeni
- csak a kitelepülés napja van meghatározva, nincs időbeosztás
- összeköttetések létesítése hagyományos, nem verseny stílusban ajánlott

Célszerű törekedni a kitelepülés helyének pontos meghatározására, QRA használattal.

Ha a kirándulásba családot, barátokat is bevonunk, akkor a tábori főzés gyakorlata is kapcsolódik a naphoz.
Akár jelszó is lehet, hogy EGYÉL, IGYÁL, QSO-z, lényeg hogy érezze jól magát mindenki és szórakozva gyakoroljon be olyan készségeket ami egy vészhelyzetben hasznos lehet.

HA5CH