In memoriam HA8PK

Írta: Magyar Rádióamatőr Szövetség. Beküldve: Silent Key

image001

Karácsony Sándor, HA8PK 1972-ben a Sarkadi Ady Endre gimnáziumban ismerkedett meg a rádiózással és e sorok írójával, HA8BE-vel.

Először az iskolarádió keltette fel a figyelmét. Néhány hét múlva elcsodálkozott, hogy milyen kütyük vannak még a stúdió belső szobájában. Nemsokára rákérdezett és a válasz sem maradt el: RÁDIÓAMATŐR állomás. A HG8KQI URH állomás működött.

 

Akkoriban hétfő esténként volt nagyobb aktivitás és természetesen a hétvégi versenyeken. Nagyon érdekelte az iskolarádió és ezen felül az amatőr rádiózás. Én már operátor voltam a HA8KAF állomáson, később a HA8KBE adófelelőse lettem. Sokat beszélgettünk, meséltem a rádiózásról, amire ő nagyon fogékony volt.

Ősszel indult az RH tanfolyam, jelentkezett. Nagyon megszerette, soha nem hiányzott. Főleg nagyon kedvelte a morzét. Természetesen bejárt a HA8KAF állomásra és figyelte a forgalmazást. Itt még több operátorral, baráttal megismerkedett, akiktől sokat tanult.

1973. január 1. belépett a Sarkadi Rádióklubba. Még ebben az évben letette az operátor vizsgát és operátor igazolványt kapott mindkét állomásra, valamint a HA8-756 megfigyelőszám boldog tulajdonosa lett.

1973-ban beindult a HA8KBE „C” fokozatú állomás (FT-250), a HA8KAF kiköltözött a cukorgyárba és ott működött tovább, mint „A” fokozatú állomás (ML-400, 25 W cw adó és VS1AA antenna). A klubban olyan sokan voltunk operátorok, hogy felváltva üzemeltettük az RH-A és az RH-C állomásokat.

Sanyi nagyon szeretett dolgozni a HA8KAF-n, mert ott kevésbé kellett sorban állni és élvezte a csak távíró QSO-kat. Nagyon sok összeköttetést gyártott. Oldalakon át szinte csak az ő aláírása szerepelt.

Természetesen megkedvelte az amatőrrádiózás más műfajait is. Belekóstolt valamennyi szakágba, rádióiránymérésbe (rókavadászat), gyorstávírászba, rádiótöbbtusába, barkácsolásba és természetesen az éterversenyzés sem maradhatott ki. Leginkább a távírászat, a többtusa és a forgalmazás érdekelte.

’73-tól számos megyei és országos távírász és rádiótöbbtusa versenyen vett részt. A megyei távírász versenyt többször is megnyerte. Országos versenyen az első hatban volt. A megyei többtusa válogatott csapat oszlopos tagja lett. Közben számos éterverseny résztvevője a HA8KBE állomáson. QSL ügyintéző és diplomafelelősnek neveztük ki.Szeretett diplomákkal foglalkozni, ami végig kísérte haláláig. Halála után is érkeztek diplomák, sajnos már csak a családja tudta csodálni őket.

-Megyei szinten több rádiós összevonás volt, Csárdaszálláson, Vizesfáson, a megyei rádióbázis technikai főelőadója, Komoróczki János HA8WB, később Kalina Pál HA8WU szervezésében. Sándor természetesen először mint hallgató, később oktatóként vett részt. Nagyon élvezte a morze tanítását.

A hetvenes évek közepén RH „A” vizsgát tett. 1976-ban a 611 sz. ipari szakmunkásképző iskolában elektronikai műszerésznek tanult. A gyakorlati oktatása a békéscsabai MHSZ rádióbázison volt.

1979-ben bevonult katonának. URH műszerész és vevőtávírász volt. Több távírász versenyt nyert. 1980-ban a honi légvédelem távírász bajnoka lett. 1981-ben leszerelt.

Ezután néhány év eltelt rádiózás nélkül. Munkahelyi elfoglaltság, nősülés, otthonteremtés stb.

Néhány évig Gyulán laktak, majd ’86-ban költöztek Sarkadra. Ekkor már újra bejárt a klubba és ott rádiózott. Saját állomást szeretett volna működtetni ezért, előbb RH-B aztán RH-C vizsgát tett. A ’80-as évek végén adóengedélyt kért és boldog tulajdonosa lett a HA8PK hívójelnek. Létrehozta az állomását, mely FT-757GX adóvevőből és dipólantennákból állt. Aktív volt, sokat forgalmazott. Nem igazán a DX-re hajtott, inkább az érdekes prefixeket gyűjtötte. A hazai rendezésű versenyekben gyakran részt vett (HAOB, HADX, BP bajnokság, Nőnapi verseny). Ezeken kívül természetesen évente egy-két nemzetközi versenyen is indult.

-HA8BE, igen jól megfertőzte a helyi amatőröket a SOTA programmal. Sarkadon kb. 7-8 amatőr rendszeresen sotázik az erdélyi hegyekben. Sanyi is oszlopos tagja volt a csapatnak sokat kirándultunk.

2014-ben jött a hidegzuhany Sándor megbetegedett. Az orvosok diagnosztizálták a súlyos kórt. Ő kemény volt, felvette a kesztyűt és harcolt a gyilkos ellen. Mi mellette álltunk, segítettük. Továbbra is kirándultunk sotáztunk, hogy csak érezze, nem hagyjuk el. Ilyenkor tudtuk feledtetni, ha átmenetileg is a betegségét. Összefogtunk, és karbantartást végeztünk az állomásán. Új antennákat építettünk és egy IC-718 rádió tulajdonosa lett. Nagyon örült az új technikának, mind az összes RH sávon QRV volt.. Nagyon sok QSO-t csinált és a diplomákat szorgosan gyűjtötte.

Amatőr találkozókra is szívesen eljárt.

Május 8.-án még sotáztunk az YO/WC-121 csúcsról. Hónap közepén sajnos rosszra fordult az állapota. 2016. július 08.-n örökre letette a billentyűt, kikapcsolta a rádiót. Kiváló amatőrt veszítettünk el!

Karácsony Sándor, HA8PK élt 57 évet. Emlékét – mely bennünk él tovább - kegyelettel megőrizzük.

-A születésnapomat beárnyékolta Sándor halála!

                                                                                                           R.I.P. from HA8BE Béla.                                            

00