NEKROLÓG - HA5NF

Írta: Magyar Rádióamatőr Szövetség. Beküldve: Silent Key

SK HA5NF 3thD-1

 

MIHÁLYI JÓZSEF LÁSZLÓ

(1950-2017)

 

 


A HA5NF hívójel hallatán mindenkinek Misi mosolygós arca jelenik meg, emlékeztetve a sok érdekes, értékes, élményt jelentő, közvetlen, rádióamatőr témájú személyes beszélgetésre.

Mihályi József rádióamatőr csaknem 50 éve engedélyes- és több mint negyed százada az FMV Rádióklub tagja volt. Az 1990. május 18. i jegyzőkönyv vezetőjeként tanúsította az FMV Rádióklub újjáalakulását. Meghatározó személy volt a klub életében, tevőlegesen hozzájárult versenyeredményeink eléréséhez. Döntően az Ő munkájának köszönhetően, az internet és a 23-3 cmes mikrohullámú eszközök együttes használatával, az FMV Rádióklub a HG7F hívójellel kiemelkedő eredményeket ért el. 2007-től a HA5FMV, HG7F, HG7BUA, HG7BUB, HG7BUC állomások felelős vezetője volt.

A magyarországi jeladók koordinátoraként részt vett jeladó hálózatunk és a MRASZ nemzetközi kapcsolatainak fejlesztésében. Jelentős szerepet vállalt a magyarországi rádióamatőrök mikrohullámú frekvenciákon történő forgalmazásának kialakításában, az értékelés fejlesztésében.

A hazai- és a külföldi amatőrök körében a személyes találkozások és a tevékenysége okán ismert és elismert tagjává vált a rádióamatőr társadalomnak.

Emlékedet megőrizzük, követjük útmutatásaidat a versenyzésben.

Nyugodj békében!

GYÁSZHÍR HA5NF SK

Írta: Magyar Rádióamatőr Szövetség. Beküldve: Silent Key

ha5nf

Az FMV Rádióklub tagsága szomorú szívvel tudatja, hogy klubtagjuk,

Mihályi József László, HA5NF

2017. július 30.-án példás türelemmel viselt betegség következtében csendben elhunyt!

A család és a rádióklub tagjainak fájdalmában osztozik a MRASZ Elnöksége és tagsága, mivel betegségének súlyosbodásáig ő látta el a szövetség beacon koordinátori feladatait.

Emlékére a kőbányai Szent László templomban augusztus 4.-én 15 órai kezdettel emlékező misét tartanak.

Emlékét kegyelettel megőrizzük!

Kincses Ferenc HA5MY nekrológ

Írta: Magyar Rádióamatőr Szövetség. Beküldve: Silent Key


ha5my sk

Kincses Ferenc, akit mindenki csak Ferinek ismert és szólított, 1956. május 22.-én született Budapesten. Középiskolás éveit Keszthelyen töltötte. A rádióforgalmazás iránti érdeklődése vezette a helyi rádióamatőr klubba, ahol a HA2KRL hívójelű állomás operátoraként sajátította el a forgalmazási tudnivalókat. Jó érzéke volt a morze-jelek adásához és vételéhez, hamarosan sikeres vizsgát tett és megkapta az első, HA7UX egyéni hívójelét.

Visszatérve Budapestre, több rádióklubban is aktívan tevékenykedett. Huzamosabb ideig forgalmazott egyebek mellett a HA5KFL hívójellel az Izzó Rádióklubból. Én jómagam is ott találkoztam vele először, valamikor a 70 évek közepe táján. Kellő felkészültséggel, nagy odaadással vett részt hazai és nemzetközi versenyeken, ismereteit szívesen megosztotta, de tanulni sem volt rest másoktól. Ennek a tulajdonságának és szűnni nem akaró lelkesedésének köszönhetően, hamarosan ismertté vált nemcsak a magyar rádióamatőrök körében, hanem külföldön is. Tapasztalatszerzés vezérelte akkor is, amikor a HA5KKC klubból forgalmazott.

1980-ban HA5MY-ra változott a hívójele. Még ebben az évben kinevezték az MHSZ Budapest 14. Kerületi Telefongyár Rádióklub titkárának. Vezetésével a klub jól felszerelt, modern tantermében sorköteleseknek és a rádiózás iránt érdeklődő fiataloknak tanítottak morzét és forgalmazási ismereteket, így nevelve őket rádióamatőrökké. Ebben az időben a rádióklub közösségi állomása a HA5KLF nagyon sikeres volt az éterben, tapasztalatainak átadásával és kamatoztatásával számos hazai és nemzetközi versenyen értek el komoly eredményeket. A klub főállású titkáraként tevékenykedett tíz éven keresztül 1990-ig, az MHSZ megszűnéséig.

1988-ban szervezője és vezetője volt a vasfüggöny mögötti első vietnámi rádióamatőr expedíciónak, az 1988 - Vietnam DX-Pedition-nek, melynek keretében négy rádióamatőr, HA5MY, HA5WA, HA5PP és HA5BBC Vietnámba, Hanoiba utazott, hogy arról az egzotikus helyszínről kuriózumnak számító rádiós kapcsolatokat létesítsenek a világ minden tájáról. 1988. október 23. és november 28. között mintegy 63 000 kapcsolatot teremtettek a 3W8DX és a 3W8CW hívójelekkel. Részt vettek a CQ-WW-DX-en SSB és CW fordulóban, és a Japán DX versenyen. Az expedíciót az az évi, világ legjobb rádióamatőr expedíciójának választották.

1990 és 2009 között tagja volt a MRASZ-nak, annak Minősítő Bizottságában tevékenykedett.

2013-tól 2017-ig többekkel együtt a HG7T hívójelű,  Németh Tibi, HA7TM által létrehozott, szép környezetben található versenyállomáson operátorkodott.

A rádióforgalmi munka mellett Feri bekapcsolódott a HST szakág munkájába is, két alkalommal nyerte a Puskás Tivadar Budapest bajnokságot, nyílt kategóriában. Lelkesen töltötte le a versenyprogramokat, készült a gyorstávírász országos bajnoki cím megszerzésére. Ez év februárjában már veterán férfi kategóriában indulhatott volna, ám betegsége ebben megakadályozta. Januárban még részt vett kedvenc magyar versenyén, a HA-OB-n, amit technikai problémái ellenére nagyon élvezett most is, mint korábban. 

Az utóbbi időben egészségi állapota sajnálatos módon nagyon megromlott, amelyen csak súlyos műtét árán lehetett volna segíteni. Szervezete azonban nem tudta megvárni ezt a lehetőséget, 2017. február 21-én billentyűje örökre elhallgatott!

Valamennyi rádióamatőr nevében köszönjük neked, amit közös ügyünk érdekében tettél! Hozzátartozóid, rokonaid mellett gyászol téged az egész magyar rádióamatőr társadalom!

Kedves Feri, HA5MY nyugodjál békében!

Emléked kegyelettel megőrizzük!

HA6OB - Nekrológ

Írta: Magyar Rádióamatőr Szövetség. Beküldve: Silent Key

HA6OB

HA6OB 1954-2016

Lőkös Gyula 1954. október 17-én született. 1971-ben kezdett megismerkedni a rádióamatőrködéssel a szécsényi rádióklubban.
Joe bácsi (ex.HA6OF) keze alatt könnyedén megtanulta a MORSE ABC-t. Sikeres vizsgák után 1973-ban kapott egyéni hívójelet: HA6OB.
Szakmáját tekintve szerszámkészítő lakatos volt, így inkább a mechanikus munkákban vette ki részét a klubban, aminek később vezetője lett. Hivatásos sofőrnek is tanult, buszos vizsgát tett, majd el is helyezkedett. Évtizedeken keresztül munkásokat szállított városából és annak környékéről. Hajnalban indult, Budapest és környéke volt a cél. A rádió, az antenna elmaradhatatlan kelléke volt a busznak. Sok-sok amatőrrel tartotta a kapcsolatot útjai során. Jellegzetes igazi palóc tájszólása egyedivé, azonnal felismerhetővé tette őt a sávokban. Barátokat szerzett az egész országban, sokakkal személyesen is találkozott, amikor kihasználta a buszos állásidőt. Sokak családját is ismerte, közvetlen, jó ember volt.
Tagja volt a Salgótarjáni Városi Rádióklubnak, ott volt 1978-ban az első "kapa" (szikla) vágás idején a Karancson.
1981-ban a Balassagyarmati Rádióklubnak is oszlopos tagja lett, és kivette részét a kincsem pusztai verseny állomás építésében. Őt inkább az antenna, antennatorony mechanikai munkái érdekelték, csinálta is becsülettel. Bizony sokszor mondta, hogy ÁCSI ide még kell egy plusz bilincs vagy tartó. Nem is dőlt össze semmi.
Az állomáson való forgalmazásból is kivette részét, a HG6Y-al világ 3. helyezett, majd a nógrád megyei közös csapattal világbajnokságot nyert. Később a nemzeti válogatott csapat tagjaként háromszor nyerte meg az IARU világbajnokságot HQ kategóriában.
Közben szorgosan építgette saját otthoni állomását. Telrad, FT 277, FT 77, FT 1000MP .
Szorgalmának köszönhetően hamarosan sok-sok diploma került a szobája falára, HSC, HDR, BALATON, DUNAKANYAR... majd jöttek a nagyobb kihívások DXCC-t szerzett.
Elsőként kezdte gyűjteni az olasz várakból forgalmazó amatőröket, a szombat mindig várakozással teli volt. Kimagasló eredményt ért el, magyar, sőt európai amatőrök között is.
2008-ban történt lábsérülése, majd annak vérmérgezése miatt elveszítette egyik lábát.
Nehéz időszak következett az egész család számára, de kitartott és gyógyulni akart. Hosszan tartó rehabilitáció után felállt. Ettől fogva még jobban lekötötte a rádiózás. Sokak segítették őt e nehéz időszakában.
Elmaradhatatlan volt számára a reggeli és az esti találkozás rádiós ismerőseivel.
Az olasz várak mellett gyűjtötte a francia kastélyokat, és a világ nemzeti parkjaiban megforduló amatőröket is vadászta.
FLORA-FAUNA összeköttetéseiben az elismerésre méltó világ 8. helyen van.
Bizonyára mindez még jobb is lett volna, ha nem jön a ha...
2016. november 14-én még egy győri amatőrtársunkhoz készültünk, amikor lemondta egy fogászati műtét miatt, majd november 18-n jött a tragikus hír, vérmérgezést kapott és ezzel már nem tudott megbirkózni szervezete másodszor. HA6OB billentyűje örökké elhallgatott.
1983. szeptember 17-én nősült, Éva kitartóan támogatta őt hobbyjában, bizony sokan irigykedtünk emiatt. Egy gyermeke született, Csaba 1985 június 14-én.

Emlékedet kegyelettel őrizzük !

Balassagyarmati, Salgótarjáni rádióklub tagjai.

Lőkös Gyula HA6OB temetése 2016. november 25-én, pénteken 10 órakor lesz a szécsényi temetőben.

További cikkeink...

00