Jelöltek bemutatkozása.

ha7pl

 

  Elnök
HA7PL - (Dallos László)
 
Alelnök
HA2VR - (Huller Gyula)
 
  Alelnök
HA6PX - (Molnár Csaba)
 
     
Alelnök
(HA7WEN) - Dudás Levente
  Alelnök
HA5JA - (Joubert Attila)

 

 

Elnökségi tagok

HA2NA - (Holop Attila)

HA2QW - (Krajcár Lajos)

(HA3IN) - Hegedűs Norbert

HA5BLK - (Balogh Sándor)

Muhari István (HA5CH)

Papp László (HG8LXL)

 

 

  Pénzügyi Ellenőrző Bizottság  
     
  Elnök
(HA5BGG) - Görgei György
 
Tag
(HA5LN) - Szabó Tibor 
  Tag
(HA5VI) - Vanyó Imre 

 

 


HA2NA - (Holop Attila)

Már általános iskolás koromban elkezdtem érdeklődni a rádiózás iránt, és egy honvédelmi napon szembetaláltam magam a rádióamatőrökkel. ha2naAddig furakodtam a kíváncsiságtól vezérelve, míg majdnem sikerült lelöknöm az asztalról a TELRAD2000-es rádiót. Leszidás helyett inkább még közelebb engedtek, és a következő klubnapon már az esztergomi rádióklubban (HA2KMK) szájtátva figyeltem miként forgalmaznak a rádiósok. Pár perc elég volt és egy életre megfertőződtem. HA2MN Tibi szárnyai alá vett, és hathatós segítségével és átadott tudásával sikerült rádióamatőré válnom. 1983-ban megszületett az első távíró összeköttetés, onnantól kezdve nem volt megállás. Későbbiekben a digitális adatátvitel keltette fel az érdeklődésem, a 90-es években üzemeltettem a RMNC hálózat egyik (HG2PEG) csomópontját. Ekkor lettem tagja a HA6KNB-HG6N Salgótarjáni Városi rádióklubnak, immáron több mint 20 éve.
Számos versenyen indultam a HG6N csapattal. Tagja voltam a Z38N csapatnak. 2014-óta készítem és tartom karban a MRASZ, RH-OB, HST VB weboldalát. Számos hazai aktivitásban (ITU, Samuel Morse, stb..) vállaltam szerepet és készítettem el az aktivitások weboldalait.
2017-ben a 14. Gyorstávírász Világbajnokság megrendezésében vállaltam főszerepet. A nemzetközileg elismert és sikeres VB bebizonyította számunkra, hogy van létjogosultsága Magyarországra hozni nemzetközi rádiós eseményeket.

Legfontosabb terveim, céljaim megválasztásom esetén.

 • Tagdíj rendszer felülvizsgálata.
 • Átláthatóbbá tenni a szövetség működését.
 • Számon kérhető elnökség.
 • A versenyek tisztaságának megőrzése
 • HADX verseny kiírásának átgondolása, a nemzetközi helyezettek színvonalas díjazása.
 • A vezetőség kapcsolattartásának javítása a tagsággal, nyitás a nem tagok felé.
 • Fórumokon, közösségi oldalakon feltett kérdések rövid időn belüli hivatalos megválaszolása.
 • Amatőrök hathatós érdekképviselete.
 • Gazdaságos működés, hogy a meglévő vagyon gyarapodjon.
 • Pályázatokon való aktív részvétel.
 • Szolgáltatások (ingyenes és fizetős) nyújtása a tagságnak.
 • Aktivitások teljes körű megszervezése
 • QSL irodai pluszszolgáltatásokkal, QSL laptervezés, adif file-ból kitöltött postakész QSL lap nyomtatása és küldése.
 • Táborok, versenyek szervezése.
 • Online illetve a székházban megtartható tanfolyamok szervezése (log vezetőkről, versenyprogramokról, Clublog, LotW, E-QSL, antennákról stb…)
 • Magyar diplomák újraélesztése a kornak megfelelően, online lekérdezhető, letölthető formátumban, és aki papírformátumban szeretné, annak térítés ellenében, kiváló minőségben postázva.

Működő utánpótlási rendszer kialakítás, utánpótlással foglalkozó klubok segítése.

A fentebb felsoroltak megvalósítása esetén véleményem szerint a Magyar RádióamatőrSzövetséget sokak által elfogadhatóbb, kedvelhetőbb szövetséggé lehetne tenni.

Vissza az elejére.


HA2VR - (Huller gyula)

Huller Gyula, HA2VR vagyok. 1969-ben kezdtem a rádiózást. Először megfigyelőként illetve a  zirci majd a veszprémi klub állomásainak operátoraként, majd 1985-től egyéni engedélyesként rádiózom. Huller GyulaTevékenységemet a rendszerváltást követően a Bakony Rádióklubban fejtettem ki. Rövid és URH versenyeken vettem részt, amelyeken magyar és világviszonylatban is dobogós helyezéseket értem illetve értünk el. A 2000-es éveket követően több cikluson keresztül az elnökség tagja illetve a MRASZ alelnöke voltam. A MRASZ gazdasági, szervezeti tevékenységében vállaltam részt, foglalkoztam a QSL iroda tevékenységének segítésével, elláttam a versenybizottságban az URH manageri tisztséget illetve a SFEB irányítását.

A MRASZ szervezetében megújulásra van szükség. A tagságnak látnia kell azt, hogy a szervezet az ő érdekeinek a védelméért cselekszik, számára segítséget nyújt. Érezni kell azt, hogy a szervezet őérte van és nem ő van a szervezetért. Ennek érdekében a MRASZ vezetése közelebb kell, hogy kerüljön  a tagsághoz, mélyebb tájékoztatást kell adni a szervezet, annak elnöksége, munkabizottságai tevékenységéről, a XXI. század információ áramlásának ütemét a MRASZ-nak is fel kell vennie. Ésszerűbbé kell tenni a hazai versenyszabályokat és elejét venni, de legalább is megnehezíteni a csalásokat, a szabályok kijátszását. Ki kell, hogy vesse az amatőr társadalom azokat, akik kétes értékű sikerekért bármilyen, erkölcsi érzékünkkel és a szabályokkal össze nem egyeztethető módon érik el sikereiket megszégyenítve a világ előtt közösségünket.

Hozzá kell járulni ahhoz, hogy a szervezet tevékenysége átlátható legyen minden tagja számára és meg kell teremteni a párbeszéd lehetőségét és az együttműködét a szervezeten kívüli amatőrökkel. Ebben szeretném tevékenyen kivenni a részemet.

Vissza az elejére.


HA2QW - (Krajcár Lajos)

HA2QW a hívójelem 1989 óta. Sokakhoz hasonlóan, én is gyermekkoromban ismerkedtem meg a rádiózással.HA2QW
HA2KMW hívójellel az ácsi klubállomáson dolgoztam évekig. Aktívan rész vettem az akkori szakágak mindegyikében. 12 éve a Zalaegerszegi Területi Rádióklub tagjaként tevékenykedem a versenyállomás munkájában. Javarészt URH versenyeken veszünk részt. A klubban az informatikai feladatokért vagyok felelős. Az idők folyamán volt szerencsém megismerni különböző logvezető és versenyprogramok működését, konfigurálását.

2 éve rész veszek a MRASZ versenybizottságában. 5 évvel ezelőtt újra elkezdtem a rádiós tájfutással foglalkozni. Aktívan részt veszek a versenyeken versenyzőként, és a szervezésben is. Jelenleg informatikusként dolgozom egy multinál. Megválasztásom esetén a rádiós tájfutást szeretném képviselni az elnökségben. Célom hogy több klub képviseltesse magát a hazai és a nemzetközi megmérettetéseken. Hozzásegíteni a versenyzőket edzés lehetőségekhez és az IARU versenyeken szerepléshez. Kapcsolatot teremteni a Magyar Tájékozódási Futó Szövetséggel. Fel fogom venni a kapcsolatot a már nem aktív rádiós tájfutókkal a kapcsolatot. A jelenlegi aktív mezőnyt fel kell duzzasztani. Ennek érdekében vonzóbbá kell tenni ezt a sportot. Az utánpótlás kérdés ebben a szakágban is fontos, ezért szeretnénk kidolgozni a klubok számára egy átlátható és ösztönző támogatási rendszert. Szeretnénk bővíteni a hazai rendezésű nemzetközi versenyek számát, akár EB vagy VB rendezésre is vállalkozni.

Eredményes munkát csak a klubok támogatásával lehetséges, ezért aktivitásotokra számítok.

Vissza az elejére.


HA5BLK - (Balogh Sándor)

Balogh Sándor, Ganz Rádióklub elnöke (1971)
 
Végzettség: Rádió-Televízió Hírközlési Villamosmérnök
Tevékenységek: Rádiófrekvenciás eszközök építése, bemérése; Analóg és digitális áramkörök építése; NYÁK tervezés; URH  és RH versenyzés; Publikációk az interneten és szakújságban;
Szakmai munka: Antennarendszerek minőségi mérései (SWR, DTF, Passzív Intemoduláció); Hálózati elemek bemérése;
2G/3G/4G Bázisállomások üzembe helyezése Rádiófrekvenciás mérésekkel kapcsolatos előadások távközlési szakemberek részére;
Információk :  www.ha5kfz.hu   www.gyerekradiozas.proc.hu
www.facebook.com/mrasz.official/videos

 ha5blk

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

HA5BLK ELNÖKSÉGI TAGKÉNT TERVEZETT PROGRAMJA

-A székházunk élettel való megtöltése:

 • Tanfolyamok tartása;
 • Szakkönyvtár létrehozása;
 • Mérési és szaktanácsadási lehetőség indítása;
 • Rádióamatőr sportok bemutatóhelyének létrehozása;
 • Klub jellegű használat

- Jogi tanácsadás lehetőségének elősegítése / megteremtése;

- Érdekképviselet kialakítása az NMHH -val kapcsolatos tagi ügyekben;

- Önálló vizsgakérdés sorozat NMHH- felé történő elfogadtatása;

- Vizsgák előtti felkészítés segítése (próbavizsga lehetőség támogatása);

- Az országban utánpótlással foglalkozók részére hétvégi találkozók rendezése az egységes tematika és minőség megteremtése érdekében;

- ”Utánpótlásért” díj megalapítása az adott évben legtöbbet tett tagjaink számára;

Az eddigi elnökségi tagságom alatt a lehetőségeim határait az utánpótlás koordinációra használtam fel: Megalapoztuk az utánpótlás táborok működését, támogattam anyaggal, eszközzel és megjelenési felületekkel a gyerekekkel foglalkozó klubok, szakkörök működését. A táborok megrendezését húzóerő és felzárkóztatás gyanánt adtuk a gyereknek, ezért ragaszkodtam ahhoz, hogy az egész évben támogatott utánpótlással foglakozó klubokból jöjjenek a fiatalok táborozni.

A Ganz Rádióklub elnökeként példát mutatok arra, hogyan lehet sok éven át gyerekekkel magyar és angol nyelven versenyezni, és iskolai foglalkozások megrendezésével, illetve gyermekprogramokra való sátras kitelepülésekkel, hogy lehet felkelteni az érdeklődést a sportunk iránt.

Az elnökségben erőltettem a versenyek utánpótlás korú résztvevőinek külön díjazását, valamint segítettem a YOTA események pénzügyi támogatását.

Több alkalommal pályázatot írtam a MOB-felé, amelyeken nyerve eszközöket vásároltunk az országban működő szakkörök részére, illetve vásárolhattunk egy kornak megfelelő adó-vevőt a Királyhelmec utcai székházba.

Nem minden elképzelésem tudtam megvalósítani az elmúlt elnökségben, de bízom benne, hogy ezek is sorra kerülhetnek a leendő elnökség tagjaként.

73, HA5BLK Sanyi

 Vissza az elejére.


HA5JA - (Joubert Attila)

HA5JA HG5-568 Etelkával   A diák-szigeten

Joubert Attila vagyok, 53 éves, egy gyermek apja. A hívójelem HA5JA.
2015 óta a MOM Rádióklub elnöke vagyok. Az utóbbi 18 éve a Budapest Főváros Kormányhivatalánál (és jogelődeinél) dolgozom informatikusként.
Informatikai mérnök diplomám van. Több egyéb szakmám, képesítésem mellett Elektronikai műszerész is vagyok. Eddigi életem során többnyire elektronikai és / vagy informatikai munkaköröket láttam el.  Rádióamatőrködéssel első osztályos korom óta foglalkozom. A szombathelyi MHSZ klubban kezdtem az ismerkedést a "rádiós élettel". Az egyik szívügyem a Rádióamatőr utánpótlás megszervezése.

Azért jelöltettem magam a MRASZ alelnöki posztjára, mert tevőlegesen szeretnék segíteni abban, hogy a MRASZ a Magyar Rádióamatőrök közösségének - még a mostaninál is méltóbb - képviselőjévé lehessen, mindannyiunk számára hasznos funkciókkal és feladatokkal. Hiszek a hatékony, átlátható, igazságon és emberségen alapuló csapatmunkában.

Többen ismerhetnek a honlapom révén is: http://joubert.hu
Vissza az elejére.


HA5LN - (Szabó Tibor)

Szabó Tibor, HA5LN vagyok. 1967. óta rádióamatőrködöm, 1972-től engedélyesként. Főként rövidhullámon előszeretettel versenyzek (de nyertem már egyéniben HG-VHF-et is, Hi!). 1998 óta használom a HG4I hívójelet, azóta 260 ezer összeköttetést teremtettem. Nem vagyok nagy diploma-vadász, de így is 100 feletti az elnyertek száma.

1980-tól a Budapesti, majd a BKV rádióklubban tevékenykedtem az önállósodáskor (1989) annak első elnöke lettem, majd beválasztottak a MRASZ elnökségébe. Három év után külföldre mentem dolgozni, majd hazatértem után, 1998-tól a MRASZ GPEB-be választott a közgyűlés, melyben a mai napig tevékenykedem.

A rádióforgalmi sportban csapattársaimmal országos bajnoki címet (HA5KJC, 1979), majd 6 ízben világbajnoki címet (IARU HF Ch., HQ-kategóriában) nyertünk.

Büszke vagyok, hogy részt vehettem az 1989. decemberi romániai forradalom nagyszabású és kimagaslóan sikeres rádiós segélytevékenységének szervezésében és vezetésében, melynek alapján 1992-ben a BKV Rádióklub elnyerte a rangos német „Arany Antenna” díjat (évente egyet adományoznak kiemelkedő karitatív rádiós tevékenyégért.)

Szűkebb családom minden tagja – feleségem és két felnőtt fiam - HAREC+Morse fokozatú engedélyes. Közösen építettük fel és üzemeltetjük családi rádióállomásunkat. Öt unokánk egyike is már érdeklődik a rádiózás iránt.

Az elmúlt 20 évben a MRASZ GPEB tagjaival, a mindenkori elnökséggel, a szervezet tisztségviselőivel sikerült jó munka- és amatőrtársi, baráti kapcsolatot kialakítanom. A gazdálkodással, számvitellel, könyveléssel kapcsolatos ismerteket aktív vállalkozóként szereztem meg és tartottam szinten. Ezen ismereteket igyekeztem megfelelő következetességgel a Szövetség érdekében is kamatoztatni, a szervezet előírásszerű gazdálkodását evvel is elősegíteni. Ugyanakkor kellő kritikát alkalmazva nem hagytam szó nélkül a hiányosságokat sem. Az elmúlt 20 évben a munkát minden ellenszolgáltatás nélkül végeztem, költségtérítést sem vettem fel soha sem.

 

Az átalakult jogi környezetben – megválasztásom esetén - szívesen vállalok a MRASZ Felügyelő Bizottságában tagságot. Az előzőekben említett következetes követelménytámasztás, segítő kritika alkalmazásával, valamint javaslatok előterjesztésével – immár nyugdíjasként - a továbbiakban is képesnek érzem magam a Szövetség előtt álló feladatok megvalósításában segédkezni. Bizottsági munkámat továbbra is tiszteletdíj nélkül kívánom végezni.

 


HA6PX - Molnár Csaba

Edesapám (HA6NA) révén rádiós közegben nőttem fel, ennek ellenére a rádióamatőr nevet magamnak kellett saját erőből kiérdemelnem. ha6px1985-ben szereztem adóengedélyt mint a gyöngyösi Vak Bottyán Rádióklub (HA6KQD-ma KVC) tagja. Az iskola után igazoltam haza Salgótarjánba. Munkám is a távközléshez köt.
Igazi rádiós családban élek. Itthonról sok támogatást kapok feleségemtől HA6XQ-tól. Fiam egy évtizedig ki nem hagyta volna a nosztalgia RTT versenyeket és - bár alapfokon morzézik - a zene lett a hobbija. Léna lányom 11 évesen kezdett el távírózni. Óriási energiával dolgozva lassan igazi nemzetközi szintű versenyzővé válhat. Tavaly szerzett egyéni adóengedélyt, hívójele HA6AA.
Mindig a versenyzés és a műszaki fejlesztés elkötelezett híve voltam. 16 évig tagja voltam a HG6N csapatnak. Évekig csináltuk a HQ-t, részt vettem a 2010-es WRTC-n Moszkvában, rádióztam az utolsó magyar rövidhullámú műsorszóró állomásról Pusztamonostorról, többször jártunk a csapattal Macedóniában (Z38N). Ezek mellett jutott idő hosszú és középhullámú kísérletekre is. Tavaly a 14 Gyorstvávírász VB szervezését vezettem, részt veszek a hatósági egyeztetésekben, klubommal 2 éve rendezői vagyunk az RHOB-nak.

Legfontosabb céljaim címszavakban a következők:
- A szövetség vezetése és tagsága közötti fal lebontása. A tagszervezetek és tagok bevonása a munkába és a döntéselőkészítésbe.
- A szigorú gazdálkodás fenntartása. A szövetség vagyonának gyarapítása.
- Mindennapi kommunikáció megteremtése.
- Szövetségi tagság vonzóbbá tétele.
- Hatóságokkal kapcsolatos érdekvédelmi rendszer kialakítása.
- Külső finanszírozási lehetőségek bővítése (pályázatok, szponzorok).
- A székház üzemeltetésének megszervezése, hogy az HA5FO végakaratának megfelelően működhessen.
- Versenyek, rendezvények hazánkba hozatala.
- "utazós" sportágak további támogatása.
- Vizsgarendszer korszerűsítésének folytatása.
- A versenyrendszerben fellelhető adminisztratív diszkrimináció megszüntetése.
- Idős amatőrtársaink segítése, hogy minél tovább aktívak maradjanak vagy vissza tudjanak térni a rádiózáshoz.
- Képzések szervezése utánpótlással foglalkozók részére.

- A legfőbb feladat a sportban és általában véve a rádióamatőrködésben (és az élet minden területén) az utánpótlás kérdése. Az utánpótlás nevelése hagyományosan klubokban kell működjön, de a szövetség kötelessége segíteni azokat a műhelyeket ahol ezt végzik.
Gyerekek hívójelhez juttatása terén értünk el eredményeket melyek még az idén megjelennek rendelet formájában. Aktivitásokat, versenyeket kell rendezni ahol rendszeresen hallathatják a hangjukat az éterben.
RIM-ben egy fiatal generáció nőtt fel akik már feladatuknak érzik a fiatalabbak nevelését. Munkájuk maximális támogatást érdemel, hogy újra legyen utánpótlás csapatunk.
Gyorstávírász szakágban vannak utánpótlás korú versenyzők de a minőség emelése elengedhetetlen. Nagyon kevés a nemzetközi szintű versenyzőnk.
Nagyon fontos értékelni az előző időszakok eredményeit és eredménytelenségeit egyaránt. A meglévő erőforrásokat oda kell csoportosítani ahol a szövetség céljait legjobban szolgálják. Versenyzőink számának és eredményeik csökkenése a sporttámogatások zsugorodásához vezet, menjünk elébe a folyamatnak.

Fenti célok eléréséhez elengedhetetlen a közös dolgaink iránti aktivitás javítása. Ha ez az aktivitás a mai szinten marad a tervek teljesítése is csak öncélú időpocsékolás lesz. Mindez nagyon nehéz, hiszen az OM nem csak udvariassági formula napjainkban, valóban magas az átlagéletkor. Ennek ellenére hiszem, hogy sokan vannak közöttünk akik jó célok érdekében szívesen áldoznak a szabadidejükből a rádióamatőr mozgalom érdekében.

Vissza az elejére.


 HA7PL - (Dallos László)

1962-ben kerültem Székesfehérvárra, egy mezőgazdasági elektromos berendezés szerelő szakközépiskolába. ha7plHamarosan az MHS klub HA4KYB hívójelű állomásán tanultam a rádiózás alapjait. A tanév végére ennek a tanfolyamnak is vége lett, elkezdhettem rádiózni. A 4 év alatt sok mindent megtapasztaltam ezen a területen. A középiskola után rádió-TV műszerész ipari tanulóként vettem ki a részem a klub életéből, mivel ott volt a gyakorlati helyem. Két másik tárasammal együtt RTT versenyekre készültünk Matzon Jenő, HA5FA vezetésével. Versenyre azonban sosem jutottunk, vagy az útlevelünk hiányzott, vagy az ismert ’68-as események miatt.

Sikeres „B” vizsga után 1968-ban kaptam meg a HA4YY hívójelet, kb fél évet használtam, aztán bevonultam. Leszerelés után hamarosan Ócsára kerültem, HA7PL–re változott a hívójelem, aztán létrehoztunk egy rádióklubot, a HA7KPL-t! Ez 1995-ig működött, elég eredményesen, amíg el nem vették tőlünk az általunk épített helyiséget. Ezután átjelentkeztem több hasonlóan járt barátommal együtt Ceglédre mai nevén a CRSE-be.

Közben Monoron építettük fel az eredetileg Ócsára tervezett megyei versenyállomást, ahonnan gyengének ítélt távírász készségünk miatt hamarosan kiszorultunk. Így kezdtünk el a V/UHF sávokon „versenyezni” a Nagyhideghegyről, igen szerény keretek között, HA7PR technikai és elvi segítségének köszönhetően.

Kb. 1980 táján megörököltem a MRASZ Monitoring System koordinátori posztját, amit azóta is ellátok. Küldöm a havi összefoglalókat az IARU R1. MS koordinátorának.

A MRASZ elnökségének tagja voltam hosszabb időn keresztül, 2005-ben lettem nyugdíjas, azóta végzem a főtitkári teendőket. Több éve, minden hónapban készítek egy néhány perces hanganyagot a Hajdú-QTC számára az aktuális eseményekről.

A MRASZ delegáltjaként veszek részt a rádióamatőr vizsgákon, ugyancsak 2005 óta. Időközben jó kapcsolatom alakult ki az NMHH néhány szakterületének képviselőivel.

Az egyik legfontosabb teendőnknek az utánpótlással kapcsolatos tennivalókat gondolom. Ez egy nagyon nehéz feladat, meglehetősen kevés sikerélménnyel. Legalább ennyire fontos sportszakágaink eredményességének javítása, a tagsági viszony vonzóbbá tétele, az elérhető, igénybe vehető szolgáltatások bővítése.

Számos adminisztratív tennivalónk is akad, pl. a honlap megújítása, a tagnyilvántartás vezetésének megoldása, a naprakész pénzügyi könyvelés kialakítása stb.

Fontos feladat a szövetség épületének rendbehozatala, a kihasználás hatékonyságát célzó átalakítások elvégzése, az udvar rendezése.

Végül, de nem utolsó sorban az ésszerű gazdálkodás kialakítása.

 Vissza az elejére.

00