Rövid tájékoztató az IARU R1 2017 konferenciáról.

Írta: Magyar Rádióamatőr Szövetség. Beküldve: VHF - UHF Hírek

Rövid tájékoztató az IARU R1 2017 szeptemberében Landshut-ban tartott konferencia URH vonatkozású munkájáról (C5 munkabizottság)

Az elnök és az egyes területek beszámolója után a munkabizottság a 2016-ban Bécsben tett javaslatait megerősítve terjeszti a konferencia elé.

Ezek között néhány, ami érdekes lehet:

 • az R1-ben továbbra is marad a 6 jegyű lokátor 50 MHz-en, míg más régiók használják a négyjegyű lokátort is. Pontszám számításhoz ’MM’-mel kell kiegészíteni a négyjegyű lokátort. Egyes nagypontosságú számításokhoz bevezetésre kerül a 10 jegyű lokátor.
 • az 50.031-50.100 szegmensből a tagországok távolítsák el a beaconoket az új erre kijelölt sávszegmensbe.
 • Tovább kell folytatni az APRS frekvenciák harmonizálását a három régióban.

A konferenciára beterjesztett javaslatok:

 • A handbook ezentúl négy külön könyvre fog tagozódni. Abban vita volt, hogy mi legyen a négy fejezet. A javaslat: Általános információk, műszaki információ, VHF managerek részére szóló információk, és történeti áttekintés. Véglegesítés a következő bécsi bizottsági ülésen várható.
 • A WRC-19-el kapcsolatban elhangzott, hogy mikrohullámú szegmenseink komoly nyomásnak vannak kitéve a mobil szolgáltatók részéről. Egyes országokban pl a 13 cm-es sávban már csak másodlagos felhasználók az amatőrök. Ez azt jelenti, hogy nem zavarhatják semmilyen módon az elsődleges felhasználókat. Sajnos a mobilszolgáltatóknak csak a mikrohullámokon van lehetőségük terjeszkedni és ebben komoly harcot kell vívni. Ehhez elindul egy kérdőív, hogy a mikrohullámok amatőr használatáról az ITU-ba és WRC-be delegált amatőröknek minél több érvük legyen. A WRC-ben sajnos csak a tagországok hatóságainak van megnyilvánulási lehetősége. Az amatőrök csak megfigyelőként vesznek részt. A saját országaink hatóságainál kell lobbiznunk, ha valamit akarunk. 50-54 MHz-ig marad elsődleges amatőr használatra a régióban. A keskenysávú digitális üzemmódok (MGM és EMGM) felköltözik a 50.300-50.400 tartományba. A szélessávú digitális módok az 50.600-52.000 tartományban használhatóak. A többi régióval és a szoftver fejlesztőkkel ebben folyik a koordináció. (Itthon újból kezdeményezni kell hivatalosan a MRASZ-nak, a sáv kiterjesztését és a többi ország gyakorlatának megfelelő teljesítmény megadását). Az osztrákok jelezték LA2RR koordinátor felé, hogy egyre népszerűbb a HAMNET, ami széles sávot igényel, ezért mindenképpen meg kell védeni a mikrohullámú sávok szélessávú sávrészét (mobil 5G).
 • Az IARU 275-2000 GHz-ig megigényli a sávokat elsődleges amatőr jelleggel, még mások előtt.
 • Az elektromágneses zaj által keltett zavarással mindenütt komoly gondok vannak. LA2RR külön megemlítette a WPT (Wireless Power Transmission) kutatásait és fejlesztéseit. Ez egy olyan eszköz, ahol ahol kb 20-25kW teljesítményt lehet átpumpálni vezeték nélkül. Az elektromos autók töltését ilyen módon szeretnék a fejlesztők megvalósítani. A kocsi mellé áll a nagy tekercsnek és közben feltöltődik az akkuja. A fejlesztés négyszöghullámokkal dolgozik. Elképzelni is szörnyű, hogy mi lesz, ha a egyre több helyen, akár a szomszédban is egy ilyen elkezd működni. A fejlesztés jelenlegi szakaszában célszerű a megengedhető elektromágneses sugárzást minél lejjebb szorítani, hogy ezzel is foglalkozzanak a fejlesztők
 • Azokban a sávokban, ahol elveszítettük az elsődleges használatot (pl a svédek 13 centin), egy új fogalom vált ismertté: LSA (License Shared Acces). A svédek pl 100mW-ot használhatnak 2320-2322 MHz között össz-vissz. Ez előbb utóbb máshol is bekövetkezhet a mobil 5G terjedésével. Az LSA kidolgozása folyamatban van, mint az utolsó lehetőség az adott sávon maradni.
 • Tekintettel arra, hogy versenyzéssel kapcsolatos teendők jelentős része a bizottsági munkának, a bizottság létrehozta a VHF Contest Working Group-ot, melynek vezetője a contest koordinátor, tagja a bizottság elnöke és további hét tag a bizottságból. Az IARU R1 contest koordinátorának S53WW Robertet választottuk, ő lett a munkabizottság elnöke is. Jó magam is tagja lettem a munkabizottságnak. A versenyzéssel kapcsolatos ügyeket már a munkabizottság készítette elő szavazásra.
 • Az EMGM (Experimental Machine Generated Mode) bevezetésére 2m/70cm/23cm sávokban sávrészeket jelöltek ki.
 • A többi sávfelosztásokkal kapcsolatos határozatok hamarosan átkerülnek a hand book-ba.
 • A bizottság kéri a tagországok szövetségeit, hogy lobbizzanak a 24 és 47 GHz-es sávok elsődleges felhasználásának megtartásáért.
 • Komoly vita kísérte az IARU R1 versenyekre új kategóriák bevezetését. Többségi szavazattal bevezetésre kerül 2018-tól SINGLE OP LOW POWER(100W) SINGLE ANTENNA és ugyanez MULTI OP-ban is. Az antenna egy irányba sugárzó antenna lehet.
 • Ha valamelyik állomás logjából kiderül, hogy nyilvánvaló sorozatos hibát tartalmaz (pl sokszor mást adott, mint ami a logjában van), akkor azt a logot ki kell venni az értékelésből és checklognak sem használható. A VHF managerek és a nemzeti versenybizottságok jelezzék a kiértékelők felé, ha szabálytalanságot észleltek a verseny ideje alatt. Ebbe beletartozik a self spot is, azaz a saját hívó frekvencia publikálása szabálytalan. A handbook erre részletesen ki fog térni. Az első alkalommal szabálytalankodó sárga lapot fog kapni, ami az eredményjegyzékben fel lesz tüntetve. Másodszorra már az értékelésből kizárják.

A részletes változások hamarosan megjelennek a frissített hand bookban.

Készítette:

Dévényi József

HA0LC

00